Sunday, February 15, 2009

the enchanting theatre..PGLTM rawks!!

Ahhhhh..
it's one of the most enchanting legendary of love EVER!

"setapak kaki melangkah, dua langkah ingatan kanda kepada dinda.."


familiar with the above quote?

for those who are still remember,
well..yes.
you are absolutely correct!
it's taken from Puteri Gunung Ledang the movie.

and guess what?
i've the oppurtunity to witness one of the most greatest musical theatre EVER!
weehoo!! (^_____^)v

i went to see Puteri Gunung Ledang The Musical (PGLTM) last Saturday, February 14th,2009.



erm.
aku taklei citer panjang pasal PGLTM nih..
sebab.
i'm bad with words.
takot menda yg best jadi tak best.
huhu.

cukup la korang tau yg PGLTM ni saaaaaangat awesome!
masa opening je..
aku dah rasa goosebump!goosebump!and goosebump!
seriously.
excited sangat.
every dances are stunning and very well choreographed.
cantik sangat gerak tarinya..
props tak sebanyak P.Rmlee The Musical tawun lepas,
but for me, it's more than e'nuff.
lelagu dier best la jgk kalo dibandingkan dengan PRTM which is quite surprising sbb aku x expect aku akan suke Roslan Aziz's work. hehehe :P
dan yang paling dasyat..
aku rasa part magik2 tu.
iskhhh!
eventho elemen baru nih memang sangat mengagumkan,
but at the same tym, MENAKOTkan sbb terasa mcm tgk show David Copperfield la pulak kan..
(korang penah dgr tak citer psl David Copperfield nih?yikes! creepy dowh!)
tapi, itu lah elemen yg memantapkan PGL season 3 nih.

moment paling best,
definitely masa bila abes PGLTM, sumer orang wat standing ovation utk sumer pelakon.
aku rasa seronok and best, tapi at the same tym i dun wanna it to end.. :(




urm,
nway,from my point of view :

1)PGLTM nih sangat amazing, 3 jam adalah tak mencukupi utk aku yang hunger for something like this!!
2)Tiara J dah.err.. you know... berumur. kadang2 aku rasa tak seswai belakon jadi Gusti Putri Raden Adjeng Retno Dumilah. but damn, she's still beautiful! :P
3) and the thing is, aku tak rasa ade orang lain bolei ganti TJ sbb PGL dah sinonim dgn beliau. it's like, PGL=TJ. kalo org lain ganti dier, misti aku tak rasa nak tgk PGL lagi. sibbaik la TJ ni masih cantik lagi eventho dah berumur. hehe.
4) Stephen Rahman ensemmmmmmmm!! *drooling* tapi muka omputih dier pun wat aku rasa x seswai sbg watak Hang Tuah. tapi sbb dier ensem, so abaikan je lah. yang penting, aku suke tgk org ensem. kalo m.nasir yg belakon, konfem aku tak tengok & tak willing nak abeskan duet g tengok PGLTM. huahuahuahua.
5) aku teringin nak part tym bekerja sbg background dancer utk PGLTM. but yeah, it can only happens in my wildest dreams. haha.
6) kalo tak pun, part tym jadi 'pengawas' yang check ader org amek gambar/record video semasa teater sedang berlangsung pun okie jugak.. hehehehe~
7) aku suke teater nih sebab ader a few lines drpd the original movie masih digunapakai.
8) dulu kan..aku hapal setiap pantun2 Tuah & Retno Dumillah sebab aku suke giler movie tu.
9) Bdk2 SRM dulu cam kutuk2 citer tu especially, si Adlin Aman Ramli yg belakon jd Sultan.aku hangin jeee sbb aku kan org Bumi Hang Tuah, bumi berdaulat-tapi aku pun taksuke sultan gatal tu jugak sebnanya. haha. ;) (kitorang tengk movie tu reramai kat CS.)

note: ketika PGLTM sedang berlangsung, tiap kali Adlin kuar, audiens akan gelak. muka dier mmg muka lawak kot.. hehe.

10)budak kecik yg belakon sebagai Sultan Ahmad tu comel.and kelaka :)
11) aku slalu tak paham ape yg Adipati cakap, so every now and then i hafto read the subtitles. duuh!
12) walaupun da tengok movie, aku masih sedeh & tak puas hati dgn ending dier. nape malay love story tak macam omputihnye fairy tales,eh? nape tak live happily ever after???????!(T_____T)
13) aku sukkkkeeeeeeee citer PGLTM nih and aku nak tengok lagiiiiiii!!!!! :)
14) aku harap one day TJ akan DVDkan teater nih.. and i promise i'll be the first one to buy!

conclusion, PGLTM is definitely a must watch for everyone! highly recommended! :)
PGLTM mantap!



note: aku tengok PGLTM nih for freeeee! timakaseh pada org yg membelanja diriku ini :) ngeh3