Sunday, October 31, 2010

Sami Yusof

actually, i've been wanting to blog about this since last year,
tapi..
macam segan sebab blog nih full of crap-
saya asek cakap pasal entertainment and stuff,
so segan la nak blog pasal nasyid ke.. atau pasal apa2 religious thingy..
ye la..
macam tak istiqamah
(bukan macam, tapi memang pun ;p )

but now, rasa macam..
wadehek..
blog je la, kan..?
biaq pi la orang nak kata apa pun..

i put this in my blog as for my own reminder.
and at the same time,
i hope this info is worth sharing.
takde la asek cakap benda merapu je.
hehe.

ok back to the main title.
fyi
compared to Maher Zain,
i like Sami Yusuf more.

yes suara Maher Zain best.
no doubt about it.
that's why sekali sekala saya layan juga lagu-lagu Maher Zain.
my favorite: Open Your Eyes
// seryes bolei nangis bila dengar. huhu~

Sami Yusof..
for me.. lagu-lagu dia lagi sesuai untuk di dengar.
terutama yang ini:




sebabnya?
well, obviously sebab secara tak langsung kita berselawat.. bermunajat..
betul tak?
(btw, part paling saya suka, start daripada minit 2:58)

ada lagi satu nak share..
masa Ramadhan tahun lepas (2009),
TV3 selalu keluarkan Selawat Shifa & Zikir Munajat in between commercial.
tahun ni takde pulak.
seriously, i miss that. especially masa sahur.
(eventho ada je mp3.. hehe)
i wonder why TV3 stopped airing that untuk Ramadhan tahun ni..
rasanya pendek je selawat tu...
hmmpphh...




ok tu je nak bagitau.
pasni jangan terkejut pulak kalau next entry pasal lagu hip-hop. that's just me.
:)

Saturday, October 30, 2010

Hati kita ni walaupun dalam dada kita sendiri, ia tetap bukan milik kita..

Pada suatu hari, Saya bertanya kepada emak, "Mana satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang? "



Mak jawab, "dua-dua bukan.." Saya tercengang..Mak mengukir senyuman.



"Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah.."

Saya menarik nafas dalam-dalam.

"Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana apa?"

Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.


Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya."Yang paling tahu hanya Allah.." mak merenung dalam-dalam wajah anaknya.


"Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.. " mak menyusun ayat-ayatnya."Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjolkan oleh seseorang tu.."



Saya memintas, "Tak faham.."



Mak menyambung "Cinta di dalam jalan Allah.. Bertemu kerana sama-sama mencari redha Allah.." Mak menyambung lagi,"begini, setiap insan yang bergelar manusia telah Allah ciptakan berpasang-pasangan. Rasa ingin dikasihi antara seorang suami dan isteri suatu fitrah. Automatik boleh ada daya tarikan magnet tu.."



Wajah saya merah, sedikit cemas jika mak dapat mengesan gelora jiwa muda ini.. Mak menyambung "Setiap manusia telah Allah tetapkan rezeki,jodoh dan maut sejak azali lagi..


Persoalannya ialah.. Siapakah jodohnya itu?" mak berhenti seketika.
Saya tunduk malu, cuba menyorokkan rasa panas di pipi. Emak buat-buat tidak nampak.



Secret Admire



"Kakak, mak dulu masa remaja ada secret admire.. Rajin betul dia hantar surat ..Masa tu mak dah tahu yang bercinta sebelum kahwin ni tak halal..Dan masa tu mak tekad tak mahu layan sebab mak takut arwah tokwan kena seksa dalam kubur.. Mak sedar mak anak yatim, anak orang miskin, adik beradik ramai.. Mak nak belajar sungguh-sungguh. .lama budak tu tunggu mak..Akhirnya mak bagi kata putus, mak hanya akan membalas cinta dia jika dia sah suami mak..

Dan dia memang bukan jodoh mak, maka tak pernah dia menerima balasan cinta tu." Mak merenung jauh. Saya merapatkan badan kepada emak, semakin berminat dengan kisah lama mak..



"Mak memang tak ada perasaan langsung pada dia ke?" saya menyoal sambil memandang tajam wajah mak.



Emak ketawa kecil."Walaupun mungkin ada, mak tak pernah bagi peluang pada diri mak untuk mengisytiharkan perasaan tu.. Mak takut pada Allah.



Mak bukan seperti rakan sebaya mak yang lain.."Mak, seperti kakak.." mak memandang saya sambil memegang pipi dan dagu saya. kemudian tangannya mengusap rambut di kepala saya.



"Mak anak ustaz ustazah.. Tapi zaman tu ustaz ustazah nya masih berkebaya pendek dan ketat. Tok wan mak kiyai. Mungkin berkat doa keturunan sebelum ni yang soleh-soleh, hati mak tertarik sangat pada agama walaupun tiada sesiapa yang mendorong.. Bila di sekolah, mak pelajar pertama yang bertudung.. Mak membawa imej agama. Kawan-kawan dan cikgu-cikgu panggil mak dengan gelaran mak Aji.. Sebab zaman tu hujung 70an dan awal 80an tak ramai lagi yang bertudung betul menutup auratnya..Zaman tudung nipis dan nampak jambul. Kemudian kawan-kawan mak sikit-sikit ikut bertudung.



Akhirnya kami semua dipanggil di perhimpunan. Kami dimarah guru besar kerana bertudung sedangkan ustazah kami bertudung tapi nampak jambulnya.."emak melemparkan pandangan ke lantai. "Selepas tu ustazah jumpa kami secara persendirian. Ustazah kata dia tak mampu nak pakai seperti kami. Dia suruh kami teruskan.." sambung emak.



Ada getar di hujung suara emak. Kisah silam perjuangan emak di sekolah dahulu sikit-sikit emak ceritakan pada saya. Itulah juga salah satu inspirasi kepada saya untuk bangkit semula setiap kali terjatuh ketika berjuang di sekolah dulu.


"Mungkin kerana personaliti mak, mak menjadi tempat rujukan kawan-kawan mak.. Jadi, bila mak nak ambil sesuatu tindakan, mak kena fikir betul-betul sama da tindakan mak tu akan menyebabkan Allah marah atau tidak. Mak ayah berdosa tak? Dan maruah pembawa agama terjejas tak? Kalau mak membalas cinta si lelaki tadi, bermakna mak sedang menconteng arang di muka-muka pembawa-pembawa agama. Orang akan pandang serong terhadap orang yang bertudung sedangkan kesilapan tu hanya seorang dua yang buat. Besar fitnah akan timbul apabila orang-orang agama mengambil ringan batas syariat duhai anak.." mak menelan air liurnya. Saya diam.


