Tuesday, August 31, 2010

...like the brilliant stars in the sky...

okay.
i know i shouldn't do this, but i was bored..
so i browsed to this one download site *which i don't want to mention ;p * to download a movie..
i found what i was looking for.
mission accomplished.

but being the gatal-tangan me,
i clicked at that site's most downloaded e-book,
just to see what is the current most popular e-book..
and surprisingly,
i saw these:


*click the thumbnail for larger image*

i was flabbergasted and of course, couldn't be more than proud to see that people around the globe are downloading islamic reading materials.
*probably because of the holy month of Ramadhan*
i'm not saying that i'm supporting illegal download,okay (-_-")v
i'm just saying that, i thought i'd be seeing popular books written by, well..
say Dan Brown ke.. J.K Rowling ke.. Khaled Hosseini ke.. or maybe Nicholas Sparks ke.. or etc laaa..
but i was totally wrong.

anyway, as i scrolled down, one of the title caught my attention :

Stories of the Sahabah : Companion of Prophet.

and i don't know why,
but i was very stupid that i don't know what 'sahabah' is that i had to google it!
bila dah keluar list kat google, then only it hit me,
'la... Sahabah tu sahabat-sahabat Rasulullah (s.a.w) rupanya..'
it's an Arab word for Prophet PBUH's companion!
i thought it was someone's name (masa zaman Nabi S.A.W) that i'm not aware of.
*lol*
Definition of Sahabah from Wikipedia:

In Islam, the Ṣaḥābah (Arabic: الصحابة‎, Ṣaḥābeh, "Companions") were the companions of the Islamic prophet Muḥammad.This form is plural; the singular is masculine ṣaḥābiyy, feminine ṣaḥābiyyah.

The most widespread definition of a companion is someone who saw Muhammad pbuh, believed in him and died a Muslim. Those that saw him but held off believing in him until after his passing are not considered Sahaba but Tabi`in.
source


and then, i browsed to this site that i think is kinda cool, as it has short stories of the Sahabah..
and in the front page, it has 'a flipped book' (flash) and has a voice (narrator) that tells the early story of the Sahabah..

and here is the story...


sedih kan..
brave heart..






you can go here for further reading :)



note:
i get confused when i read this.
i thought there's no jews ever converted to Muslim..

hmm.. perlu buat research nih..

i'm sorry i haven't posted any entry on Jejak Rasul 2010.
i still couldn't find the right words to write..
pastu lama-lama macam dah lupa sikit-sikit.
haihhh..
you know what they say laaa kan,
procrastination is the thief of time..
T__T

Sunday, August 29, 2010

Ramadhan 2010 : Surviving Day 19

Wow! it's day 19th already!
Another 10 days to go for terawih.
time really flies fast these days, huh..

harini berbuka dengan pengat pisang..
with nasi + ikan masak kicap + sambal sotong.
masak kat kedai. haha.

last 2 days saya buat keje gila sikit.
beli sambal udang.
i'm allergic to shrimp, actually.
tapi sebab macam tergoda dengan sambal udang yang besar2 tu, dan bau pun macam best..
lajuuu je mulut saya ckap;
"kak, sambal udang dua ringgit!"
akak tu pun cam tercengang je saya mintak RM2.
*macam pompuan kedekut je mintak 2 hinggit. lol*
Katanya, "mana cukup RM2 dik"
and i said to her;
"takpe. saya nak rasa je"

....

so balik tu, berbuka la dengan sambal udang tersebut.
first attempt,
hancur udang tu sebab saya tak reti macam mana nak kupas. haha.
*selalunya kat umah kena paksa siang udang je. buang kepala & ekor je..*
apa lah sengal sangat.
3rd attempt baru oke.
sedappp rupanya udang nih...

dah kenyang,
time nak sembahyang..
mula lah tak keruan...
bengkak start naik.
huwaaaaaaa~
sibbaik esok tu (Sabtu) dah okay.
phewww~
Alhamdulillah..

*******

Yesterday i went out with my sis,
hunting for her baju raya.
we managed to find her 1 cotton baju kurung (RM69 kot kalau tak silap)
and
another 1, is a chiffon kurung moden,
with modern batik kind of corak,
the price:
RM100 only!
i must say, the greatest deal i ever had!

and for myself,
i bought a new telekung. my sist pun beli jugak.
dah selamat dibasuh, dan dah kering dah pun.
satgi nak lipat & masuk dalam bag.
so yeay, dah ada telekung raya!
hehehe.

and what else..?
oh yeah, we also bought this new Turkish hijab.
since we (family) don't have any colour theme for this year Hari Raya,
so i thought, why not if we all (girls) wear the same hijab?
cool jugak kan?
heh.
so now tinggal nak belikan untuk 3 Nurul yang lain~

masalahnya dorang nih,
baju raya pun tak beli lagi!
tskk.

Friday, August 27, 2010

Ramadhan 2010 : Surviving Baju Raya ;p

Today i went to Sungai Wang to accompany Zimzim who wanted to buy a new handphone. We went there together with Chong, who's going out for lunch at Pavilion.

Zimzim wanted to buy E63 (E63 whattt??)
but...
as soon as we got there,
i convinced her to buy E5..
and being me..
just like Mz once said to me;
"you have the power of persuasion"
(he read it in the Astrological book, btw. )

so anyway..
yes..
Zimzim finally bought the E5.
see the leg la. i'm a Libra Woman.
bab hasut menghasut nih memang terer ;p
*lol*

when i was *ahemm* younger,
i always thought that i'm more like Aphrodite (nih kes gila tengok series Hercules dulu. hihi),
tapi rupanya, it's Peitho who has the power of persuasion sebnanya.
hmm..
tak pernah pulak wujud watak Peitho dulu. (ke saya yang lupa?)

and eurghhh, it's an ugly name!

