what it's like to have other family and other siblings..?

2:00 AM

..for me, it was great! ^__^

Dulu masa kecik-kecik (masa tinggal di Kuantan),
my dad wasn't around that much. he traveled a lot- his works required him to go out-station and we'd only got to see him like, once every 2 weeks, or sometimes once every 3 weeks.

my mum's a government servant. so bila dia kerja, me & my other 3 lil sisters will stay at Mak Imah's house. Mak Imah's was our baby sitter. tapi tak macam baby sitter la sebab as we grew up, she's more like our mak angkat. we even called her Mak; and Abah was what we called for her late husband (we called our biological mum as Mama and our dad is Ayah).

arwah Abah adalah ustaz. dan beliau adalah sangat garang. selalu jugak la berdoa supaya dia tader kat rumah pergi bagi ceramah ke ape ke sebab takut. hoho. keji gila. tapi dia baik sebab dia sayang kitorang adik-beradik yang masa tu cuma 4 orang jer. 4 perempuan. 4-4 Nurul :) *arwah Abah meninggal di Mekah semasa menunaikan haji dengan Mak. Al-FATIHAH untuk arwah*

Mak & Abah ada.. err.. alamak, tak ingat berapa orang anak dorang. kejap eyh nak kira (Kak Long, K.Lina, A. Jack, A. Cheng, K. Elah, K.De, K.Ana, K.Su).. ooh, ada 8 orang. he. so kiranya macam kitorang ada extended siblings; 6 kakaks, 2 abangs :)

masa saya kecik-kecik, yang rajin melayan saya adalah Kak Su. Dia sangatlah rajin bawa saya pergi jalan-jalan [masa saya kecik-kecik, kak su dah sekolah menengah. tapi tak ingat la dia form berapa. Form 5 kot kalau tak silap]. dan rasanya, she's one of the people yang responsible for who i am now. antara sebabnya:

  • dia selalu bawa saya teman dia pergi library sekolah atau library negeri Pahang di bandar Kuantan. dan rasanya sebab tu saya pun suka pergi library. ok fine. sekarang tak rajin pergi library , tapi adalah sangat rajin pergi Kino. selalu bosan-bosan time weekend tatau nak buat apa, saya akan ke Kino KLCC. hehe.
  • masa saya darjah 2, (yerp. i was 8 years old!), dia bawak saya pergi berkayak dengan kawan-kawan sekolah dia. tapi saya tak berkayak la sebab saya segan dan sebab saya takut mati lemas. haha. mengong. sah2 la ada life jacket. puas la Kak Su convincekan saya supaya beranikan diri ikut dia sama-sama naik kayak, tapi saya refused walhal hati sebenarnya meronta-ronta nak join dia jugak. huhu~ lagipun saya geli geleman dengan bau sungai err.. tatau sungai apa. [ sungai yang dekat depan Kompleks Teruntum tu.. ]sungai apertah. baunyer, ya ampun... loya tekakkkk~ tapi eversince that day, i promised myself that one day, i'll kayak too. dan akhirnya tercapai juga hasrat tersebut (apersal la ayat aku arini skema bangat eyh..?iskh3) .
  • bila Form 4, saya join Kelab Kembara kat Teknik BP. -->every week kitorang selang-seli kayak & wall-climbing. best2. tapi masa Form 4 tu juga lah penyebab saya menjadi seorang yang gayat setelah melihat trainer kitorang jatuh dari ketinggian 5/6 meter masa climbing. huhu~

apa lagi ek..
hurm..
kak su rajin juga bawa saya balik kampung dia->dekat Pekan.
tatau la rajin ke..ataupun sebab terpaksa bawa sebab kadang-kadang mum & dad balik melaka sebab dulu dorang cam busy setelkan some family issue kat Melaka/ KL. so time camtu kitorang ditinggalkan kat rumah Mak Imah. dan sebab saya yang paling tua besar dalam adik beradik, salunya Kak Su bawa saya sorang je pergi jalan-jalan. ooh sukanya aku jadi Along!~ngeh3.

Selain Kak Su, Kak Ana pun rajin melayan jugak. tapi jarang lah. kak ana pendiam sket. Kak Ana dengan Kak Su nih rapat cam adik beradik kembar eventho sebnanya jarak usia dorang ada la dalam 2,3 tahun jugak kot. kak ana pendiam dan lembut; kak su pulak agresif dan garang sket eventho dia bongsu. ke sebab dia bongsu lah maka dia agresif? he. tapi apepun, saya lebih suka follow kak su sebab dia rajin berjalan. [dan saya juga garang & agresif ;p ] muahaha.