Fikiran saya sedang cuba memahami maksud mak saya.

Adakah ia suatu diskriminasi?



"Kakak..


Jatuh cinta perkara biasa. Apabila kita jatuh cinta pada seseorang, itu tandanya ada sesuatu keistimewaan pada seseorang tu.


Apatah lagi orang yang kita jatuh cinta tu di atas jalan dakwah ni..Tetapi kita kena ingat.. Kita tak akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh cinta atau saling cinta mencintai.. Bercouple mungkin.. Tetapi bukan berkahwin... Kerana kita berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah tetapkan sejak azali.. Dan tak mustahil orang yang kita paling benci itulah jodoh kita yang kita akan dikahwinkan dengannya.."



Tiba-tiba air mata saya mengalir. Argh! Ego saya kalah bila mendengar hujah emak.

Emak meneruskan,

"Allah itu Maha Adil.. Dia tak pernah menzalimi hambaNya..Sesungguh nya, yang selalu menzalimi hambaNya ialah diri hamba tu sendiri.. Sebabnya hamba tu degil. Dia mahukan yang bukan haknya, yang bukan milik dia.



Mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya.

Dalam Islam, kita dah diajar untuk saling mencintai antara satu sama lain seperti diri sendiri.. Jadi apabila kita mencintai saudara perempuan, kita bebas peluk dia. Tetapi bila dengan lelaki, kita ada batas-batasnya.



Orang kafir kata batas-batas ini suatu diskriminasi, tetapi sebenarnya batas-batas syariat itulah yang memelihara kehormatan seorang lelaki dan seorang perempuan. Cuba kakak renungkan, kita mengenali seorang insan yang amat baik, sempurna agamanya dan rajin. Lalu kita jatuh hati padanya.

Ditakdirkan jodohnya dengan insan lain, kita pula dengan yang lain..


Tetapi itu tidak bermakna ukhwah antara kita dan dia terputus.. Kita dan dia sama-sama mencari redha Allah.. Kita dan dia masih boleh sama-sama bekerjasama untuk mencari redha Allah..


Perbezaannya, dia halal untuk isterinya sedangkan untuk kita, dia tetap lelaki ajnabi seperti yang awalnya."

emak berhenti seketika.. Bukan luar biasa...Tentu kering tekak emak menerangkan kepada saya persoalan hati ini.



"Kakak..
jadi di sini mak nak kakak faham, jatuh cinta bukan perkara luar biasa..Dan berkahwin pun bukan suatu jaminan untuk tak jatuh cinta pada lelaki lain.. Kerana itulah ramai isteri yang curang, suami yang curang..

Ada orang tukar pasangan macam tukar baju. Apa yang penting ialah kita kena perjelaskan pada diri kita supaya setiap kali kita jatuh cinta, jatuh cinta itu kerana kita jatuh cinta kepada Pencipta dia.

Kita bagi tau pada diri kita berulang kali yang kita mencintai Allah, kerana itu kita mencintai si dia. Letakkan Allah sebagai sempadan hati kita, segala perkara yang kita cintai dan sayangi termasuk mak abah adalah kerana mencintai Allah..



Dan apabila kita membenci seseorang atau sesuatu, beri tahu pada diri sendiri berulangkali yang kita benci sekian-sekian hal kerana Allah semata-mata-mata.."



"Kakak..
Hati kita ni walaupun dalam dada kita sendiri, ia tetap bukan milik kita. Kita tak mampu untuk mengawalnya. .


Hanya Allah yang boleh memegangnya. . Sebab tu kita kena dekatkan diri dengan Allah.. Sebab kita nak dia pegang kukuh-kukuh hati kita. Bila dia pelihara dan masuk dalam hati kita, itulah nikmat lazatnnya bercinta. Masa tu biarpun satu dunia menyakiti kita, kita tak rasa sakit sebab kita asyik dengan nikmat bercinta dengan Allah..Bercinta dengan Allah sangat berbeza dari bercinta dengan manusia. Kerana tentulah pegalaman bercinta dengan lelaki kaya,rupawan, sempurna dan bijaksana tak sama rasanya bercinta dengan lelaki miskin, hodoh,cacat dan dungu..

Betapa nikmatnya cinta Allah, hanya mereka yang pernah merasai sahaja yang mampu mengerti. "



Redha


"Kakak..

Walau siapapun jodoh yang Allah hantarkan untuk kakak, terimalah dengan hati yang redha.. Tak mustahil dia adalah orang yang kita benci. Kalau yang kakak sayang, tak jadi hal lah.. Tapi kalau dapat yang kakak tak nak, lantaran kelemahan yang ada pada dia, ingatlah bahawa dalam diri setiap insan telah Allah ciptakan dengan kelebihan masing-masing. Dan mungkin kakak ada kekuatan yang dapat mengubah si lelaki tadi supaya hidup dia bermakna dan mungkin kakak sahaja yang mampu mencungkil kelebihan yang ada pada dia.. Mungkin juga si lelaki ini ada sesuatu kelebihan yang kakak sangat-sangat perlukan yang satu dunia tak mampu bagi pada kakak..



Alangkah bertuahnya kakak kalau kakak mengerti setiap pemberian Allah dan belajar untuk bersyukur.. "


Sekali lagi berjuraian air mata saya turun. Terasa lemah lutut hendak berdiri. Emak menarik tubuh saya dan memeluk erat. Pelukan emak sangat-sangat kuat.



"Emak dah didik anak emak dari belum lahir untuk mencintai Allah.. Sekarang emak serahkan anak emak yang mak sayang sangat ni pada Allah untuk Dia pelihara.."


Emak mengakhiri kata-katanya dengan suara sebak dan air mata yang mengalir ke bahu saya...



********

Alahai bestnya Mak dia.. sejuk je hati bila baca..
sangat sebak pun ya juga.. T__T

btw, cerita di atas diambil dari sini.


I love the way you lie

Rules:

1. Put your music library on shuffle.

2. For each question, press the next button to get your answer.

3. You must write that song title as the answer to the question, no matter how silly it sounds! Most of the time they seem to work though, strangely enough.