Aphrodite kan ke lagi sweet...


anyway,
after the buying process finished,
kitorang berwindow shopping sekejap sementara tunggu Chong habis makan.
tengok-tengok baju raya la kununnnnn..
most of the bajus lebih kurang sama je macam yang dijual kat tempat lain.
cotton, chiffon, kebaya nyonya.

and my oh my,
i was a bit shocked to see my baju raya are sold at $399.99!
kain murah je kot.
bukannya chiffon ke, silk ke..
i bought the kain at Gulati's, and the price tak sampai $100. ($69.90 to be exact. )
but of course la, tak termasuk kos jahit tu sumer kan..
tapi this year saya dah jumpa tailor murah.
baju dah tak hantar kat butik lagi dah.
so kos semuanya tak mahal.
at least tak sampai laaa 399.90
*bengkrap la wei kalau asek hantar gi butik. dah la keje macai je. *
kalau 399.90,
it's better beli kat RATU.
baju dah la cantik-cantik..
affordable.
but then again,
insan sekecik tomei cam saya,
mana laaaaa bolei beli ready-made.
sumer kena custom-made..
*sobsob*

best tengok orang lain bolei pakai baju cantik-cantik,
especially macam kaftan tu kannn..
bila baca post LV nih,
*today kali ke-3 i baca blog u. hee*
teringat pulak this one kaftan yang hari-hari saya nampak,
dan hari-hari saya jatuh cinta bila lalu INNAI setiap pagi bila nak pergi breakfast.

it's purple colour.
dark purple
.
i think it's not kaftan kot.
macam jubah moden.
eh jap, tak sure.

sebab tangan patung tu lurus ke bawah, so tak nampak ler flair nye.
material, i'm not sure.
it's either Silk or Satin camtu la.
tapi rasanya, bukan chiffon kot.
eh entah.
pastu,
ada diamonds dekat chest ke kat pinggang tah.

simple. but elegant.

lama jugak ar patung tu pakai baju tu untuk display.
dalam sebulan kot.
pastu tup-tup,
dah takder.
mungkin sudah dibeli oleh mak2 datin atau kakak2 datin..
atau Dr's wifey.
hehe.

actually,
start berkenan tengok kaftan nih,
masa my cousin's wedding last year.
the bridesmaid pakai kaftan.
soooo pwetttyyyyyy!~
sesuai la dengan dorang yang tinggi lampai tu..
T____T


btw,
kembali ke baju raya;

my baju raya is not really baju raya pun.
dah selamat di'rasmi'kan masa malam nikah Cacuk bulan 6 aritu.



gambar ini memang sengaja diblurkan dan di'biru'kan. hehe~
simple je.
baju kurung biasa.
tahun nih takde perasaan nak melaram-laram.
tapi excited nak pakai baju nih semata-mata dah ada matching hijab.
ngeee~

tapi kan,
tak sure lagi nak pakai baju nih masa first Raya ke tak.



i might wear this:


tapi cam tak cun je..

hmm..
maybe my another Green Kurung Moden kot.

(what's the deal with me and green this year??
musykil betul cos dark green is not my fav color. haisk)




or else,
i might wear this:









hahaha.
sungguh Ayat-Ayat Cinta, kan? ;p

besar dowh jubah tu.
saiz 56.
i'm a size 36 wearer.
tu pun kadang-kadang tak bolei pakai jugak.
haha~


Wednesday, August 25, 2010

they say a picture worth a thousand words

i had nothing to do while waiting Jejak Rasul to start and suddenly i saw these:


oh.
NO.
that is so NOT my wedding album
(bila pulak haku kawen?? ;p )
and
it's not anybody's wedding album.

it's actually..
..



...


......




...........







my Krabi album.
:)



tadi bosan-bosan, so belek lah balik album gambar nih.

pastu baru perasan,
gambar ke Pulau Perhentian pun saya simpan dalam album nih rupanya.



ps: inchek Madneh, sila bukak mata anda besaq2 naaa.. ;)



fyi, i LOVE printing my photos.
i have several albums back at home;
from my matriculation year, up until now.
paling banyak, mestilah masa di UTM-
camping sana-sini. event sana-sini.
gambar yang pose beza sikit je pun tetapppp kena cuci asing-asing.
(contohnya pose peace 2 jari, dengan pose 3 jari 'Rock'. beza satu jari pun tetap cuci jugak. haha)
maunya tak banyak album?
ngeee~

i was such a cam-whore when i was with the SRMers,
that they called me 'Ratu Gambar'.
macam siot.
but then,
dorang pun sama jugaaak.
memanjanggggg je kejar camera. *lol*
;p

personally, i think,
no matter how canggih-manggih our technology has become,
nothing can beat hardcopy photos.
computer; hardisk can crash anytime.
cds can be broken
(just like my Pulau Perhentian pictures. sedih gilaaa!!)
thumb-drive can be lost anywhere..

but photo albums?
old-school, tapi itu lah yang terbaik!
(bagi saya la..)

oh ya, selain suka taking pictures to capture the moments,
saya juga suka collect poskad.
everywhere i go, i'll buy a postcard for myself.

