Wednesday, September 24, 2008

Destinasi Bajet~

Umah saya tader astro.
so selalunya hari-hari saya tengok citer kat 8tv.
One of my feveret tv programme is Destinasi Bajet (DB).
Tau sebab ape?
sebabnya kan..
sebab host dier adelah Qushairi yang comel sengal tu. hehehe~
takder2. tu tu sebab kecik je.
ekceli suke tgk DB sbb DB tu kan program jenjalan-seswai la dengan jiwa sayer yang suke travel nih. cewah~ *poyo* :P


skang nih dah masuk Season 2 dah program nih. yang first season dulu saya tak tengok.. huhu~

yang tak best tu, setakat yang saya tengok nih, most of the places yang dier cover, sumerrr saya dah pegi. except Endau-Rompin. yang tu tak pegi sebab dulu (masa study) ayah x bagi pegi.. *sobsob* yang saya pegi Endau Rompin kat Aquaria KLCC tu je lah.. hehehhe.

nway,
semalam DB ke Kota Kinabalu, Sabah (kampung Cik Santai eh?) ;) hihi~
terus teringat masa pegi Sabah dulu, pada tahun 2004.
masa tu masih study di U*T*M lagi.
Nama program : Kembara Muhibbah Transborneo Rakan Muda U*T*M.
Plan asalnya: ke Sabah & Sarawak. sebab tu namanya Transborneo.
tapi proposal tak lepas. kitorang lepas ke Sabah je tym tu.. huhu..

tapi okie lah. besttttt gileeee sebab kitorang stay kat Sabah selama 11 hari. lama kan? tu pun tak cukup tauuuu..
Sabah is one of the best destination to go in Malaysia. memang rasa luckyyy sangat dapat jejak kaki kat sana.

Antara tempat yang kitorang pegi(yang saya ingat je la eh.. banyak da lupa lah. huhu~) :-

# Stay di kolej kediaman UMS @ Likas.
# Melawat UMS.
# Jalan2 sekitar KK. (Muzium Sabah, Bukit Bendera (ingat kat Penang je ade Bukit Bendera ke..??))
# Shopping kat Pasar Phillipines yang best.
# Mendaki Gunung Kinabalu.


Depan Waras Hut, Gunung Kinabalu

# Overnight di Kundasang/Ranau.
# Bermandi-manda di kolam Air Panas & Ber Canopy Walk at Poring Hot Spring~
# Camping di Pulau Sapi.
# Island hopping & Snorkeling di sekitar Taman Laut Tunku Abdul Rahman (Pulau Manukan, Pulau Mamutik).
# dannnnnn.. yang paling best (for me la..) :
White Water Rafting @ Sg Padas yang suuuper duppperrr dangerous ituuuu!~
hohoho.. White Water Rafting (WWR) adalah benda yang saya TERINGIIIIIIN sesangat nak buat since skolah dulu.
(dulu masa kat Teknik, saya join Kelab Kembara. aktiviti weekend adelah Wall Climbing & Kayak. cekgu saya coach utk jaguh kayak Mesia tym tu. tapi kitorang x penah buat WWR. dier penah tunjuk kat tv je..huhu~ sejak tengok kat TV tu lah membuatkan saya berazam yg satu hari nanti, saya PASTI kan berWWR jugak! dan Alhamdulillah, impian terlaksana sudah.. cewahhh~)


and of course, kitorang ade buat khidmat masyarakat kat sana, tapi malas ah nak citer. macam poyo je.. hehe.

sangat best gileee la the whole 11 days kat sana. eventho penat, sakit badan, sakit kaki and segala mcm sakit lagik la, tapi memang puas ati.

antara moment yang paling taklei lupa adalah masa on the way ke Sg. Padas. kitorang kena naik ketapi dari Beaufort. ketapi tu pulak berfungsi macam bas-it will stop at every station which is bolei nak dikatakan, ketapi tu akan benti setiap 10 minit kot. hoh, memang la mencabar.tapi at the same tym, kesian bila tengok yang naik ketapi tu adalah budak2 skolah..kiranya ketapi nih adalah main transportation utk dorang.. tapi bukan kat Sabah je mcm tu.. kat Kelantan, and Pahang pun ade gak cantu. i've experienced the same thing masa pegi ke Gua Musang-naik ketapi dari JB ke Gua Musang..ketapi ade lah main transportation utk kawasan2 pendalaman..but this is another story. later on la saya citer. Gua Musang tu adelah 'underground Trip': Mendaki Gunung Stong. yang pegi masa tu 7 orang je : Me, Che Pah, Faz, Mas, Madneh, Namet (adik Madneh) & Pak Lah.
ehhh.. tetiba termasukkan citer trip lain pulak kan.. hehe. sori.sori. terlompat citer. ;)

TO SUM UP : sABAH rAWKsssSSss!!! hehe.