4. Ok, go!

5. When you're done, tag 20 people in this note, and make sure to tag the person who sent you this.

TRY NOT TO CHEAT!!!

1) IF SOMEONE SAYS "IS THIS OK?" YOU SAY?
Something Beautiful - NeedToBreathe

2) HOW WOULD YOU BEST DESCRIBE YOUR PERSONALITY?
Green Light - John Legend

3) WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
Kalau Bepacaran - Sohaimi Mior Hassan Feat Ana Raffali
(haik. macam mana lagu ni ada dalam playlist nih? haha)

4) HOW DO YOU FEEL TODAY?
The Only Exception - Paramore

5) WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
If We Ever Meet Again - Timbaland feat Katy Perry

6) WHAT IS YOUR MOTTO?
To The Sky - Owl City

7) WHAT DO YOU THINK OF YOUR PARENTS?
Everybody Knows - John Legend

8) WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Someone Like You - Safety Suit

9) WHAT IS 2+2?
Yuna - Decorate

10) WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Stay - Safety Suit

11) WHAT DO YOU THINK OF THE PERSON YOU LIKE?
Gone Away - Safety Suit
(dah letak shuffle dah.. nape Safety Suit lagi nih..)

12) WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Don't Let Me Fall - Lenka

13) WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Hati Ini - Nabil
(hahaha. giler. tader kaitan)

14) WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
Just The Way You Are - Bruno Mars

15) WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Don't Let Me Fall - Lenka (Remix)


16) WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
Old Love - Atilia feat Noh Hujan

17) WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Kekanda Adinda - Monoloque & Atilia
(hahaha. mengong)

18) WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Suddenly - Ina

19) WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
Just A Dream - Nelly

20) WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Billionaire (Remix) - Travie McCoy feat Gucci Mane, T-Pain, Bruno Mars)

21)WHAT WILL YOU POST THIS AS?
I Love The Way You Lie - Eminem feat Rihanna


note:

nampak tag nih dalam post nn. memandangkan dah lama tak buat tag, so i thought, why not?
hee.

i'm not tagging anyone. sape2 rajen nak buat, silakan. and don't forget to tell me, oke? :)

Thursday, October 28, 2010

can you take a picture of us?

One day something good happened, this boy whom I treated just before the massacre spotted me - little Mahmoud came out and started to put his arms around me ;

"Dr Swee! Dr Swee!"

and I said;

"Oh Mahmoud!",

he said;

"we saw the soldiers take you - all the foreigners, to the UN building and thats where they killed everybody so I thought you were dead".



So he was so happy and started to cry,
and I realized that poor Mahmoud has lost his family - he was now an orphan.
And suddenly a whole lot of children - Palestinian children from every where began to crowd around me,
and the little girl said;

"Doctor can you take a picture of us?"

I said "of course I will".

"You must take a picture of us now because there is the Shatila camp -
tomorrow maybe the camp will be destroyed and there will be no more Shatila,

but at least today we are here and you can take a picture and show your friends all over the world this refugee camp and show them we are the children of Shatila".

And as I began to focus the camera they decided to put their hands up
and make a victory sign
and said, "and we are not afraid".


This picture was taken in October 1982, since then I have been back to Lebanon many times, and each time I go back I carry a copy of these pictures
hoping I can find them - of course I never found any of these children.

But now looking back I realize they didn't ask me bring the pictures back to them - they said take the pictures and show it to the whole world, to show the whole world how the Palestinian children of Shatila camp were not afraid.
So I am showing it to you now.

Our western media talks about peace, but they have forgotten the main ingredient of peace which is justice. I've known this for a long time. This was peace - lebanon 1982.

After the Israeli invasion of Lebanon there were five peace plans. All of them failed because none of the peace plans talked about justice. And today - the same, people talk about peace - the road map and so on - but which one of them talks about justice?
Certainly there can be no peace without justice...

Taken from here.

***********

i thought i've cried enough when i read Khalid Hosseini's novels.
but reading this? the Dr Ang Swee Chai's experienced?
the REAL LIFE experience;
not a fiction novel, gosh, my tears rolled down EACH time i read it..

sedeyyyyyy~
(T___T)

Wednesday, October 27, 2010

everybody knows that nobody really knows..

currently listening to John Legend's song while changing my blog layout.

kejap kejap tukar layout lain. ada je yang tak kena.
normally i ripped the original layout and customized it ikut sesukahatisesedaprasa..
but today..
hmmpph..
adalah sangat malas nak mengedit CSS.
he.

nak yang simple and soft.
soft but still, ada 'garang'nya.
i mean, nak yang soft dan nampak plain & low-profile but at the same time, out-standing.
out standing yang simple - you know, just simple enough to make a statement.
hohoho.
tak ke pening tu?
;p

nak buat sendiri, tapi cam malas.
idea ada - tapi cam poyo letak kat blogspot.
maybe one day if i have the chance to convert to dotcom,
i'll put up my design.

dotcom??
ceh ceh.
berangan tak hingat~
ngeh3.

so friends,
if one minute you see this blog with this layout, and the next minute *if you refresh*,
it changed to another,
pls excuse me.
biasa lah, minah senget.
kejap camni, kejap camtu.
kamu sabor je la yek..?
;p
ngee~


by the way,
here is one of my favorite from John Legend (one of the many ;p ),
Everybody Knows

Everybody Knows Lyric

*click the thumbnail for larger image*




suara dia sangat nyummmmm~
thehehee.

ps: i'm sorry i hafto to remove the official Music Video.
it's too.. err... bukan untuk tontonan Umum.
tskkk~


Monday, October 25, 2010

apa itu CINTA..?

ok dah dah.
sila jangan muntah dengan tajuk entry nih.
;p

i just wanna share this video.




btw, Ustaz Kazim ni best lah.
ceramahnya kelakar...
dan ada 'isi'nya..
paling seronok, sebab berkaitan dengan hal kehidupan sebenar.
cara penyampaian beliau buat rasa tak bosan.

tak percaya?
cer pergi ke sini, topik berkisar 'Bahagianya Perempuan'.
korang konfem akan setuju ceramah ustaz Kazim ni best!
hehe.