//sebahagian yang ditampal kat cube. yang lain semua dalam kotak. heh. yang lain malas nak keluarkan sebab selalu sangat kena move tempat. takde maknanya haku nak kutip, tampal, kutip, tampal banyak kali :p

//and i've never been to London, btw.
that was given by Rozi, my colleague early this year.
suke.suke.suke!
saye lagi suka postcard compared to other souvenirs.
maybe sebab saya suka gambar kot.. :)

//but i appreciate other souvenirs as well, like key-chain & fridge magnet.
my favorite fridge magnet is a London red double decker bus;
given by Wawa, also my colleague.


hmmph,
kununnya suka cuci gambar,
tapi kannnnnnn,

saya tak cuci lagi gambar holiday Pulau Sipadan tempoh hari!
argghhh!
bila laaaaaa nak cuci agaknya tu..?
tak lama lagi Hari Raya pulak.
iskh. tu pun nanti kena cuci jugak tu nanti.
haiskkkk.
T___T

Tuesday, August 24, 2010

Jejak Rasul @ Palestine

Semakin hari, semakin sakit hati dibuatnya.

walau hakikatnya, sejarah kaum-yang-merempat, iaitu Yahudi telah lama saya ketahui, sejak saya masih belajar lagi.. dan kemudian, banyak info diperolehi sejak peperangan di Gaza tahun 2009 , namun hati makin sakit bila menonton Jejak Rasul sejak hari Sabtu yang lepas.

Kalau diikutkan, saya mahu menulis ringkasan Jejak Rasul setiap hari, tapi.. too bad, i'm not good with words and i'm terrible in writings, both Malay & English.. *sigh* :(

anyway,
ini ada sedikit perkongsian info:

Daripada Abu Hurairah ra bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:

“Jika ada sepuluh orang Yahudi beriman dengan ku, tidak akan tinggal di atas bumi seorang Yahudi pun melainkan ia memeluk Islam.” – al-Bukhari dan Ibnu ad-Dhirris

Orang-orang Yahudi adalah terkenal dengan sifat sombong, angkuh dan keras hati. Mereka tidak akan ‘pernah’ redha dengan umat Islam sebagaimana firman Allah SWT yang maksudnya :

“Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka (yang telah terpesong itu).” (al-Baqarah: 120)

Ahli agama mereka selalu menyembunyikan kebenaran seperti yang disebut dalam al-Quran maksudnya:

“Orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah Kami berikan al-Kitab mengetahui serta mengenalinya (Nabi Muhammad dan kebenarannya) sebagaimana mereka mengenali anak-anak mereka sendiri. Dan sesungguhnya sebahagian daripada mereka berusaha menyembunyikan kebenaran itu, sedangkan mereka mengetahui (salahnya perbuatan tersebut).”
(al Baqarah: 146)

Dengan perkataan lain, mereka menyembunyikan sifat-sifat nabi SAW yang ada dalam kitab mereka daripada pengetahuan manusia padahal mereka mengetahui akan hakikatnya. Begitu juga mereka telah menghalalkan yang haram dan mengharamkan yang halal.

Di kalangan orang Yahudi ini ada yang pernah menyihir Nabi SAW bernama Lubaid bin al- A’som dari Bani Zuraiq.” Seorang wanita Yahudi juga pernah mengkhianati Nabi SAW dengan menghidangkan daging kambing beracun. Hingga membunuh sekalipun bukanlah perkara asing dalam sejarah umat Yahudi.

Sejak dahulu lagi bangsaYahudi tidak pernah mengenal mangsa sama ada bayi, kanak-kanak, remaja, lelaki, wanita walhal Nabi dan Rasul. Mereka akan membunuh siapa sahaja tanpa perasaan belas kasihan dan simpati. Contohnya Nabi Zakaria dan Nabi Yahya telah dibunuh oleh mereka dan mereka juga menyangka bahawa mereka telah berjaya membunuh Nabi Isa. Tetapi sebenarnya tidak. Betapa sungguh zalim dan keji sifat Bani Israel ini.

Allah SWT telah berfirman yang bermaksud:

“Orang-orang kafir Yahudi dari Bani Israel telah dilaknat (di dalam kitab Zabur dan Injil) melalui lidah Nabi Daud dan Nabi Isa ibni Maryam. Yang demikian itu disebabkan mereka ‘menderhaka’ dan ‘selalu menceroboh.” (al-Maidah :78)


Taken from feryco.com/

oke. next time, mungkin saya akan write up ringkasan Jejak Rasul. insya Allah.

Selamat Berbuka! :)

Sunday, August 22, 2010

Talking Fish Prank : kesian budak kecik tu

hilarious.
kawaii (cute).
sad.
and everything in between.
enjoy!



kesian budak tu..
sampai menangis dia dibuatnya (comel nya lahai..)
lepasni mesti dia sumpah tak nak makan ikan lagi dah.
heh.


//part yang best:
1) when the fish asked Oshiro to play together, he said:
"Impossible! Failed! Rejected!"
*rofl*
2) sampai angkat kaki nak buka pintu yang berat tu sebab takut & terkejut.
3) bila ikan tu suruh senyum, dia pun senyum. haha. comel gila.
4) masa Director tu tanya ikan mana nak makan, dia tak nak and he said:
"because i understand what it feels like to not want to be eaten"
alolor.. comel nya..
5) kesian sangat part dia menangis masa last tu..
tiba-tba saya pun rasa sebak jugak.. boleh? huhu~

ok tu je. bye~

Saturday, August 21, 2010

Ramadhan 2010 : Baby Raya


the little bundle of joy..


kecik-kecik lagi dah reti buat pose Drunken Master ;)

taking a nap
langsung tak hiraukan keadaan sekeliling
remind me of his mom.
haha.
ok mulut jahat aku nih.

