Friday, February 12, 2010

Reminiscence of Pulau Perhentian Trip

i've been blogging since 2004, when i was still studying at u*t*m. i used friendster blog to express my *ahem* unspoken feelings to this one jerk (then bf). haha. and in 2006, i started using blogger. Due to certain 'event', i kept on changing my URL. nak buat camno, ramai peminat stalker. *lol*

hurm..hopefully this current blog will stay f.o.r.e.v.e.r, that's why i don't talk much about personal feeling in here.

anyway, as i browsed through my 'old' blog, i found this entry. well actually, i wanna make a new entry on Perhentian Trip. but i lost all the pictures!! [ ok. it's not actually lost. but my cd containing all Pulau Perhentian pictures has broken. huhuhu.]

one of the most beautiful island in Malaysia is Pulau Perhentian (Perhentian Island). Better than Pulau Tioman, i must say. if I, in someway can have all of the Perhentian Island pictures in my hands *again*, i'm gonna write a totally new entry about the awesome vacation. Because ya'know.. too many things have changed over the years. some relationship blossomed *me & moto-moto started to be friends again. eventho dah tak seBFF as before, at least he talks to me again. ngee*. some broken. *oh, ni pun berkenaan saye jugak. haha. :p * for whatever it is, there are hearts that need to be concerned.. *hope 'orang-orang yang berkenaan' tak baca blog ini. huhu*

so here i present you.. Trip to Pulau Perhentian, 2007~
(kopipes from my old blog. sebijik sebulat. hehe).

**more Perhentian Island pictures in here **


******************



salam to all.

guess what? i jez got back from pulau flinstones a.k.a pulau perhentian on tuesday :) hehe. some of u yang might oredi read my previous entry, jgn terkejut yer.. last minute punyer plan la. ahahaha.

citernyer start canni:

last thursday, i went to kl looking for a room 4 rent in kl.yg bersama2 jd tukang carinyer aderlah encik kacuk n cik puan olyn. byk juga la tmpat area kl yg kitorang cover, smpai sesat2 jalan. tp yg paling besh tu biler terjumper BoraOmbak which happened to be opposite ngan umah yg kitorg nak g tgk. sgt excited giler la tym tu. tambah pulak, BoraOmbak situated betul2 beside Sports Planet. waahhhh.. seronok tul :)

esok tu pulak (FRIDAY), dlm bz mencari umah yg seswai, sempat pulak kitorg g shopping kat metro Pefume Fair.. mmg sgt giler la tgk perfume2 yg di diskaun ngan sgt murah. smpai 70% wooo! sempat jgk la sy beli Bvlgari 100ml ngan harga x smpai rm100 pun. heheh. (sedangkan tym tu mmg tgh sengkek..taaapii.. haku taklei melawan perasaan ini.. huhu). nway, sumthing happened yg menyebabkan sayer berasa sgt tension ptg tu kat maybank yg menyakitkan ati dan yg telah menyusahkan idup sy. di sebabkan itu la maka akhirnya sy wat keputusan utk follow SRMers sekalian ke pulau perhentian.

dan cerita ke pulau perhentian bermula canni :

ptg tu sy kol parul, konfemkan kat dier whether blei selitkan sy utk samer2 ikut g sana ker tak.. then dier kater okie jer. dialu2kan lagi. tp masalah problemnyer psl transport la. tp kacuk assured me that i dont hv to worry about that memandangkan sy stay kat umah olyn. so of cos la priority lebih kat sayer kan. mklum la, stay umah tunang dier.tunang dier vvip dlm keta tu, n sy lei la tumpang jd vip jgk. (bwh sket jer drpd vvip) hheeheh. x saper pon lei marah. nguah3. nway, mlm tu kacuk amek mas n zammer kat bus stand shah alam. pastu amek sy n olyn. then amek pak lah kat puchong. can u imagine? 6 org dlm keta. uishhhhh.. mmg la mcm sardin. huhu.

so, our journey to Pahang started at 12 midnight klu x silap. sampai raub around 2.30a.m. mkn2 jap pastu at 3 am continue journey to kuala lipis sbb da janji ngan Mozal & The Gang @ K.Lipis. maser sampai K.Lipis tu, teringat pulak camping trip kat Kenong yesteryear sbb lalu kat Jeti Lipis. nway, kitorang got lost tym kat Lipis tu. Part paling klakar biler Mas dpt trademark seumur hidup. sbb ms tgh cari petrol station, mas kater "wat turn-u". sy tym tu blur sbb x faham turn-u tu aper sdangkan bdk2 laen da ketawa berdekah2 dlm keta sbb maksud Mas, U-Turn. tp dibahasa melayukan jd turn-u. ahahahha. da la dier kater "turn-u". pastu di tambah ngan ayat seterusnyer "eh, bukan stesyen minyak la. tu stesyen ketapi". lagik la kitorg ketawa mcm apertah dlm keta di pg2 buta tu. huahuahuahua.