Renung-renungkan, dan selamat beramal (cewah!)
;)

hihi~

thanks inchek Wadi, for sharing.
yu share video lain, tapi ai upload yang lain. hehe




10

Actually,
aritu macam dah berjanji dengan diri sendiri,
nak baca surah Al-Baqarah dari awal sampai akhir at one time.
maksudnya,
sekali start baca, teruskan baca sampai habis.
takder sambung esok ke.. minggu depan ke.. bulan depan ke.. tahun depan ke.. tahun lagi satu ke.. etc.. ;p

tapi malangnya..
tak berjaya pulak.
tskk.

panjang kottt..
(FYI, Al-Baqarah adalah surah terpanjang dalam Al-Quran)


kenapa nak baca dalam satu masa..?

ooh.. i have my own reason.
i have to.
and i NEED to do it.


anyhoo,
masa baca 3 ayat terakhir tu, teringat pulak nak cari maknanya..
hafal, tapi tatau makna.. apakah??
(ayat hafazan masa Form 4 ke, Form 5 nih eh? tak ingat. hee.)

pastu.. masa mencari makna/terjemahan kat dalam encik google,
terjumpa pulak yang nih :-

fadhilat 10 Ayat dalam surah Al-Baqarah..


DIRIWAYATKAN daripada Ibn Mas’ud r.a, katanya:

“Sesiapa membaca 10 ayat daripada surah al-Baqarah ketika awal waktu siang, syaitan tidak akan menghampirinya hingga ke petang.
Jika ia membacanya pada waktu petang, syaitan tidak mendekatinya hingga ke pagi. Ia juga tidak akan melihat sesuatu yang ia benci pada keluarga dan harta bendanya,”

(Riwayat al-Darimi, al-Bhaihaqi di dalam kisah Syu’ab al-Iman).

Ibn Mas’ud r a, meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda:
“Sesiapa membaca 10 ayat: Empat daripada awal surah al-Baqarah, ayat al-Kurysi, dua ayat selepasnya dan ayat penutup surah al-Baqarah, nescaya syaitan tidak akan memasuki rumah itu hingga pagi,”
(Riwayat al-Tabrani dalam al-Kabir dan riwayat al-Hakim, kata hadis dinilai Sahih).


so, kat bawah nih ada ayat-ayatnya.. dan terjemahannya sekali..





255. Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia yang hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. tiada yang dapat memberi syafa'at di sisi Allah tanpa izin-Nya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi[161] Allah meliputi langit dan bumi. dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha besar.






284. kepunyaan Allah-lah segala apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi. dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hatimu atau kamu menyembunyikan, niscaya Allah akan membuat perhitungan dengan kamu tentang perbuatanmu itu. Maka Allah mengampuni siapa yang dikehandaki- Nya dan menyiksa siapa yang dikehendaki-Nya; dan Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.



285. Rasul telah beriman kepada Al Quran yang diturunkan kepadanya dari Tuhannya, demikian pula orang-orang yang beriman. semuanya beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya dan rasul-rasul-Nya. (mereka mengatakan): "Kami tidak membeda-bedakan antara seseorangpun (dengan yang lain) dari rasul-rasul-Nya", dan mereka mengatakan: "Kami dengar dan Kami taat." (mereka berdoa): "Ampunilah Kami Ya Tuhan Kami dan kepada Engkaulah tempat kembali."



286. Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (mereka berdoa): "Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau hukum Kami jika Kami lupa atau Kami tersalah. Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau bebankan kepada Kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau pikulkan kepada Kami apa yang tak sanggup Kami memikulnya. beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah penolong Kami, Maka tolonglah Kami terhadap kaum yang kafir.


*sumber dari sini dan sini*


Teringat dulu-dulu:

dulu masa Ketua Warden suruh baca surah nih pasal hostel kena 'gangguan' dulu pun,
saye siap tersengguk-sengguk lagi baca.
masa semua orang (Tingkat 2) melarikan diri pasal 'benda' tu ngamuk,
otak saye masa tu pikir nak tidur je pasal ngantuk sangat.
siap berdoa.. 'kau kacau tingkat 2 dah le.. jangan lah kau naik Tingkat 3.. aku ngantuk nih.. esok nak sekolah.. '

*lol*

and guess what?
2-3 hari lepastu terus
saye packing baju semua, kuar asrama sebab takut!!
hahaha. but seriously, hostel itu adalah sangattttt angker!

T__T

Saturday, October 23, 2010

you know what? i'm not doing well. life is pretty shit..



Okay..
where do I start..
You'll probably never read this.
In fact, chances are it won't even reach you.
I'm probably just writing this for myself, you know..





"I wonder if you even remember me sometimes.
I wish you'd talk to me.
Give me some vague sign that you do remember.
'cos you know what,
i'm not doing well..
life is pretty shit.. "




a short film titled:
To Claire, From Sonny
by:
17 year-old Josh Beattie

a short, sad, sweet and sincere short movie.
T___T
a must watch!

From Beirut to Jerusalem..

"The slaughter of unarmed children, women, the aged and the infirm was shocking.
For me, I was doubly outraged that I had to discover the truth about a brave and generous people only through their deaths.
Until then, I never knew Palestinian refugees existed.

As a fundamentalist Christian, I had been a supporter of Israel, hated Arabs and saw the Palestinian Liberation Organisation as terrorists to be loathed and feared."



taken from :
From Beirut To Jerusalem
by:
Dr.Ang Swee Chai

i haven't read this book yet.
heck, i never knew it's existed,
not after i caught sight of my second cousin's status in FB about this book.

so i googled it..


you can read further in this website.


and now, i really need to get my hands on this book!!


Tuesday, October 19, 2010

yes. definitely i'll marry him.


silly..
but sweet, kan? heh.

okay tajuk memang mengada-ngada;
bajet sangat sensasi la kunun.
haha.

anywaysssss,
you know how i adore beautiful pictures, words of wisdom, and etc etc from vi.sualize. us right?
so here, some of images/words that i'd like to share.

:)


favorite picture for today:




the nicest word one should say:



oh gosh!
i'm so cheesy, am I?? ;p



i L-O-L when i read this:










things that you (mr-i-dunno-yet-whoever-you-are) should know:









and finally..





....






...









.....






my number 1 favorite:










so TRUE.
haha.







image via vi.sualize.us and sayingimages.

Monday, October 18, 2010

bittersweet symphony

you know how you have that one particular song that keep playing on your mind,
reminding you of a memory..
be it sweet or sad,
and suddenly a smile plastered on your face?

well,
Bittersweet Symphony (The Verve) is mine.
one of the most hauntingly beautiful song i ever heard!