;p


the 8 months-camera-shy-preggy mom.

my heartiest congratulation goes to both of them:

for the arrival of baby Anas last Wednesday,
on 8th of Ramadhan, 1431
(Aug 18th, 2010)
at Prince Court.
(nanti nak deliver baby kat Prince Court jugak la. boleh?
eh tapi kena kawen dulu laa.. haha ;p
)

haiih..
it feels like just yesterday i went to their wedding.
when the truth is, it was 2 years ago.
now mrs.s dah jadi mummy.
my BFF.
my BFF dah jadi mummy.
(berapa kali nak ulang daa..?)
macam tak caya je.
huhu.

honestly,
i was very excited when she announced that she's pregnant.
pastu macam risau jugak masa dia pergi Krabi aritu sebab masa tu she was about 2 months preggy.
over kan?haha.
and she's worried too.
but i told her not to worry because Yus was also pregnant when we went to Krabi last year.
oke je. sihat walafiat je babynya.

mrs. s's baby is a very good boy.
when he's still in her tummy,
he'll move whenever i 'touch' him.
good boy.
sebab mrs.s cakap, selalu kalau dia cakap dengan orang lain that he's moving,
bila orang letak tangan kat perut je, terus dia senyap.
but with me, dia gerak-gerak.
jadi saya adalah sangat suka dan sangat jakun juga.
(over lagi. haha.)
ngeee.


the preggy picture above was taken during our last breakfast together.
we both are from different department.
she's an engineer. while me, I*T.
agak susah la nak jumpa.
so we have this kind of 'routine':
breakfast together once a week to exchange story/ ngumpatgossips/etc.

tapi eversince last month juga, saya adalah sangat busy disebabkan training.
i was no longer see her at surau.. no more exchanging e-mails.
the last time i talked to her was during her last day before maternity leave.
tu pun entah kenapa tergerak hati call dia.
tak sempat bergossip pun ;p
heh.

tup tup,
sekarang dah jadi mummy kepada baby yang sangat comel.
congrats mrs. s!
semoga menjadi mummy yang maintain cantik
dan semoga baby Anas membesar menjadi anak yang soleh (dan handsome)
:)


picture taken at Tioman.
purple: married
dark brown & red: both have a son
yang pakai sunglasses tu sorang je yang belum kawen-kawen.
dah la dia yang the eldest among them.
tskk.
T__T

Thursday, August 19, 2010

a blessing in disguise


image via vi.sualize.us

everything happens for a reason.
there's a consequence of every action, of every decision being made.
be it good or bad,
i believe,
it's a blessing in disguise.

because we never know what's good for us.


"...Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui..."
(Surah. Al Baqarah:216)

so yes.
i'm a positive minded person.
i'm a person with less regret.
kurang perasaan kesal if certain thing doesn't go my way.
geram, mungkin ada.
tapi menyesal?
definitely NO.


but recently,
i start to question why...
(why me..?)
and then the when..
(when it's gonna be my turn.. when will.. blablabla)
the how..
(how could.. bla.bla..bla..)
the what..
(what can i do.. bla..bla..bla..)
and some other stupid questions that i know i shouldn't be asking.


i was really depressed with 1001 mix feelings yesterday,
that i contacted Oyien to mengadu nasib for she all that i have right now.
(ceh, time sedih baru tau nak contact ;p),


Oyien,

aku sangat sedih............
i know i shouldn't be.
but i am.
T___T



must be the hormone's talking ;p



interesting quote ;p
oh jumpa gambar nih kat sini.
sengaja tampal dalam entry emo.

takde kaitan (sangat) pun. heh.


Tuesday, August 17, 2010

Gone Away ; but i'll be fine, don't you worry.

I think about life,
and oh how it changes so fast

And oh how it's so hard to last
here.. waiting for something to give


I think about time,
a luxury so hard to find

And I just can't figure out why
I... wasted it all here without you


But I'll be fine,
and oh don't you worry

Cause I'll be fine,
see I'm in a hurry to be

Gone away awhile,
tell me all the things that I

I'll be missing here in this old life man cause I just don't know

I think about you,
and all the times that we shared

And oh what a wonderful pair
we.. made made it so far here we go again


I think about love,
and oh what a beautiful song

And oh how it need to be sung here
sing it so loud all the world can hear


I think I'll be gone away awhile,
tell me all the things that I
I'll be missing here in this old life man cause I just don't know

But I'll be fine, oh don't you worry
Cause I'll be fine, see I'm in no hurry
No I'll be fine, oh don't you worry
Cause I'll be fine, see I'm in a hurry to be
Gone away awhile, tell me all the things that I
I'll be missing here in this old life man cause I just don't know
no, no...



Gone Away by Safety Suit





a beautiful song.
Thanks 'Chong'.