There were toooo many pictures we took in Sabah (kitorang mmg camera-freak! hehehe~). However, i've uploaded only a few of 'em. u can check it here :


hmm.. i oways think about having another blog- a travel blog so i can blog about my trip. tapi tersangat la malas nak menaip. ekceli, bukan la malas, tapi tatau caner nak citer.. huhu~

dolu saya janji nak update pasal g Bali, tapi sampai skang tak update. dah setahun berlalu. janji hanya tinggal janji.hehe.

pastu for this year, nak citer pasal g Tioman aritu, pun sampai skang tak terupdate. sibbaik ade fotopages, so upload gamba pun okie la kan? ;)


i hope, next tym kalo ader trip lagi, i will not lazy-lazy to update lah.. mana tau kan, sambil2 tu, bolei la bagi tips or guidelines for those yang plan nak ke tempat yang dah saya pegi tu..kan..?:)

Sunday, September 21, 2008

malam yang paling tak beribadah.. huhu~

x sempat nak apdet. cam biase, tepek gamba je okie? :)

breaking-fast @ Bukit Jalil Golf Resort.
then sambung 'terawih makan' di Bora Ombak pula. huuhu. sengal jek. (-_-'')


Thursday, September 18, 2008

makan.. makan.. and makan lagiii..

malas nak taip pepanjang..
paste gamba je la eh..
^_^

Day/Date : Isnin - 15 September 2008
Venue : Hotel Istana, KL.


memang saaaaaaangat2 puas ati makan buffet kat Istana Hotel neh~
Very2 Good!!
Highly recommended sebab tooo many choices and sumernyer sedaaaaap2 belaka (except for the air halia. errrk!! :P )

price : RM 100++ per person.
* sayer tak bayar, cuma sbg tukang makan je.. hihi~ *

Day/Date : Selasa - 16 September 2008
Venue : Naili's , Ampang.


gambar tadak.
tapi suka makan kat cni.
Maybe because of the ambience kot.
very nice.
a bit different from Naili's, Damansara. (smaller)
tapi the food and the price plus the ambience= Good! :)

Day/Date : Khamis - 18 September 2008
Venue : De Palma, Ampang.semalam, masa on the way balik, Yus call- ajak berbuka sesama.
kata dia, opis Man ader buat event untuk berbuka puasa kat De Palma.
Dekat je ngan umah saya, so that's why Yus ajak.
lagipun kan, it's freeeee!!~
harus la saya pegi kan..?
hehehe..

to cut the story short,
we arrived there a bit late. bebetul lepas azan Maghrib.
makanan kat sana..
urm..
how to say this, eh?
makanannyer biasa2 je la..
x baper menarik kot..
tapi okie lah..
at least, i should be thankful sbb dapat makan free sekenyang2nya sedangkan ada manusia2 lain yang hidup kelaparan..
Alhamdulillah~

One thing yang saya suka kat De Palma nih sebab surau dier tersaaangat la luas (compared to other hotels laa..) dan tersangat la bersih and selesa..

anddddd...
yang paling menarik..


...



..





tadaaa~!





ade pakej qiamulail lagi tu..
interesting eh?
for me it's interesting la sbb kalo nak harap saya buat sendiri kat umah.. hmmm...
liat la kot.
hehehe!
so, ade sesapa nak join?
;)



nway,
tomorrow i'll be having the 'berbuka puasa' with the SRMers at.. erm.. one of Golf & Country Club Resort in Selangor.
last year kitorang berbuffet kat Restoran Nelayan, Titiwangsa.
so kali nih tukar tempat la pulak kan..
boring la kalo asik2 kat Restoran Nelayan..
:P
hehe~


i'll update more about that later, k (InsyaAllah, kalo rajen)
so, till then.. cioao!
^_^

Thursday, September 11, 2008

singgah kejap..

iskhh...
bz yang amat.
tak sempat nak update, so paste gambar je la ehk..
to be continue tomorrow.. hehe~

Event : MATTA FAIR @ PWTC


this pix was taken by zmr


erm.. nak pilh yg maner satu nih ehk..? yg kat atas tu ke.. atau yg sbelah nih..
*mati la kalo Aza baca neh. hahaha*




atau adekah patut ku pilih yang di bawah nih..?








...









...

















...















...











oops.. sapekah beliau ini?
dan bagaimana beliau bolei ada bersama-sama kami bertiga..?
hmm.. tersangat lah misteri nih..
heheheh





time to go homeeee..
tata~
:)

Monday, September 1, 2008

what i did last weekend..

Part One :
Date : 29th August, 2008

Event : Rantai Merdeka

Venue : Jaya One, PJ.


Last Friday, i went to Jaya One in PJ to see this Rantai-Art event. This is the second time for me to come and attend this event. First time was yesteryear in December. (you can see pictures in here. =) )