(and also Lifehouse's Hanging By A Moment->
this is my number 1 favorite eversince i was in high school.
yerp, obviously kerana ada cerita di sebalik lagu tersebut. hihi~
)



i always like the melody...
and the musical instruments that's playing in the song.
one h*ll of a brilliant music EVER!


and fyi,
this song has nothing to do with my life or memory or whatever.
no particular reason.
i just instantly fell in love with this song the moment i heard it .
eversince then, i knew that this song should be performed in orchestra.

i think this is how i actually started LISTENING to MUSIC...
from the Bittersweet Symphony..~


:)





sorry seems to be the hardest word.

i feel terrible.

only this morning i realized how stupid i was..

...... for being like a crazy bitch - self-centered person last week.
i over-reacted.

i don't even know why i was acting like that.
macam budak kecik =p

i should apologize.
but i just don't know how.











buat macam ni okay tak..?



*niceeeee huh?*

*lol*




image from here

Sunday, October 17, 2010

Get a move on, you knobhead!

Here is a quote, i dedicate to a very good friend of mine.

"Darling,

.. the worst thing a girl can do is trail after a boy when a love affair is dead.."

oops sorry dear.
not that one.


it's the one below here:


"..when things go wrong in life,
this is what you do-


You lift your chin,

put on ravishing smile,

mix yourself a little cocktail..


..and out you go."



-Sadie Lancaster-


Sophie Kinsella (SK) always write a very entertaining book.
everytime i read her novel, i could imagine it being made to the silver screen.
but of course, Confession of the Shopaholic was a total disaster - well at least that's what i thought.
heck, any movie based on a novel can NEVER be as good as the novel, anyway.

So anyway, i've finished reading Twenties Girl.

it's funny (although not as funny as SK's previous novel).
and it feels soooooo sad when it comes to an end.
i mean, it was good, that I DON'T WANT it to end.

it's like watching your favorite drama series,
all you want is a happy ending.
and when it comes to the final episode,
you wish it would never end.
and secretly you wish there's no happy ending..

..or there's a happy ending, but you wish there will be another sequel.
kan?kan?kan?
(or is it just me??)
hehehe.

not as funny and not as great as previous novel, but still,
Twenties Girl did made me put down this book just to have a laugh.
a LAUGH okay.
not just a giggle,
not just a small grin.. or smile..
but a ha ha LAUGH!

to have a 23 year old grand-aunt haunted you IS hilarious,
IF you put it in SK's way.

and there's certain part that is not so funny,
that has deeper meaning;
things that make you think of something..
like,
how you live your life..
and how you leave this world (your death).

have you changed the world?

did you go all famous?
is there anyone care for you?
sad and cried for you?

something that we should think about..

and why SK alllllllwaaaaaaaaaays got me dream to have that guy-
you know,
the kind of guy who sweep off your feet..
the mature, sensible, cool guy.
good looking la .. ada career best laa..
always help you when you needed the most..
paling tak boleh blah,
this time around,
he (Ed Harrison,the male character)
bought the ASTON MARTIN !
so double-O-seven (007)!
soooo sexayyyyyyy!!~
(i mean the car. not Ed Harrison. ngeee~)

by the way,
Ed Harrison is an American, working in London.
and he bought the car when he get serious with Lara (the main character).
(which means, he's going to stay in London. wheee!)

now that what we called as sexy..
ngehngeh.

;)



ooh.
i soooo want to be a Londoner!
and i soooo want a Twenties Granny Ghost!
haha. tetiba.
sangat sengal. ;p

ok ok.
enough merepek dan mengarut.

night night all!
:)


Friday, October 15, 2010

broken promises.


image via here


i hate it those people who makes promises they couldn't keep.

tak kira la janji apa pun...
.. dan apa sebab sekalipun..
(tapi asalkan reason tu munasabah, then i think it's okay la kot.)

contoh,
janji nak datang pukul 1,
tapi dah pukul 1.30 masih tak muncul-muncul lagi.
katanya "lagi 5 minit lagi sampai."
so kita ni pun tunggulah...
tunggu punya tunggu.. pukul 2.30 baru sampai.

tu diaa.... 5 minit dia tu sebenarnya sejam!
dan tempoh menunggu tadi jadi sejam setengah!
memang berasap la haku jawabnya.
masuk kereta memang confirm la saya pokpekpokpek membebel.
bebel bebel+marah+geram+sedih+air mata bergenang.=>that's me. hehe.

*SRMers tau kot haku cakap pasal sape nih. kejadian berlaku 2 tahun lepas.
dah la bulan puasa kot time tu. TRUE STORY. huhu
.*

i don't mind waiting as long as you tell me the truth.
agak-agak tak boleh sampai tepat pukul 1, bagitau je la tak sempat sampai pukul 1 sebab jalan jam.
pastu estimate la masa..
setengah jam ke.. dua jam ke.. at least i'll find something to do to kill the time.
takde la macam orang bangang duduk je statik; sebab risau kot-kot kalau pergi buat something, or pergi mana-mana, orang tu pula sampai dan terpaksa tunggu kita pula.
bukan semua orang suka menunggu kannn..?
dan saya sendiri pun tak suka menunggu dan ditunggu.
buang masa, ok?
i. hate.that.

saya juga akan jadi tersangatlah emo bila benda yang di plan tapi tak menjadi seperti yang di plan.
dari geram jadi marah lepastu sedih.
lepastu tak pepasal menangis sesenyap sebab geram.
walaupun sebenarnya hal kecik je pun.
tapi nanti jadi sangat sedih.
sedih sangat macam benda tu satu issue yang sangat besar.


lebih kurang macam.. erm..
dulu janji nak kawen lepastu kau pun simpan duit dan berjimat cermat,
orang ajak kau enjoy, ko tak ikut; kau dapat job offer best tapi kau decline sebab requires travel a lot, and you don't want to feel guilty to have to leave your future wife/husband lepas dah kawen; BUT at the end of the day,

you found out your gf/bf has somebody else lepastu segala harapan dan rancangan semua punah hancur berkecai..
and you don't want to make plans anymore..
and you hate promises too..
because you believe that promises means to be broken.
so you live... without plans.. just go with the flow..
(haha. nih haku cakap pasal apa nih sebenarnya nih??
okay.okay. analogi nih memang takder kaitan... hihi.. ;p
)


apa pun,
that's why saya lebih suka jadi 'lone-ranger'.
tak berapa suka sangat nak berjanji keluar dengan orang.
sebab kadang-kadang, mula-mula rasa macam 'okay let's go! let's meet tonight!"
and the next second i might change my mind.
tapi sebab dah janji, so tak baik la cancel..
(tapi kadang-kadang selamba je cancel. sebab kadang-kadang haku memang bersifat keji. haha)

because who knows, maybe the other person akan rasa kecil hati pula kalau cancel..