Monday, August 16, 2010

Ramadhan 2010 : Surviving Day 6


Just came back from Bazar Ramadhan. let's see what i've bought for today's menu:

1. Tepung Pelita = RM 2.00
2. Laksa Penang = RM 3.00
3. Ayam Masak Merah = RM 3.00
4. Kerabu Mangga = RM 1.00

Total Damage = RM 9.00

Item no. 1 & 2 are for iftar, while no. 3 & no. 4 are for sahur.
additional menu: sambal tumis ikan bilis yang memang sengaja dimasak banyak semalam untuk bekalan selama seminggu. hehe. tapi nampak gaya macam cukup sampai untuk iftar esok je.. sebab dah buat sambal tu jadi macam jem, makan dengan roti sambil tengok tv. *nyum.nyum* hehe.

esok ada pasar malam, boleh la beli fresh food cos i'm planning to cook for tomorrow's meal.
macam rajin je kan, nak masak-masak nih. walhal, pemalas macam kehape. hehe. ye lah, untuk makan sorang aje kan, rasanya membazir je kalau masak. *alasan! ;p*

ala, time bulan puasa nih je lah dapur tu berasap sebab tak berapa selera sangat nak makan lauk bazar. tak tahu lah kenapa lagi suka kalau masak sendiri time bulan puasa nih. lagi sedap dan lagi jimat kot. *okay. now i'm in perasan mode. kehkeh*


*update*
eh terlupa pulak last Friday, Wzr ada bagi kopok lekor. hmm.. silap-silap esok buat nasi goreng je la kot. makan dengan kopok lekor... nyummm.. *dasar pemalas masak. ngee~ *

****

harini ada sorang 'student' tegur,Align Center

student A:
"Kak S, cikgu nampak laen la harini" .

student S:
"Cikgu nampak lain?"
*sambil mata S memandang ke arah saya*

student A:
"A'ah.."

...

student A:
"Ooo.. arini cikgu tak pakai mata Ju-On"



ooookay...
so ada yang kata 'mata bulat' saya itu adalah mata Ju-On.
*lol*



note: Fyi, my 'students' adalah Engineers and Technical Assistants.


****

tu je nak share arini.
(yer saye tau saye merapu harini.)


ok bye.
selamat berbuka semua!

Saturday, August 14, 2010

Run Forrest Run! at Bubba Gump Shrimp Co.

it has been awhile that i haven't posted any entry on Dining Outside and movie review.
i was busy and also.. * cough* well, *cough* just blame it to the lazy hormone. hee.

so anyway,
i went to see Avatar: The Last Airbender in 3D the other day at One Utama.
haha. jauh gila tengok movie.
it was okay.
personally, i love the cartoon more.
(dulu selalu tengok Avatar dengan Haziq sebab dia yang control remote. huhu)
and i think, it a waste of money to watch it in 3D.
i won't write review about this movie. maybe later, if i'm rajin la. hehe.
but i just wanna say,i like the Airbender's CGI effect (Aang).
it looks 'natural'.
except towards the end of the movie tu nampak fake la pulak. huhu.

The movie finished around 6ish pm.
went to have 'light' iftar at Paddington House of Pancakes as we're going to the Curve later after Maghrib.
Hmm.. i love pancakes.
i know it's a simple breakfast food, but i just love pancakes and don't ask me why.
honestly, compared to Dome, i prefer Dome's pancake.
simple and scrumptious! while the Paddington's.. well...
Pancakes becomes a complicated meal in here.but then again, it's house of pancakes.
of course there're varieties of pancakes in here.
maybe someday i'll try something much more simpler than the one that i had yesterday.

After Maghrib,we went to the Curve to have heavy meal
*and because someone has been craving over Buba Gump's shrimp and the ice-cream. hm. *
so our stop is: Bubba Gump Shrimp Co.


*note: please excuse below images. i never thought that i'll blog about this before as i was sooo lazy these past few months to mumble about food and movies. ngeee~ *


we choose to sit outside because...












semata-mata nak dengar live band kat luar. hehehe.
*oii ni bulan puasa laaa.. ade ke patut dengar live band. da ler tak gi terawih. iskh3*

the menu


here is what interesting:

you don't have to call or wave or "whistle" to the waiter,
instead, all you have to do is to flip this 'license plate's sign:


the waiter will attend you and will flip back the menu if all is well.


nice, huh?
:)

btw, for those who familiar with that 'Run Forrest Run' and 'Stop Forrest Stop' phrase,
it's because this restaurant's theme is based from the famous Forrest Gump movie.
so that is another interesting fact why this restaurant is a must go!

we had this for dinner:


"...Of Course We Have Scampi!"


and


Choc Mud Pie ke apa ntah namanya. tak ingat. huhu~


aik. makan tu je..??
saye kenyang lagi masa nih so share je la.
besides, the portion is so big. even if i'm starving, i don't think i can finish it all by myself.
lagipun saye tak boleh makan udang.
allergic :(

IMHO,
the food is delicious!!!
pasta tu sedap. chocolate tu lagiiiiii la sedap gila.
apa la malang perut masih kenyang lepas makan pancake.

adeih.
tiba-tiba rasa lapar pulak. haisk.


Bubba Gump is located here:

Bubba Gump Shrimp Co.
The Curve,
Lot 145, 1st Floor, No. 6, Jalan PJU 7/3
Mutiara Damansara, 47800, Petaling Jaya
Telephone No : 03-7710 9862 and 03-7710 9863
Fax No : 03-7710 9864


Friday, August 13, 2010

ghost or no ghost in Ramadhan?

There were only Chong (obviously bukan nama sebenar. he) and i in the training room yesterday.
it was around 5.00 pm, whereas most of our collegues already went back home earlier for berbuka puasa.
Chong was waiting for the traffic jam to be over, while me was waiting for someone to pick me up for berbuka puasa.