nway, ms salah jln tu, kacuk amek jln yg amat la gelap dan x berlampu. agak horror jgk dan sememangnyer tmpat tu horror sbb 1 of us ekceli did see sumthing yg 'mistik' mcm citer Jgn Pandang Belakang (sy tau nih pon biler da balik dari trip nih.. sib baek tatau awal2.. huhu). biler da mcm seram2 tu, kacuk u-turn n pastu kitorg stop kat klinik kecemasan yg kebetulannyer mmg buka 4 emergency case.tym tu da kul 4 pagi.benti kat situ sbb nk tanyer direction ke petrol station. later after that, kitorg pon truskan perjalanan. x smpai 5 menet kendian, kitorg betul2 terserempak ngan keta mozal kat roundabout Kuala Lipis.pastu kami samer2 benti kat petrol station yg dicari2 dan pastu continue our journey to pulau perhentian melalui jln Gua Musang.

smpai Gua Musang around 6:15 am. benti solat, then breakfast skali arung. pastu smbung jenjalan. singgah Machang utk jumper ngan salah sorang 'orang lamer' SRM, iaitu incik Madneh. jumper kjap jer.. tnya kabar sket2..pastu amek gmbr n kendian madneh pon ditinggalkan sbb dier ader final exam-taklei la join kitorg bersuka ria.. cian dier.. huhu.


aksi excited berjumper madneh (baju kaler merah)

smpai jeti Kuala Besut @ 12 pm. tggu bot.lunch. pastu naek bot ke pulau perhentian. waaaaahhh.. sgt besh!! naek bot adalah antara xtvt yg sy tggu2 sbb sy sgt ske naek bot laju. hehe.



dan akhirnya.. at around 2pm kitorg pon sampai la ke tempat yg dituju.. and kitorg telah mendapat kezutan mengenai chalet kitorg tu.. huhu.. mel kater chalet tu "mcm flinstones smbil myanyikan lagu flinstones".. olyn kater "macam muzium".. and kacuk lak kater "nih mcm zaman mesolitik nih. tinggal tunggu dinosour kuar dr belakang chalet jer".. hmm.. needless to say, kitorg sgt dissapointed ngan chalet tu.. ilang mood nak g snorkeling. da la penat sbb dok dlm keta drpd tgh mlm. ingatkan lei la rest smbil lepak2 dgr ombak. tp malangnyer, trus ilang mood.

ptg tu, SRMers sekalian telah bermeeting di tepi pantai smbil nyorok di sebalik batu-diskas psl whether we should go and find some other chalet yg ader dekat2 c2. kata sepakat telah dibuat. kami telah menghantar 3 Anbu Squad kami dlm misi utk mencari chalet laen. 3 org Anbu Squad tersebut adalah pak lah, kacuk and zammer. kami iringi perjuangan anbu squad kami dengan harapan diorang berjayalah kiranyer mendapatkan bilik yg cambest. huhu.

that nyt, ms dinner pulak, kitorg yg girls ni dibrainwash oleh guide kitorg yg super-keji. diorg telah menyebabkan kitorg x jd pindah chalet eventho anbu2 squad kitorg ckp chalet kat Long Beach sgt la best giler. and ekceli, diorg x tipu. siap ader prove lg Long Beach tu best...
ni la dier Long Beach.. sob..sob..

tp aper pon, x kesah la.. yg pastinyer walaupun saket ati ngan chalet kitorg, kitorg still had our best moment together. mlm tu sesi ice breaking.. pastu SRMers had a meeting psl Dana SRM.. and also pastu kitorang bergelak ketawa pasl kisah2 lamer.

esok tu (Sunday), snorkeling day. island hopping n snorkeling kat pulau2 yg berdekatan. sgt besh giler la. island hopping ni dibuat 2 trip disbbkan kitorg dlm jumlah yg agak ramai. 1st trip masa pagi. SRMers yg g trip pagi were Parul n Mozal. diorang ni sgt la beruntung sbb tym diorang island hopping, terserempak ngan penyu yg muncul di permukaan air sbb nk amek oksigen. mozal la paling untung sbb dier dpt amek gmbr n pegang penyu tu kot.n rasanyern ramai gak tourist2 laen yg dpt wat penyeksaan terhadap penyu yg konfem berasa pelik kenaper la manusia2 tu sumer sibuk nk pegang dier. huhu. tp pdn muka diorang sbb tader gmbr bersama penyu tersebut. hahahahahahahahah (gelak keji).