contohnya..
X asked you out, and you agreed as you got nothing to do anyway,
tapi lepastu kawan-kawan ajak pergi karaoke,
and definitely laaaa you are tempted to go out with them (plus, it's more fun!!! ),
but sadly you have to turn them down because you've promised to go out with X..

so pergilah mereka-mereka itu berjimba-jimba..
leave you alone..
only to find out, later,
that X cancel your outing.
and all you can do is to go back home... eating take out food.. miserably alone..
tskkk..
sedih.

dan lepastu bila X tanya kau "ok ke nih?".
so apa kau nak jawab?
takkan nak cakap tak OK pulak kan?
memandangkan kau seorang yang baik budi bahasa la konon, so you have to be nice and say "takper.."

..in which..
for me
(err.. i mean, if it were me la, kannnnn.. ngeh3)
i'll say OK

BUT,

my OK means;

"Sudalakau. tak payah ajak-ajak lagi. i dah kecik hati, okeh. i nak dok diam-diam kat rumah sambil menangisi nasib diri I. ok bye."


ahahhaha.

sangat over.
sangat drama queen.
i know ;p

Hehehehe~











on a serious note,
honestly, i hate promises.
just. don't. make. promise(s).to.me.
one promise broken means one heart is broken. geddit?
eventhough sebenarnya bukan satu benda yang besar pun, tapi entah la.
i just feel so sedih gila when people cancel on me...
and i can't take it bila plan tak menjadi just like the way it's supposed to be...
tak kira la..kawan-kawan ke.. family ke.. sape-sape je lah..

sebab kalau kena cancel, rasa macam diri sangat worthless...
bila plan tak jadi pula, rasa diri sangat loser..
like you're nobody to them..
boleh dibuli sesuka-hati..

huu.
sedih. sangat....

T___T




ok dah.
if anyone asking for me,

i'm at home reading Twenties Girl..
or i might at my usual chillin' spot: in the swimming pool.

Have a great weekend, darls!
:)

Thursday, October 14, 2010

panggilan yang sungguh hangit

Part 1

i was in training room.. doing my work.. the usual.. teaching & assisting several staff when suddenly my phone rang..

Caller 1: Hello. Boleh cakap dengan Cik W33d4?
Me: Erm.. sape nih?
Caller 1: Macam nih, saya dengar IT ada kosong. so saya nak hantar resume pada Cik boleh?

Me: *blur sekejap*

Me: Err.. untuk post apa eh?
Caller 1: Servicing.
Me: Servicing..?

*dalam hati berkata, ohh maybe nak apply untuk Technician kot nih*

Me: Oh macam nih. awak hantar je resume dekat HR.
Caller 1: Eh tapi Cik W33d4 bukan HR ke? kawan saya kata Cik orang HR.

*dalam hati kata; bila kala laaa aku jadi HR nih..??adakah ini Panggilan hangit?? wujud lagi ke panggilan Hangit eh?tapi suara tak macam suara DJ pun..*

Me: boleh saya tau sape yang bagi nombor nih kat awak?
Caller: Ada la.. kawan saya..
Me: Sape kawan awak tu..?
Caller 1 : Err.. Aaaaa.. Err.. Urm.. Sabri. Dia kata kalau saya hantar resume kat Cik, confirm saya boleh dapat kerja nih..

Me:
*deng..! sabri yang mana satu nih yang berani sangat juai nombor aku nih? cis.cis.*

Me: Haa? Saya bukan manager. saya kuli je. Nama awak sape eh?
Caller 1: Aaaaa... Macam ni la Cik W33d4, nanti saya call balik. saya nak confirmkan dengan kawan saya tu dulu ye. ok bye. [hang up phone]

Me: Huh?

*I knew it! nih misti budak-budak nih nak sabotaj aku nih. main-main la nih. siap la korang kalau aku tau sape punya kerja nih.*

Lepas tu, saya pun sambung la buat kerja..



Part 2:

Tak lama lepas tu, phone berbunyi lagi.
'Ah sudah. Takkan mamat tu call lagi kot...'

Me: Hello.
Caller 2 : Cik W33d4 yer?
Me: Yup.
Caller 2: Your parcel dah sampai. nanti amek yer..
Me: Ok. Thanks.

Haha.
Rupa-rupanya Receptionist yang called, bagitau parcel dah sampai. Buat saspen jer. hehe.
oh btw, ye yeay. dapat parcel. saya suka! :D

actually, aritu tertinggal spek kat rumah. so mintak Angah tolong poskan.
tu pun sebab rupa-rupanya dia curi-curi pinjam eyeliner & blusher saya.
pastu dia terlupa nak letak balik dalam handbag saya.
boleh pulak camtu kan? hampagas tu.

pastu takkan nak patah balik rumah pulak kan?
orang tua-tua kata tak elok kalau patah balik..



and another thing,
buku yang saya order aritu pun dah sampai kat umah sana, so saya mintak Angah poskan sekali.
:)


tapi tau tak,
Angah tak poskan pun spek mata saya!
huwaa!
letih laaaa nak kena pakai contact lens sampai malam. huhu~



Part 3:


The phone rang.
oh. it's him again.

Caller 1: Cik W33d3. Cik kat mana eh? Saya nak antar resume nih.
Me: Huh? Macam nih la. awak buka website kitorang. pastu upload resume awak kat situ je. senang sikit.
Caller 1: Tapi saya dah dekat G*E dah nih. Cik kat mana? saya hantar kat cik jer.

Me:
*ah sudah.. pehal mamat nih nak hantar kat aku pulak. adoiyai*

Me: Ok macam ni la. awak naik kat Tingkat XX.
Caller 1: OK.


*after few minutes*


Caller 1: Saya dah sampai nih. macam mana nak masuk?
Me: Ok. tunggu kejap.

*so i get out from my office to find him*


boleh tak dia menyorok di sebalik pintu? sengal betul.



















pastu bila dah nampak..











"Hai!!!!!!"







Me: "..................................................................."