He saw Khaled Hosseini's A Thousand Splendid Suns (ATSS) on my desk and asked my opinion about the book.

i said it was an okay novel; that i like The Kite Runner more prolly because it's really a super heart-wrenching story compared to ATSS. ATSS pun best juga. tapi kurang la rasa sedihnya. i felt angry most of the time, macam tak sabar je nak tunggu bila laaaaa si Rasheed hawau tu nak mati. haha.

anyway, As Chong himself is also a bookworm, we talked about other famous authors and then we talked about movies. and yes, he's a movie junkie as well, so there.. we talked and we laughed about cool movies.. stupid movies.. kelakar movies, sengal movies.. yada yada and hadn't realized that time flies..

******


FYI:
Our training room is located in a separate floor from the main office and it has been unoccupied for quite some times.
it's a big office;
complete with Meeting Rooms, Conference Rooms, office rooms, pantry and a surau.
and for this training,
we use only 1 Meeting Room.
and since it's unoccupied ever since last year (i think),
the surrounding is kinda creepy and spooky and a bit look like a scene from horror movie. huhu.
that's why i have never been alone in this floor after 5.30pm eversince i conducted a training in here 3 weeks ago.

so anyway,
that's why i was really glad when Chong said that he will teman me in the training room until 6pm.
:)

yes, i know it's a bulan puasa.
but i've heard that only syaitan/iblis yang kena rantai. jin tak.
betul ke?
i'm not sure lah.
tapi sebab ada banyak bilik kosong kat floor yang menakutkan tu for few months, so i assumed ada laa makhluk lain yang 'tinggal'.
eventhough i had never experienced that 'hair stand on end' feeling,
but still......

(x___x)



**********

it was already dark outside.
(KL hujan dengan lebatnya petang semalam)
and i don't know how we got off topic :
Ghost.

fyi, Chong is a penakut guy.
i think he is more penakut that i am.
we (my 'students' and I) always tease him for his penakutness. haha.

entah macam mana,
somehow i said to him,
"You know, you don't have to be so scared. muslim believes that there's no ghost during Ramadhan.."

Chong fell silent for awhile.



...



and suddenly he said,
"i don't mean to scare you, but this month is a Ghost Month for Chinese".

and he continued

"our next door neighbour died few days earlier"
"and last 2 nights, someone knocked my brother's room door, but when he opened it, nobody was there. i think that's our neighbour hantu lah."


....




....






......



yeah.
it was my time to be silent.


tapi lepastu saye gelak-gelak (sebab nak cover takut. haha. tak ke sengal haku nih).
and asked him about the Ghost Month.

"Have you heard the 'All hell break loose' phrase? " he asked.
"yerp. in Supernatural.", I replied with a sheepish grin. ;p
"Okay. so Ghost Month is the month the ghosts get to be freed from hell. and we (the chinese) will burn something such as 'paper money' for them ".

"oh yeah. i know. i remember i saw in a movie, this one uncle burn a paper (or was it plastic?i can't remember) that looks like a scooter. and suddenly, this 1 hantu boy, gets that scooter! "

Chong laughed and he said yes. they do that giving things for the deceased so that the hantu-hantu will be happy.
and then i asked what's the money for? hantu pun shopping ke? hehe.
and he said, it's for 'bribing' so that cecepat hantu/roh boleh masuk syurga.
saya lupa pulak nak tanya bribe kat sapa. hmm, i'll ask him next Monday lah. ngee.

lepastu Chong buat jokes on how they won't 'give' the hantu 'handphone' because they afraid that the hantu will call them once the hantu gets handphone. haha. kelakar.

and another one,
they won't 'give' a 'car and a driver' because they afraid that they will 'become' the deceased's driver. hoho.


ada lagi jokes pasal 'gifts' nih, tapi saya dah tak ingat. huhu.

dan ada la lagi cerita pasal Hari Hantu ni, tapi saya tak sure sebab Chong sendiri pun tak sure pasal perayaan ni.
ouh btw, he's a Chinese yang tak reti cakap cina.
reti sikit-sikit je.
maybe because his family speaks English kot.
and sebab family dia family urban, so that's why macam tak berapa tau sangat pasal dorang nyer custom.

and he said, the Ghost Month is based on moon calendar.
so that's why sometimes it clashed with Muslim's Calendar.


anyway, thanks to Chong for making jokes, and accompanying me yesterday when everybody else went home.
ye la. orang lain puasa. dia je yang tak. so kena la temankan, ye tak? hehe.

thanks Chong!
don't scare-scare, ah!
;)

hehehe



*this entry is being updated again at 6.22 a.m*

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan 2010 : Surviving Day 1

amboi tajuk.. tak boleh blah. haha.

oh by the way,
Salam Ramadhan to all!
how's your first day of fasting went?
ada yang ter'breakfast' kat ofis ke? ;)

as for mine, Alhamdulillah.
setelah 2,3 hari asyik telan minuman bikarbonat,
berjaya juga saya berpuasa pada 1 Ramadhan 1431.
eventhough i know, i'll be in excrutiating pain next month,
well.. i guess i'll just have to see how am i gonna deal with it next month je la eh.
T___T

  • This year marks the 4th Ramadhan i'm fasting with the company that i'm working for right now.