Kalau Kak Su rajin bawa pergi jalan-jalan, Kak Ana pula lain ceritanya. dia nih macam tutor-> cikgu private kat rumah.haha. dia sendiri pernah belikan buku latihan untuk saya. dasyat oh tutor nih. time saya nak pergi main, time tuuuuuu lah dia suruh study T__T It's either her, or Mak Imah lah. kadang-kadang sampai kena keluarkan rotan nak paksa saya study ->ini cuma akan terjadi kalau my mum called dorang untuk check up sama ada saya study ke tak; especially kalau petang tu exam [darjah 1-darjah 3 skola petang]. tapi bagus la kan. sebab lepastu hasilnya periksa dapat nombor 1. he. kalau tak dapat nombor 1 pun, salunya tiap2 tahun tetap ada hadiah untuk matapelajaran terbaik. *kecik2 dulu pandai, dah besar tatau apedahjadi. maybe sebab tader orang keluarkan rotan kottt. haha*

Abang Cheng pulak penyebab kenapa saya suka cycling. dulu masa zaman dia remaja, dia ada mountain bike- yang mana juga dikenali sebagai basikal-racing (mountain bike dengan basikal racing tu sama ke makna dia..? sila lah gugel kalau rajin. saye malas. haha).

lawa gileeeer ok mountain bike dia. dan mahal. saye selalu la berangan nak bawak beskal dia tu, tapi malangnya saye adalah sangat pendek-kaki-tak-sampai. yer lah kan, masa tu baru darjah berapa entah. tapi memang best la tengok dia bawak beskal tersebut (siap complete set dengan baju + seluar tight+ helmet+knee-guard +elbow guard) sebab selalu dapat tengok kat tv je bila ada Le Tour de Langkawi or something like that. kadang-kadang bila kat TV ada tunjuk live pasal lumba beskal, memang mata tak lepas dari tv sebab nak tengok whether A.Cheng ada ke tak among cyclist tu. haha.



tapi masa saya darjah 5 kot..ke masa darjah 4 entah, beskal tersebut telah selamat digantung sebab A. Cheng join persatuan agama-femes-yang-telah-dibanned-tahun-90an-dulu. memang sangat drastikkkk ok. sangat sedeh. bukan sebab beliau. tapi sedeh mengenangkan nasib beskal tersebut. haha.

--> masa first year kat u*t*m, gigih beli mountain bike sebab dulu join k*elab k*ayak. so petang-petang sebelum training akan kayuh beskal pergi tasik. gila penat okkkk. dah la bila dah sampai tasik, kena jogging sepanjang-panjang Lingkaran Ilmu pulak. T___T huhuhu.

hurm..
who else..
owh yeah, Abang Jack. selalu jadi mangsa bila saya tertinggal bas skola Pakcik Mail. FYI, kadang-kadang memang saya sengaja buat-buat lambat sampai rumah mak imah sebab kalau lambat, bolei merempit naik motor a.jack. dia bawak lajuuuuu gilerrr! ditambah lagi dengan angin pagi. dan lagi best bilamana masa tu dengan tak pakai tudungnya, rambut pula masih ala-ala lembap lagi, bila kena angin macam tu,wahhhhhh~! rambut macam beralun-alun, terasa macam ala-ala iklan rejoice: guna jari pun boleh! (eh, masa tu mana ader iklan rejoice-guna-jari-pun-boleh) owh memang refreshing~! haha.

ok. enough sampai sini je.
adik beradik angkat yang lain malas nak citer sebab tak rapat. maybe sebab age difference kot. sumer orang dah dewasa time tu. like, kak long & kak lina da kawen time saya kecik2 tu. owh kecuali kak elah. dulu masa kecik selalu gado dengan dia. tatau apesal. tapi bila dia nak suruh belikan pad, pandai pulak dia buat-buat baik ;p tahapehapetah kan. haha.

next entry gonna be pasal kawan-kawan pulak.

eh, kau nih. ade ke orang nak baca..?

hurmm.. blog nih dicreate as my memory box.
it's for my own remembrance. not for other people.

//but it's nice to share too! :)

kadang-kadang seronok bila looking back and reminisce the memoire..kan?
it reminds us of who we were then.. and who we are now.. and who gave the biggest influence in our life :)


side note: i mish kuantan :(



*image from google

You Might Also Like

5 comments

Like us on Facebook

Flickr Images