Friday, August 27, 2010

Ramadhan 2010 : Surviving Baju Raya ;p

Today i went to Sungai Wang to accompany Zimzim who wanted to buy a new handphone. We went there together with Chong, who's going out for lunch at Pavilion.

Zimzim wanted to buy E63 (E63 whattt??)
but...
as soon as we got there,
i convinced her to buy E5..
and being me..
just like Mz once said to me;
"you have the power of persuasion"
(he read it in the Astrological book, btw. )

so anyway..
yes..
Zimzim finally bought the E5.
see the leg la. i'm a Libra Woman.
bab hasut menghasut nih memang terer ;p
*lol*

when i was *ahemm* younger,
i always thought that i'm more like Aphrodite (nih kes gila tengok series Hercules dulu. hihi),
tapi rupanya, it's Peitho who has the power of persuasion sebnanya.
hmm..
tak pernah pulak wujud watak Peitho dulu. (ke saya yang lupa?)

and eurghhh, it's an ugly name!

Aphrodite kan ke lagi sweet...


anyway,
after the buying process finished,
kitorang berwindow shopping sekejap sementara tunggu Chong habis makan.
tengok-tengok baju raya la kununnnnn..
most of the bajus lebih kurang sama je macam yang dijual kat tempat lain.
cotton, chiffon, kebaya nyonya.

and my oh my,
i was a bit shocked to see my baju raya are sold at $399.99!
kain murah je kot.
bukannya chiffon ke, silk ke..
i bought the kain at Gulati's, and the price tak sampai $100. ($69.90 to be exact. )
but of course la, tak termasuk kos jahit tu sumer kan..
tapi this year saya dah jumpa tailor murah.
baju dah tak hantar kat butik lagi dah.
so kos semuanya tak mahal.
at least tak sampai laaa 399.90
*bengkrap la wei kalau asek hantar gi butik. dah la keje macai je. *
kalau 399.90,
it's better beli kat RATU.
baju dah la cantik-cantik..
affordable.
but then again,
insan sekecik tomei cam saya,
mana laaaaa bolei beli ready-made.
sumer kena custom-made..
*sobsob*

best tengok orang lain bolei pakai baju cantik-cantik,
especially macam kaftan tu kannn..
bila baca post LV nih,
*today kali ke-3 i baca blog u. hee*
teringat pulak this one kaftan yang hari-hari saya nampak,
dan hari-hari saya jatuh cinta bila lalu INNAI setiap pagi bila nak pergi breakfast.

it's purple colour.
dark purple
.
i think it's not kaftan kot.
macam jubah moden.
eh jap, tak sure.

sebab tangan patung tu lurus ke bawah, so tak nampak ler flair nye.
material, i'm not sure.
it's either Silk or Satin camtu la.
tapi rasanya, bukan chiffon kot.
eh entah.
pastu,
ada diamonds dekat chest ke kat pinggang tah.

simple. but elegant.

lama jugak ar patung tu pakai baju tu untuk display.
dalam sebulan kot.
pastu tup-tup,
dah takder.
mungkin sudah dibeli oleh mak2 datin atau kakak2 datin..
atau Dr's wifey.
hehe.

actually,
start berkenan tengok kaftan nih,
masa my cousin's wedding last year.
the bridesmaid pakai kaftan.
soooo pwetttyyyyyy!~
sesuai la dengan dorang yang tinggi lampai tu..
T____T


btw,
kembali ke baju raya;

my baju raya is not really baju raya pun.
dah selamat di'rasmi'kan masa malam nikah Cacuk bulan 6 aritu.



gambar ini memang sengaja diblurkan dan di'biru'kan. hehe~
simple je.
baju kurung biasa.
tahun nih takde perasaan nak melaram-laram.
tapi excited nak pakai baju nih semata-mata dah ada matching hijab.
ngeee~

tapi kan,
tak sure lagi nak pakai baju nih masa first Raya ke tak.



i might wear this:


tapi cam tak cun je..

hmm..
maybe my another Green Kurung Moden kot.

(what's the deal with me and green this year??
musykil betul cos dark green is not my fav color. haisk)




or else,
i might wear this:









hahaha.
sungguh Ayat-Ayat Cinta, kan? ;p

besar dowh jubah tu.
saiz 56.
i'm a size 36 wearer.
tu pun kadang-kadang tak bolei pakai jugak.
haha~


8 comments :

Md. Naswardi said...

thn ni sayer pakai jubah... ;p

Mrs. Eeza Herman said...

ala, ko kecik je..baju apa2 pun muat..
tp jgnla pakai kaftan, nanti sure nampak ko lain la..(ops, xleh ckp, kang ko tangkap dlm lak...huhu)
ko sesuai pakai kebaya..
pakaila kebaya sementara boleh, nanti da kawin, jd cam aku, jgn kata kebaya, kebarung pun xmuat..

{ w33da } said...

madneh: betul ke pakai jubah? how nice.. heh.

eeza: sbb kecik la susah nak muat sumer menda.. sobsob.. ko mmg la tak muat kebarung @ kebaya, sbb ko kan 'berisi'.. nanti dah keluar isi tu, insyaAllah bolei muat lagi.. dan bertambah2 cun ;)

Mrs. Eeza Herman said...

xde maknanya bertambah2 cun..
1st time seumur idup aku pakai baju kebaya masa time aku kawin..
baju mlm berinai ngn baju sanding..
tu jela saat2 aku baru tau aku mmg cun bila pakai baju kebaya..hahaha (riak jap)
xpe, bila baby aku da lahir nanti, aku akan bekerja keras kuruskan badan utk pakai lagi baju kebaya..
jgn jeles..

{ w33da } said...

woit. x baik riak. eh ye ke masa tu je ko pakai kebaya?? yg masa dinner Pra Grad dulu bukan ke ko pakai kebaya jugak ke, makcik?

Md. Naswardi said...

pakai jubah la comel...

{ w33da } said...

comel??ingat anak kucing ke nak comel-comel? ;p haha. tetiba emo. ngeee~

Md. Naswardi said...

jgn emo2...satgi kena juai...ngeh3..