  • which means, dah 4 kali dapat sekotak kurma free. yeaay! hehe

  • tahun ke-4 berpuasa di KL

  • yang best, hari-hari balik jam 4.15pm. double yeaay! ^__^

  • Pasar Ramadhan depan rumah. balik kerja, terus singgah beli makanan. hehe. suke. suke.ngee~

  • selalu time bulan Ramadhan, sibuk je plan nak berbuka kat tempat best-best(iftar and ramadhan) , tapi this year, macam kurang bernafsu je. maybe sebab dah takde geng kot... semua orang dah kawen. tskkk. :(

  • Yang sedih, terawih pun solo je.. tahun nih takde pulak dorang buat solat terawih berjemaah macam tawun lepas. sobs.. T__T

  • Dah masuk 3 tahun saye boikot Starbuck. heh.
    (last beli masa sehari sebelum puasa tahun 2008. mungkin usaha saya tak seberapa. tapi at least they lose 1 regular customer. who knows, maybe by losing 1 customer will means, 1 palestinian survive to live another day. puas hatiku. huh. it's not like i can go to gaza and jihad kan? tu je la the easier way yang saye boleh buat. bawah opis haku ader starbuck taw. taw tak betapa deritanya kena tahan napsu beli kopi starbuck??huhu. )

  • 1 Ramadhan 1431H bersamaan 11 Ogos 2010, is one of my BFF, Iera's birthday. Happy Birthday, mommy-to-be! semoga happy, bahagia dan sentiasa dirahmati ALLAH SW.T. and semoga baby ko comei macam aku. muahahahhaha~ ;)



anyway,
sempena bulan Ramadhan yang mulia ini,
di mana 1 amalan yang kecil, tapi diberi bonus ganjaran pahala yang sangat besar,
semoga sama-samalah kita beroleh rahmat dan keberkatan dariNya.

Selamat Berpuasa, semua!
^__^




image from google image

Monday, August 9, 2010

LOMO at Pudu Jail

i was walking pass by 'the late' Pudu Jail yesterday when i was stopped by this:



cool!

apparently, there was an event held by the lomokids last weekend
in which,
they pasted lomo pictures on this Pudu Jail wall.




fish eye

hey, i know this guy!
he and his wife yang crazy over lomo tu kan?
i remember how i was impressed with their wedding dais, using lomo pictures as the backdrop.
kagum. kagum.

~

you know what,
i always love lomography.
i love beautiful and abstract pictures.
and obviously..

i love art.

eventhough i don't have any talent in art, doesn't mean i can't appreciate beautiful things right?


this is Atie, peneman masa pergi Rantai Art, 2007.
during this time, Ati was a trainee student from UTP.
alolor ciannya.. kena buli temankan kakak opis pergi tengok art ek.hehe~
* now dah jadik engineer kat sini dah pun. tapi masih lagi kadang-kadang dibuli. hee *

and this was me, during Rantai at Jaya One.



i have a lomo camera, cap ayam.
i took it to Sipadan Island.
tapi sampai sekarang tak cuci lagi gambar.
tak tahu la apa dah jadi dengan gambar2 tu semua.
haha~

Sunday, August 8, 2010

bos, esok saye cuti!

macam haram tau!
sampai je rumah pukul 7 petang tadi,
tengok-tengok lif rosak~!

tak faham betul la dengan management kondo nih.
nih bukan first time lif rosak.
rasa nya macam dah berjuta kali kot. (oke. nih saye exaggerate.)
tapi hellooooo!
tiap kali lif rosak je, makan masa sampai 2,3 bulan nak repair.
hangin la jugak haku nih.
mana taknya, nak kena menapak sampai tingkat 6 belas kot!
huhu~

pastu, lagiiiiiii yang bikin panas,
bila dah sampai rumah,
tup-tup air pulak takder.
apekah?????????

the condo management kata esok tengah hari baru ada air.
kalau nak mandi ke, nak amek air ke,
dipersilakan mengangkut air kat sauna.
sauna tingkat 5. umah aku tingkat 6 belas.
so sila bayangkan bagaimanakah caranya untuk haku mengangkut air ke tingkat 6 belas ini?

apekejadahnye semua ini??
huwaaaaa~!



*updated*

1. tadi masa nak pergi angkut air, alhamdulillah, lif dah ok. phew!
2. tapi air tetap takde sampai esok tengah hari. grrrrr!
3. air yang diangkut tadi dah habis. baldi haku kecik je. ingat tadi nak 'answer the call of nature' kat toilet kat swimming pool sebab nak jimat air la kununnya. tapi malangnye, kat toilet pompuan pun tadak air. so tadi haku angkut air kat toilet lelaki. ngeee~ tapi tadi cuma ada 1 chinese couple mengambil air, so takde la segan. hehe.
4. btw,setelah lebih 2 tahun tinggal kat sini, sesungguhnya saye baru tau kat sini ada sauna. selama nih tatau pun. ingatkan ada swimming pool, tennis court & gym sahaja. haha. tapi sebab tadi amek air kat toilet lelaki, saye masih tatau dimanakah letaknya sauna tersebut. hahaha.
5. walaupun saye gelak haha, tapi saye masih bengang air takder. tension gilaaaa nih. air dah habis. tak larat la nak buat sessi mengangkut air lagi.. huhu~

Saturday, August 7, 2010

selamat tinggal buat selama-lamanya..

sudah janji Allah dengan hambaNya,
after 4/5 days fighting for her life, akhirnya Kak Yam pergi jua.

eventho i can only recited the Yaasin that i memorized by heart silently
(bulan mengambang. huhu),
i'm glad that i had the chance to visit her in the ICU.
i went to visit her twice at Gleneagles yesterday, but i only managed to see her in the evening.
she was in a critical condition by that time.

in my entire life, i have never seen anyone in coma
so i was actually dunno what was i supposed to do when i see her.
so when Kak Ya said that she's going in to recite Yaasin, i followed her to recite a doa for a coma person.

