Thursday, January 21, 2010

He is my drug. my addiction. my obsession. my passion.

this is a serious sh*it.
i never tell anyone (directly) about this.
some may already know. some may not.




now i'll let you know my deepest, darkest, secret..




.



..



...




i LOVEEEEEEEEEEE maksim!





haa..?
maksim who, u asked?
he is Maksim.
THE famous Maksim.
Maksim the piano player.
Align Center
**********************************

dulu masa kecik-kecik, korang bercita-cita nak jadi apa?
selalu yang saye dengar di kalangan kawan-kawan, masing-masing nak jadi:
cikgu. lawyer. doktor. veterinarian. etc.

and for me.. well, i had a lot of ambitions!
that's include : Surgeon sebab terpengaruh cerita Doogie Howser M.D ; dan Secret Agent sebab terpengaruh tengok cerita Mission Impossible, Knight Rider and McGyver. haha. but in my primary school's blue card stated: Doctor, Lecturer and Computer Programmer [i am one of the 3. guess which ;) ]


eversince i was young. err, i mean younger than now. (i AM still young, ya know. hehe),
i always have this obsession towards music.
that's why u can see that i talk about music A LOT.
and honestly,
one of my ambition when i was a kid is that..

i always want to be a musician.


hoho.
surprised! surprised!

by musician, i mean:
i always have this one dream that i was on stage; playing either piano or violin or cello.
and sometimes, best of all->to be an orchestra conductor! wahlawei, berangan tak agak-agak~! lol
// orchestra conductor tiada kaitan dengan bus conductor, ok ;p


i never tell anyone about this.
kalau lah mama & ayah tau. hoh.
elok-elok sihat tanpa penyakit, misti tiba-tiba dedua boleh dapat sakit jantung kot kalau tau.
//'sides, my dad is still blaming himself for bringing back his guitar during college's semester break dan menyebabkan his brother screwing up his (my uncle) life pursuing his dream being a singer-

but that's what i always want to be.
my secret dream. (ceh. secret la sangat. haha)

masa sekolah rendah dulu kan,
my favourite subject, second after English is Music.
kelas yang selalu saya tunggu-tunggu.
lagipun guru muzik saye best!
(dan hensem. tengku ape entah nama dia. something with Tengku and Sham.)

he taught us to play several musical instrument (which now i can't remember. he) and played along with us with his keyboard. dan dia baik hati dan tak kedekut, selalu bagi kitorang touch and tekan-tekan keyboard dier.

dulu saye paling terer pun main recorder jer la.
saye hafal 2,3 lagu je. birthday (lol), ulik mayang dan lihat-jauh-nun-di sana-tekun-petani-kerja.

tapi itu semua tinggal kenangan bila darjah 6, pindah Melaka.
skola saye yang kat melaka tu sangat lah jauh ketinggalan dari segi segala-galanya dan agak kuno la banyak sket.

waktu kelas muzik, cikgu suruh bawa recorder, tapi masing-masing semua buat tatau.
kebanyakannya tak bawa recorder.
yang bawa recorder, tak nak main.
bawa recorder semata-mata tak nak kena denda berdiri atas kerusi.
saye sendiri pernah tipu cakap tak bawa recorder semata-mata tak nak dikata sebagai "nerd" atau "poyo" atau "macam-bagus-sangat-ikut-cakap-cikgu"; walhal elok je pagi tu semangat berkobar-kobar nak main recorder.. dan elok je recorder tu simpan dalam beg skola.. T___T
lepastu balik rumah dengan penuh penyesalan sebab:

1) rasa berdosa tipu cikgu.
2) kesian kat cikgu tu, tak dipedulikan anak2 murid yang baru berumur 12 tahun T__T

*oh, saye start rebel bila pindah melaka. haha.
*taw tak, sekolah tu, time saye dulu ada 10 orang je yg dapat straight A's (4A), including me..? tu pun dah dikira big achievement whatsoever. walhal skola lama saye kat kat Kuantan cam ramai gila kot straight As. huhu.


dan impian saye turut terkubur terus bila form 1 masuk kelas aliran agama. belajar arab.

i never regret about this though.
cause i know, understand and fully aware of the religious thingy.
(dah hari-hari dengar taklim, usrah. kalau tak faham-faham jugak pasal halal haram semua, tatau la nak cakap ape. huhu)

kalau tak sebab semua tu, dah lama dah saye cakap kat my parents :"Ma, along nak belajar muzik".
pastu nanti konfem aku kena sumpah jadi piano. hahaha~

BUT still,
i can't refrain myself to NOT TO listen to music though.
it's like, music is my life. tanpa muzik aku bisa mati. ceh ceh.

i like all types of music.
takder any favourite. sebab semua best.
be it R&B, Hip Hop, Jazz, Pop, Irama Malaysia- semua saya suka.
//ok fine. i like RNB more.

TAPI,
my guilty pleasure is always the orchestra music.
entah kenapa i find it gives me satisfaction that even i can't understand(huh?).
rasa best bila dengar different kind of musical instruments combined to create a perfect sound- a perfect symphony!~

when i see Vanessa Mae on the telly long time ago,
i was really stunned!
gila best minah nih.
goreng violin macam goreng electric gitar! and ever since then, i started to listen to Vanessa's.

and few years back,
Maksim's captivated my soul..
i fell in love with Maksim pula.
suka. suka. suka sangat~!

saye tak pernah rasa asyik mendengar lagu sepertimana saye tenggelam dalam keasyikan mendengar lagu Maksim! (fuh ayat taklei blah~)

my favourite from Maksim : Croatian Rhapsody, Cubana, Flight of the Bumble-Bee and few others. but if i have to choose one, i will say that CROATION RHAPSODY is the best-est sound i ever heard!

ooh Maksim dear, please come to Malaysia!



note:
1>> now you know why August Rush is one of my favourite movie ;)
2>> i strongly believe that great movie comes with perfect music score.
3>> i love Muse & Butterfingers because they too, are music wonder! music arrangement
lagu-lagu dorang adalah sangat awesome gruesome! ok. it's actually awesome without gruesome. saje nak buat rhyme. hihi.
4>> Dewan Filharmonik Petronas: please , please, please invite Maksim to come and play.. i'm begging you~!

4 comments :

zuwairiaiman said...

wah., minat maksim... keep up the obsession. maybe one day you become one like this.. i support you

KASIH said...

uuu...best..

{travel junkie lady} said...

zuwairiaiman: hoho. there's no way i can be like him. satu hape instrument pun tak reti main. hehe.

kasih: mmg best!~

RozanaJR said...

nak note recorder (ABC bukan note cacing)lagu lihat jauh nun di sana tu... ade x??