2nd trip pulak ngan bdk2 SRMers and group Mel (kwn dr utm gak). seronoknyer tidak terkata biler dpt snorkel kat pulau perhentian tu. sgt cantik.. subhanallah.. trust me. i've been to several island in some part of Malaysia including Sabah, but there's nothing like p.perhentian. banyak ikan, koral2 masih terpelihara n yg paling penting, tader landak laut. sy pernah ke Pulau Payar-mmg la heaven utk diver. tp tak seswai utk amatur mcm sy ni kot sbb sgt la byk landak lautnyer. silap langkah, mmg konfem la dpt 'souvenir' drpd cik2 landak tu.. dan lagi, shark mmg slalu ader kat c2.x mcm p.perhentian, kdg2 jer ader.

on the 3rd day (monday) pon, still bersnorkeling n mandi laut lagik. ish.. mmg kulit da sgt berkaler itam. sunburn woo..tp taper la.. bukan slalu. hehe. at 2pm, kitorang pn bertolak ke jeti kuala besut.. smpai jeti, mkn. pastu anta che pah, liza n zai ke bus stand machang. memula tu sgt la sedey. siap wat nyanyi lagu af yg part pelajar af kna kluar. (ala.. yg part "percayalah pada diri..dgn harapan dan keyakinan..") tapiiii..terdapat kezutan pulak.. pak lah n mozal berjaya menukar tiket diorg tu ke hr selasa n amek bas drpd kuantan. yahoo.. lei jln2 lagi!! (plan kitorg nk ke kuala terengganu -shopping n ke pahang ikut jln pantai)waahhh.. sgt seronok. sblum gerak ke KT, kitorg singgah ke uitm machang jumper Madneh. tym ni lamer la sket jumper ngan jejaka ensem yg sorang nih.maser sembang2 tu, ader la 1 peristiwa tejadi; ZAMMER bet ngan PARUL dan kwn2 laen psl suatu hal yg sgt fuufooh.dan klu zammer kalah, dier kena wat aksi ACTION KAMEN selama 5 menet. hmm.. menarik nih.. lps jumper madneh, kitorang trus ke KT. cari hotel.pastu check in. sy n olyn tido smentara kwn2 yg laen g mkn. tym tu da kul 12 midnyt dah. Dannn.. jen..jeng.. jeng..

.... 1 peristiwa menarik berlaku. zammer KALAH dlm bet. dier kena wat aksi action kamen selama 5 menet. menurut kater kwn2 yg laen, diorang pusing KT dlm 5,6 kali semata2 nak cari restoren yg ramai org. sampainyer kat restoran yg agak ramai, zammer pon memulakan la aksi ACTION KAMENnyer.. ahhahahahaha. rugi betul sy tak follow g mkn tym tu.aper pon, sumer org yg ader digicam n enset berkamera sumer rekod aksi tersbut. sgt la lawak giler. hehehehe.



hari selasa : round pasar payang n pastu ke kuantan. then sy, olyn,mas, pak lah, kacuk n zammer pulang ke kl. sementara mozal, parul, che pah, zai dan liza bersukaria di kuantan...

all in all.. sy sgt seronok n really enjoy this trip. seronok jumper kwn2 n bergelak ketawa mcm tym study kat UTM dulu..eventho frustrated b'cos Mr. BF tak join trip ni.. faz, che bird n madneh pon tader, so rs kekurangan la jgk.. klu diorg ader, bertambah kecoh la KT. huhu. hmm.. hopefully next tym sumer2 yg x dpt ikut trip nih, lei join utk next trip pulak.. utk SRMers yg g p.perhentian : KORANG MMG FUUUUUFOOOO LAAAAA!!! :) hehehe

p/s: buat pngetahuan bloggers sumer, ekceli fuufoo tu tader makna pon. it can be anything. ske ati korang la nk translate fuufoo tu aper. kitorang sajer jer glemerkan ayat fuufoo yg dlm iklan digi tu.. hihi

4 comments :

wadi said...

tym ni mmg frust lew x dpt ikot..
hukhuk...

{travel junkie lady} said...

haha. kesian. ader exam la pulak kan.. taper. kitorang dah tlg enjoykan utk madneh. hihi~

next tym oke? amacam? ;)

wadi said...

(sblum gerak ke KT, kitorg singgah ke uitm machang jumper Madneh. tym ni lamer la sket jumper ngan jejaka ensem yg sorang nih.)

sbb ensem pny psl.. next tym trip on me...

{travel junkie lady} said...

kahkahkah. tu tules nak amek hati jer. sbb kesian kat org tu tak dpt join.

next trip on you eyh? betul nih?? janjiiiii tauuuuuuu!! nanti nak tuntut. ngehngehngeh