Well actually, i don't really consider this as 'attend the event' as i arrived there late at night, at about 1140pm whereas at that time, dorang dah 'tutup kedai' dah. huhu~ my fren promised to come and fetched me at 10pm, tapi rerupanya dier gerak dari umah dier kul 10. pastu sampai umah saya kul 11. bolei tak? bolei tak cantu? harus la haku hangin sekejap kan..? but, as a grateful + forgiving + comelness fren *haha*, saya takde ar marah sangat. da ader orang nak teman g sana da cukup baik da kan..?kan..?kan.? yeah..right. (T_T) *nanges*

anyway,
not much i can say for this year exhibition.. ye lah, masa pigi sana pun, dorang dah 'bungkus' kan.. so tak banyak artwork yang bolei saya tengok.. and nak komen pun x reti sangat sebab saya-bukan-budak-art okeh..~ and paling frust, tak banyak gamba yang bolei di amek. *psst.. sebnanya kan, daripada tahun lepas lagi saya agak segan nak amek gambar time dorang tu sumer ader sebab bebudak yang g rantai tu sumer bawak kamera gabak2 DSLR dorang, tapi saya tetap dengan kamera comelku itu..so ade segan sket di situ ~

papepun,
saya tetap sukeeee Rantai @ red-bungalow tahun lepas. sebab :
1) dekat dengan umah sayeee.. tahun lepas saya pegi 2 kali.. 2nd time pegi sebab nak tengok Lovesick Avenue & Hujan. taaaapi, bila sampai sana, 2 -2 dah abes perform. cesss. :P
2) suka art-work dorang. interesting.
3) ader bilik berhantu. demmmm scaryyyyy~!
4) ader mamat nih :
hehe.
btw, sila abaikan nama blog dalam gambar tu. blog tu da lama jd arwah ~



one thing yang tak baper best dgn dorang or this so-called art-people, dorang terlalu 'bebas'. (ini mengikut pemerhatian saya laa..) sometimes, i do think they kinda scared me. ye lah, dengan pierce sana-sini.. dengan dress-up nya.. tau la stylo.. but.. is this art? is this what they called as 'indie'? hmm.. dorang nih melambangkan generasi masa depan kita kan.. pemegang warisan kita..(most of 'em are teenagers | students).

they are creative people. i know. i get that. and appreciate their art talent.
i. really .do!
man, if u've seen their art-work, it's awesome! it's fantastic! dorang bih SANGAT2 TALENTED!
but still.. hmm.. ntah la. x reti nak komen sangat. mungkin saya seorang yang ortodoks?

eh, saya dah jauh merepek.
apa yang saya comment nih, based on last year event. for this year, maybe they've become a lot better. kot.
lagipun, masa tengok tentatif event.. dorang ader buat khidmat-masyarakat.
i can't recall what, but it's something to do with the orphanage kot..?
heee~ sori lupa.
(nak cepat kuar masa tu sebab dorang da nak tutup pintu kedai. huhu~ )
but i'm sure it is something 2 do with the orphanage and some charity event. (pi la tengok kat myspace rantai kalau tak cayer :P)
camni la what makes me veryyy proud of u-rantai people!(eh ape kes pulak saya nak proud2 ngan dorang neh?hahaha.xde kena mengena)
it proves that u care about less-fortunate people besides your art.
so, two thumbs up! :)

erm..papepun, frust jugak sebab tak dapat tgk art booth.. short movies.. hurm.. *sigh*
(silap sendiri la.. sapa suh dtg lambat..kan?kan..?kan..? :P)

but hey, i like this Abstrax Jingga's artwork! :)


erm..
here i put some of the pictures taken there..
err.. ekceli ader 2,3 keping je.. so, feast ur eyes with the 2,3 keping gamba tu,okeh.
hehehehe.
muka yang penuh belagak-macam-bagus :P hihi~
nway, i likeeee this err.. drawing?picture?
whatever~
kaler2 dier cantek kan? sumer feveret kaler sayer :pink, green, blue =)


compile je sumer gambar.. senang keje. hahaha (dasar pemalas nak uplod byk kali.)


Part Two:
Date : 30th August 2008

Event : Kenduri-kendara bersama keluarga.


Aaaa.. malas nak citer banyak pasal hari nih.
Kena attend 2 kenduri. siang g kenduri umah makcik (from my mother's side) and later after that, had to balik kampung to help my makcik untuk kenduri arwah nenek (from my father's side). balik kampung tu sounds like jauuuh je kan..? well actually, my kampung tu only 20 minutes drive from my home jeee.. hehe. tapi jarang pegi sana since nenek passed away last 8 years. kalo tak sebab raya, atau kalo tak disebabkan ader kenduri, atau pun kalo x disebabkan lalu sana-masa-nak-gi-shopping, alamatnya memang ter amat la saaaaangat jarang jejak kaki kat sana.

kampung skang nih dah tak se'best masa kecik-kecik dulu. tooooo much differences.
the houses. the environment. the people..
haaaaih.. banyak la bezanya.
nak citer pun malas.
but i think. most of all, maybe yg menyebabkan jadi lagiii tak best bila arwah nenek passed way kot.
sebba pastu, everything has changed.. :(

hmm..
later i'll write about my kampung.. maybe masa nak raya kot. time tu best sket nak citer.
biasa la kan.. time nak raya nanti baru la ade feel nostalgic sket.
emo-emo sket. hahahah.

k la people.
need to sign out now.
selamat berpuasa!


ps: cik santai, saya puasa arini tau. jom terawih sesama malam ni :)


my sengal-sengal siblings~
sepetang di kampung~
psst.. kalo korang perasan, belakang umah nenek tu ada tanah perkuburan Islam.
sebelah tu ada masjid.