Adam (Kak Yam's eldest son) was already in there by the time we went to the room.
pastu dorang baca Yaasin and i only stand silently.
baca dalam hati saje.
berdebar-debar jugak la bila mesin tu berbunyi
"tet.tet.tet"
and suddenly went "Teeeeeetttttt".
i was like 'oh nooo. jangan la..,'
pastu tetiba sambung balik "tet.tet.tet".
phew. lega balik.

moment paling sedih,
bila lepas dorang bertiga (adam, kak ya, o'os) baca Yaasin dan a few ayat lazim,
Adam slowly bisik di telinga Kak Yam,

"Mama, ni Adam ni.. Adam bacakan syahadah untuk Mama ye..."
and continued with
"Asyhadu al Laa ila ha illallah, wa asyhadu anna Muhammad Rasulullah"
"Aku naik saksi bahawa tiada tuhan selain Allah dan Aku bersaksi bahawa Muhammad pesuruh Allah..."

sangat sebak..
sangat sangat sangat sebak..
and i shed my tears masa tu..
T____T

i went back home around 9ish pm after 4 hours staying there.
pastu dalam pukul 6.30 pagi (Sabtu, 7 Ogos) lebih camtu,
Kak Ya send sms, saying that Kak Yam's gone.. forever.

my family came from Melaka and together we went to the mosque (Maluri) untuk solat jenazah.
untung betul Kak Yam sebab sangat lah ramai yang hadir untuk solat jenazah.

pastu kitorang semua ke Putrajaya untuk pengkebumian...
the last farewell..

dan seperti kata imam semasa talkin dibacakan,
"di sini adalah sempadan di antara dunia dan akhirat..",
"... selamat tinggal untuk selama-selamanya.."

hukhuk.
sedih..

semoga roh beliau dicucuri rahmat.
semoga beliau diletakkan dikalangan orang-orang yang beriman..
dan semoga beliau tenang dan aman di sana.

amin.




*sedih sebab tak dapat bayangkan macam mana la bila anak arwah yang bongsu (6 tahun) tu nanti tiba-tiba tanya "Mama mana?"

* arini tak dapat pergi reception kacuk & farra. sorry bro.


*am blogging from home, using my Dad's one week old notebook

(
secara senyap-senyap. so shhhh!).*




Wednesday, August 4, 2010

vain and pray


i realized that i left my 'beauty stuff'
(which only consist of moisturizer & compact powder,fyi. *lol*)

at the office only this morning.

and to my horror, my other moisturizer has finished and that left me with no other choice than to go to work with naked face.

so yeah.

i was kind of freak out this morning. dang.

nasib baik la muka haku nih jenis ok;
takder jerawat whatsoever so i used eye-liner & mascara
to avoid that 'baru-bangun-tido-muka-macam-tak-mandi' face. haha.

it's not that i've never not wearing any make-up to office before.
but that's different la sebab tu selalu lepas solat.
so tak kesa la takder pakai bedak ke ape ke kan.


i haven't update entry on Cacuk & Farra reception also because of the same thing happened.



well, not exactly. but sort of.
i left my thingy in the car.
lepas solat maghrib baru perasan.
and because of we were already late by that time
(solat maghrib pukul 8.20pm camtu sebab sesat kat Putrajaya. haha),

saya pun redha jeeeee laaaaa..
lagipun orang lain yang kawen kannnnnnn..
so diri sendiri tak cun pun takpe lah...
*ayat pasrah sedapkan hati sendiri*.
pakai eyeliner je sebab yang tu je yang ada dalam handbag.
huhuhu~


* the fat naked face =p *

vain kan? haha.
saper follow blog nih memang tau la betapa tak suka nya saya mencapubkan muka saya sorang-sorang kat blog.
selalunya saya akan smudgekan area muka.
this time sengaja tayang sebab kena masukkan diary dalam TTJL:

Day 2
of
wearing big-eyes contact lens.

ngeee.



ye lah.
selama ni dah bertahun-tahun pakai contact lens colour grey.
kali ni tukar style (ceh!) la pulak.
cuba try test warna Smokey Secret Black.
dan memandangkan macam ramai je yang puji (bangga dowh. haha),
maka keberangkalian saya tidak akan kembali bertukar ke grey contact lens
adalah tinggi.
hihi.


ok fine. tipu je.
maybe sekali sekala akan pakai colour grey semula kot.
hehehe.



on the other note,
i went to Gleneagles to visit my cuzzie today.
tapi sebab tadi sangat ramai collegues dia yang datang, so i haven't got the chance to see her.
she's in ICU, btw.
i don't know what exactly happened.
what i heard, she collapsed during a meeting and later admitted to the hospital.
and starting last night, she's in coma.
at first, doc thought that it was caused my dengue.
but turned out, it was something else.
something to do with brain.
someone said that her blood vessel burst.
and as she had migrain for years so maybe that migrain triggered to the burst kot.
entah la. i'm not so sure about this.

agak sedih la jugak..
eventho kitorang tak close langsung
(prolly because of age different. her eldest sisters is the same age as my mum.)

i guess i'm sad because she's still young.
her eldest son is still on training (pilot) and she has other sons that are still young as well.


i pray and i hope she's getting better.


aminnnnn~