*few seconds gone by....*
















"K.I!!!!!!!!!"

hahahahaha.
hampagas tul mamat nih.
hampir tak kenal saya dibuatnya.
he's my junior masa kat UTM.
Dan kebetulan, dia nih kerja dengan P**ronas, as our client.
tapi dah lama tak jumpa dia sebab dia attach di Labuan& Bintulu.
almost 3 years tak jumpa.







serious muka dah lain.
selain sebab chicken pox (yer, anda kelihatan sungguh menakutkan ;p),
muka dah mature gila.
ada misai, jambang bagai.
that's why i almost can not recognize him.
terkejut gila.

but a pleasant surprise, of course :)


i invited him into my office.
talked for awhile.
and then he left for a meeting sekejap.

and later after that, we had lunch together at Zen.
catching up about our life.

seronok sangat jumpa kawan lama.
we had few 'adventures' together when we were in college.
kayak.. climbing.. camping..
Langkawi.. Gunung Kinabalu..

sweet times :)




oh thanks for the belated birthday cake ;)



old love.

again..
i'm posting another song by Atilia, featuring Noh Hujan.

suka suara Atilia.. suka juga suara Noh.
dan suka lagu nih juga.
(eventhough lyric tak berapa clear.. huhu)

terasa macam sedang berehat di tepi pantai..Align Center
sambil dengar live band..
macam masa di Phi Pihi Island, Krabi tahun lepas.

haihhhhh.
terasa rindu nak ke pantai lagi.....



Old Love- Atilia & Noh

ps: sebenarnya terjumpa lagu ni masa search video Kurnia - Mizz Nina & Noh. heee.

and btw,
YES.
one of my fav things to do is watching and listening to live band, live performance.
eversince masa kat UTM dulu,
salu lepak kat Danga Bay semata-mata nak dengar live band kat tepi pantai tu.
:)


and plus,
one of my BFF had a hugeeee crush on one of the singer.

iyer Puan WS.
i'm talking about you.
haha.
ku masih teringat saat2 ko drag aku pegi tengok mamat R**a tu perform.
kalau tak aku, mesti akak-akak kat Kolej 9 tu jadi mangsa.
huahuahua.

urm..
sweet times, kan?
;)




Wednesday, October 13, 2010

indah.


Indah
Bila kita sama
Selalu indah..
Bila kita berdua
Segala luka nestapa
Dunia hanya kita
Angin bayu bawa berita
Dari semalam hingga bila-bila
Mudahan sampai akhirnya
Gulana hiba takkan rasa
Walau sejuta tahun
Lamanya janji kita
Kita kan indah bersama
Sentiasa dapat keesaan
Yang kita akan pendam
Selama-selama indah

kau ku tunggu setiap waktu
tiada rasa ragu
diriku terhadapmu kerna aku tahu..



Indah by Atilia


(check out her cool website here! )





image via here

Tuesday, October 12, 2010

Walk the Talk.

So there's a big GREEN event coming to town this week:

International Greentech & Eco Products Exhibition & Conference


@

IGEM 2010.
it's gonna be held at KLCC from 14 to 17th October 2010.

from the list, i could see some of major player in the industry will participate in this Green Event. That's great, i guess. it's good to know that some of them ARE making an effort to help preserving our mother nature.

i am sad, actually.
while i was on my way to office this morning,
a driver from a car next to me, opened his car window and throw a rubbish throughout the window and i was like;
"Hey, WTH??",
- which of course, i could only say that in my mind.


what a stupid minded person.
sukahati kau je buang sampah merata-rata!
nak aje aku potong tangan kau tu. huh.

and suddenly i remembered that i have yet written any review of
If You Follow Me ,
which i've finished reading for several months now.
i'm not gonna do any review about the whole book... (not now, at least)

(btw, it's an interesting book.
it's about Japanese culture from rural area that i've never heard before. and it's funny toO!)

what makes me interested is that, the starting (and most of the content) of the book is about:
GOMI LAW.
Gomi Law is a hmm.. how should i put this.. it's a rule for throwing trash.

you know how Japanese people is one of the most discipline people on earth, right?
so they come out with this idea of Gomi Law;
whereas, they have a schedule for trash - certain days to throw certain trash.
say, on Monday.. they can only throw burnable items.. .
on Tuesday, it's for bottles.. etc.. ( i couldn't remember the exact days, actually. hee.)
by the way, they have to separate the bottles and the bottle caps too.

They are very discpiline and they even have the Gomi Police too!
itu pun sebab the Minah Salleh tak reti buang sampah ikut
jadual maka wujudnya unofficial Gomi Police disitu. haha.


i wonder if us, Malaysian can do the same thing.
Are we aware of our responsiblity to keep the environment clean and to keep recycling as our world is having major climate issue(s)?
and not only to keep clean, but to save water & energy as well..?

do we, Malaysian have that kind of Japanese discipline?
i mean, hello.. i just saw someone throw rubbish from car window!
it really drives me mad to see someone that have zero sense of responsibily towards the environment.
grrr! rasa macam nak pelangkung je mamat tu tadi.

Citra warna hitam. WUH ****, i'm watching you!
*sambil buat dua jari from eye to eye ;p *


Walk the Talk.
click here for the daily simple things that can make a BIG different to Go Green.

Sunday, October 10, 2010

ehh tak habis lagi..?




sambungan kisah harijadi si kecik..

*ehh tak habis lagi rupanya citer nih??*
special for Epie & Angah yang sampai rumah LAMBAT aritu.


Haziq dapat hadiah beskal BMX daripada Ayah & Mama.
petang semalam (Sabtu) baru pegi amek.


tak sempat Ayah keluarkan beskal dari dalam keta, dia dah keluarkan dulu.
(ekceli, Abang yang kuarkan)

dan dengan pantas beliau mencabut segala plastik yang berbalut kat beskal tu.





dan tadaaa...!







eh apehal Along menyibuk nih??
;p






ok ok.



tada...!!!!




eh silap orang lagi..

Abang pun sibuk nak try test beskal baru Haziq.
hehe



ok la. bagi chance kat birthday boy pulak.
:)


lepas tu,
Abang tolong tiupkan belon.
tapi bukan tiup pakai mulut la..
hehehe






***

Malam:

mama jemput family Mak Usu, Pak Mbi & Cik Jah datang untuk makan-makan.
just for a small ceremony je.
tapi yang datang 2 family.
Cik Jah tak dapat datang.
sian Haziq..
sebab dia suka kalau Zaidi ada.


ada geng main PS.. main Jenga.. tengok TV.. main game Fesbuk.. main kejar-kejar ke
(eh zaman sekarang ada ke main kejar-kejar??)
lagipun masa dia *cough* kena *cough* khatan dulu,
Zaidi pun ada temankan dia.
he.

apapun,





Happy Birthday again dear Haziq!~
semoga menjadi anak yang soleh,
tak nakal,
dan lebih rajin belajar..
:)


Saturday, October 9, 2010

may you shine..

