Saturday, September 4, 2010

... travel talk :decision. decision. decision..



so my yearly event, the MATTA FAIR 2010 is here, yet again...
...and i screamed..
... AWESOME!!! ...
hehee.

i went there yesterday. on Saturday.
Adan fetched me. and then we went to pick up his friend, Syiera.
pastu off we went to PWTC.
mula-mula macam agak kemalasan nak pergi waktu tengah hari since from my past experience,
the crowded was super-huge!
tapi tawakal je lah kannnn..

Alhamdulillah..
by the time kitorang sampai, crowd takde la se-crazy tahun lepas-lepas.
parking pun senang dapat.


*mula-mula nampak macam crowded gila.. tapi tipah tertipu rupanya*

sampai sana, meet up Pak Lah & Zila yang rupanya dah pun ada kat dalam PWTC.
hee.

by the way, before we entered the hall,
i asked them to help me look out for these particular booth:
1. Europe
2. Korea
3. Krabi
(terasa macam nak pergi lagi je. hehe. -> follow Zila this November. ngee~)

one thing you should know when you go to MATTA FAIR, ask the agent everything -
the place to stay, which flight, how you're going to travel, any hidden charge -
EVERYTHING!
sebab sometimes, dorang nih offer murah gila, tapi banyak pula yang di-excludekan.
so you better be careful.

dan ada juga yang mahal. but it's all depends on what you want..
and how you bargain.



like me, well..
my biggest concern (other than all those tourist attraction),
is the place to eat (halal) and to pray.
so dengan kata lain, i'm looking for Muslim package.
senang sikit nanti.
pastu bargain sikit kurang, sampai dapat diskaun kow-kow punya lah!
hehe.

oh btw, ada akak tu ingat yang saya nih student.
so dia bagi a VERY good price.
hahahha.
hey, i didn't lie, okay.
dia sendiri yang tiba-tiba cakap;
"akak tau korang student lagi, so akak bagi good price kat korang. akak pun faham.."

errr...okay...
tak kesah lah kalau nak assume saya nih student.
as long as dapat murah.
muahahhaa~


ada pakej scuba diving juga..

video ni buat terasa macam nak pergi diving lagi dan rasa nak amek lesen PADI la pulak.
tempting sungguh.
tsk.

dan ada culture show juga (memang tiap-tiap tahun ada)
ehhh.. nih budak-budak 'Suju Malaysia' nih.
semalam dorang perform lagu Bonamana.
suju wannabe sungguh la dorang neh. huh.


setelah berpusing keliling dan bertanya segala apa yang patut,
we managed to find a few good deals.
but i'm still torn between Europe & Korea.

i had good offer in one of the agencies for KOREA..
but i have one problem:
tak tahu nak pergi Korea masa Winter ataupun Autumn Spring.
most of the agents that i talked to,
suggest to go during Winter.
but being me..
i hate cold places.
maklum lah..
lemak takder la katakannn..
kang kalau dah sejuk sangat sangat, nak pergi jenjalan pun tak shiok, ye tak..?
huhu~


Kalau pergi masa Autumn Spring, boleh la tengok bunga Sakura bloom..
santekkkkkk nya! :)

oh by the way,
ada 1 booth nih adalah sangat best.
dorang memang handle pakej pergi Korea.
and dorang nyer agent is a cute Korean guy.
hehe.
agak kelakar la bila sorang brader nih panggil mamat Korean tu, to entertain us.
Syiera awal-awal lagi dah cakap ;"Anneyong Haseyo!"
and me.. tetiba macam terlupa any Korean words that i know,
so i said; "khamsanida".
apekah??!
mengong sungguh! kahkah~

so this guy explained to us the good place to go, during what time, and etc.
it was really interesting.
but instead of asking about Korea, i said to him;
"You know, you look like Korean K-Pop stars.."
he smiled.
and i continued;
"..my sisters are fan of K-Pop artists, like.. urm.. Super Junior.."
tau tak, bila saye sebut Super Junior, terus mamat tu buat muka menyampah.
haaahaha.
apa laa salah budak2 Suju tu terhadap beliau, tidak lah saya ketahui.
*lol*
but anyway, i like the way he explained about Korean culture...
he even said that their booth is the most expensive one because they provide the best tour experience.
he's kinda a nice guy (and agak poyo jugak sikit-sikit. hihi).

me and syiera both thought,
kan ke best kalau kitorang amek deal dengan ada laa 1 agency nih, tapi nak mamat Korea tu yang jadi tour guide kitorang nanti..
ngeee~

Europe pulak, haa..
yang nih pun cam okay juga.
tapi pergi MATTA FAIR tu sebab nak tengok flight murah je.
sebab better travel Europe as backpacker je kot.
save money lagipun. hehe.
saya tak suka pergi beramai-ramai sangat sebab nanti saya jadi rimas.
setakat 3-5 orang tu okay la kot.
(5 orang tu pun saya rasa dah ramai dah tu).
susah kalau jalan ramai-ramai sangat.
macam-macam karenah.
like i said before, i like to see ancient building,monument, museum, etc.
masalahnya, bukan semua suka pergi.
nanti kalau pergi ramai-ramai,
misti ramai juga yang vote tanak pergi tempat-tempat camtu..
sesia je haku jalan jejauh nanti..
T___T

and what else..
hmm..
oh yeah,
i'm planning to go to another country by the end of this year.
cuma perlu beli tiket and duit belanja je.
accomodation semua dah ada, thanks to Syiera yang akan pergi conference nanti.
ngeee~

tapi, hurm..
we'll see how la, ye..
sebab now macam susah sikit nak apply cuti ever since ada management baru kat ofis.
sumpah macam *toot*tooot*tooootttt*!
grrrr.
:-/

Kitorang stay sana sampai buka puasa.
makan light je. pastu solat.
and then we went to Lala Seafood Restaurant @ Kampung Baru.
sedappppnya laaa!
dah banyak kali nak pergi sini, tapi bila pergi je, selalunya full.
Alhamdulillah, rezeki dapat makan kat sana semalam.
dan saya adalah sangat suka! :)


seriously delicious!
tak tau nama apa tah makanan ni.
nampak macam kentang, tapi it's actually ikan yang dah dipotong kecil-kecil dan digoreng.
nyummm!!

yang nih pun tak ingat apa namanya nih.
belasah je lah. kata dorang, rasanya macam otak-otak..

memandangkan takde somtam, kerabu mangga pun jadi laa... ;(

Pot Tek Tom Yam
ooops, dah licin, baru teringat nak ambil gambar. heh.


so that's it.
now am still haven't decided which country to go to next year.
haiih.
time-time macam ni laa membuatkan haku terasa nak nyanyi lagu Billionaire. huhu~


1 comments :

Md. Naswardi said...

ada pakej p palestin dak? ;p