Tuesday, June 8, 2010

it ain't easy..


..being a woman.

so today i'm on MC leave.
MC sendiri je sebab malas nak pergi klinik. last month dah amek MC atas sebab yang sama, so this month, amek EL je la kot.

having menstrual cramp every month is no fun, i tell you.
especially if it happens during weekdays.
tambah lagi, bila tengah mengejar dateline kerja.
it kind of affected my work performance. huhu~

tapi nak buat camno kan? bukan aku minta pun benda nih.
i'm lucky enough if the cramps attack on weekend-
takyah risau pasal kerja. takyah risau reason nak amek cuti kat boss. tak payah dengar doktor aku bebel-bebel pasal tak consume Omega Oil (i think what she meant is the Evening Primrose Oil kot..)

aku dah pernah dah try EPO tu.
mom bought it for me few years back.
sama je kot. i still had the menstrual cramps every month. the pain is there, cuma tak teruk.
memandangkan EPO tu macam mahal, so aku pun takde la nak continue telan pil tu lagi.
'sides, sapa la yang suka makan pil..?? huhu~

aku tak rasa perlu makan EPO sebab eventho the pain is unbearable,
it only takes 24 hours time je.
let's say the pain starts at 2pm on May 25th, it will be over around 2pm on May 26th.
siap ada time lagi. haha.
tapi agak senang la haku nak agak and plan.
contohnya kalau it starts on Sunday morning, then it will end on Monday morning.
maknanya esok tu boleh la aku pergi kerja half day.

hmm..
tak bolei ke pergi kerja time tu..?

gila laaaa..!
kalau boleh.. i won't be writing this entry today. T___T

office = aircond + sejuk+ work pressure .
me= severe pain + muka dah pucat +fatigue+ going to the ladies every 10 minutes (toilet kat luar, so it feels like forever to reach to the toilet from my cubic )+ otak dah tak boleh fikir pasal kerja + orang buat lawak, buat haku rasa nak tumbuk je muka orang tu.. and the list goes on...


There's one time,
(i think it was 2,3 months back)
one of my collegue yang memang by nature mulut dia nih kurang ajar (he's a male, btw), usik-usik pasal aku dengan Loki. normally aku buat tatau je bila dia usik-usik.
BUT, unfortunately that day i was having menstrual cramp (masa tu dah petang around 4pm camtu),
and i was totally pissed when he said something about me & Loki,
so secara tiba-tibanya,
first time in my 3 years working here,
aku tinggikan suara and said "ENGKAU NI MAKIN MELAMPAU EH?MAKIN MENJADI-JADI! KAU INGAT AKU SUKA KE KO USIK-USIK MACAM TU, HAH?"
// notice the 'Engkau'..? i've never said 'Engkau' before this.
// the 'hah' tu aku exaggerate je. haha.

he kind of terdiam la bila aku cakap macam tu. surprised, maybe.
dah la masa tu agak ramai orang ada kat situ. haha. padan muka, malu.
pastu dia pun memblahkan dirinya.
suka hatiku. lalallaa.

ok.
dah habis membebel.
i'll see you when i see you, ok? :)


note:
picture above demonstrates what i do to ease the pain. tapi aku lagi hebat la. letak air panas dalam botol. pastu golek- golek the bottle on my stomach. hoho.

4 comments :

~~~ana121~~~ said...

haha~~ suker citer yg last tu.. sometimes, some people deserved utk disergah mcm gitu.. mentang2 org diam makin mengada-ada pulak diaorg.. haha~~

{travel junkie lady} said...

hahaha. tau takpe. selama ni telinga panas je dengar, tapi akak buat tatau je.

tapi bila sakit, and the pain is at it worst condition, tiba2 je bolei buat kita jd Hulk. hahaha.

Mrs. Eeza Herman said...

cian ko kena period pain teruk sgt...
better ko g la jumpa gynea..
at least blh tau apa mslh..
yela, ko lum kawin lg, takut nanti susah je ader mslh dlman...
try lg ye g gynea..

{travel junkie lady} said...

erk.. tu la.. tp takot la nak jumpa gynae.lgpun,, aku tader ar teruk2 sampai pengsan2 kot.
tp aku akan jumpa gynae jugak la kot,one day. cuma tatau bila. hee