... like stars, dazzling in the sky..



and may you live a happy life..
a brighter life.. with ALLAH blessing..

09-10-2010
Happy 9th Birthday,
Afiq Haziq

**** UPDATED ENTRY****

Me: Afiq, cer teka Along belikan Afiq apa?

// sometimes i called him Afiq, sometimes Haziq. ikut sukahati. hehe.

Haziq: Erm.. ala.. mesti buku..
Me: eh.. tak lah.. kali nih lain laaa..

hehe.
yerp.
i always bought him a book(s).
not only for his birthday, but everytime i see cute and colorful books, i'll buy it for him.
this little guy adalah sangat malas membaca,
so i hafto find ways to make him to like reading books.

and so far,
i fail..
(T__T)


so this time around,
for his birthday..
i bought him something else.

NO.
it's not a freaking robot.




it's actually,


a Night Sky Projection kit.
tapi tahu tak,
Si Abang lebih excited daripada Haziq bila tengok birthday present tu!



haha.
but of course i already knew about that.
to make Haziq interested in something, i have to make Abang to like it first.
sebabnya..
Abang is Haziq's idol.
So, apa-apa yang Abang suka, Haziq pun akan suka sama.

malam tu jugak dorang sibuk pasang benda tu.
and as soon as we were done,
(yerp. saye pun excited sebnanya. haha)
we quickly switched off the light..

Haziq sengih-sengih.
while Abang...well, he said:
"Wahhh! Abang rasa macam berada di alam semesta!"

*lol*

and even I stared at the ceiling for awhile...
looking at the 'stars'..
perasan macam berada dalam Planetarium..
hehe~

****

i was contemplating at first,
don't know what to buy him.
i was torn between the Night Sky Projection Kit (NSPK) and Green Technology Science Project for Kids.

rasa nak beli dua-dua,
tapi takut membazir. so beli satu saja.
i decided to buy NSPK because i think, kids like stars.

and guess what?
i was right!

kata Haziq;

"Long, Ultraman Cosmos berasal dari bintang!"

(-_-)"
Adeihh..
ultraman pun.. ultraman la...

another reason why i picked NSPK, is because..
i really hope one day when he grow up,
he'll become somebody in Astronomi.
alag-alang dah suka bintang kan..
kot-kot la dia nak buat kajian:
'Benarkah Ultraman Cosmos berasal daripada Bintang?' ke.. okay jugak kan?

haha.
okay. okay.
i'm just kidding.

but i really hope that birthday gift will be as a stepping stone to make him interested in astronomi.
who knows, he might be the next Al-Khwarizmi,
cendekiawan Islam terbilang..
mengembalikan kegemilangan Islam dalam dunia intelektual.

i know it's a long shot..
but who knows?
he's still young..
:)

hmm for now, how can i get him to memorize the sifir...??



** UPDATED! **
10-10-10
1800pm

ini dia si bijak cemerlang.




petang tadi dapat called daripada Abang, saying that Haziq badly injured.
see his head?
huish. budak nakal.
tak pepasal je kepala kena jahit.
aduhai.. Haziq.. oh Haziq....


Friday, October 8, 2010

the God Signal spot


maybe it's Friday, or maybe it's just me..
as i browsed items to buy for my brother's birthday present
(his birthday is gonna be tomorrow, btw.
yeah yeah. i know. too much birthday celebration in this 2 weeks.
me, Jiya and Haziq ;p )
i stumbled upon this one book.. which i can't tell you.
err.. not now, at least.. ;p
but just fyi, it's a religious book.

it's kind of interesting so i bought it.
went back to my office and start to read it
(it's a lunch time. so i'm allowed to have a ME time,ok.)

as i opened the book,
the first ayat that appear in the book is this:

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu,
dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah
mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

(Al-Baqarah, Ayat 216)


this is one of my favourite ayat, just so you know.
but upon seeing it when i was feeling confuse,
it makes me feel.. hmm.. i dunno..
i just get emotional and err.. sebak kot?
huhu~

normally, kalau tetiba ternampak topik buku nih, atau terbaca pasal topik ni kat internet ke kan, honestly,

i'll quickly change my glance to some other place /book/tab/topic.
like, seriously. i'll always run from 'it'.
buat-buat tak nampak.
eee.. tahapehapentah perangai =p
tapi arini tergerak pulak hati nak baca...

by the way,
back to this entry title,
do you know that there are many people around the globe that have been working on a research about Brain?
ini bukan pasal drama Jepun Mr.Brain, mind you :p)
brain is one of the most interesting subject to research for, i guess.
they've been trying to figure out how physical & spiritual are connected.
bagaimana boleh bersatunya badan & nyawa/roh.. (dalam Quran kan dah terangkan pasal asal usul kejadian manusia..)

but the most INTERESTING fact is,
in 1997,
a group of doctors/profs found a spot in our brian that is called : God Spot.

and do you know how to set this spot?
to 'catch' the 'God Signal'?


let me share with you this:

it's by praying (sila jangan tinggal solat 5 waktu ye), fasting, Zikir and etc.

remind me of SN (my friend. not the famous Saiful Nang. hehe),
he used to advice me to sila la merajinkan diri bangun malam and do the tahajud everyday.
sebab katanya;
"waktu lain, like the 5 times prayer are the busiest times of all. semua orang sibuk 'call' ALLAH. night time is the bestest time to 'call' again. sebab masa tu line dah tak busy... and most probably, you'll get a chance that your call will be answered.."





anyway,
buku ni best lah.
harap-harap bukan setakat sebagai bahan baca di masa lapang je, but i do hope it can change me to be a better person.
sebab kita hidup ni, bukan untuk kat sini je.. dunia nih je.. but for afterlife as well.....




*if you want to know the title of this book, do e-mail me or just PM me in facebook. sharing is caring, kan? ;)

Thursday, October 7, 2010

There's a stormy world up there, you can't whisper above the thunder..

Just came back from watching Legend Of The Guardians : The Owls of Ga'Hoole.


my comment?

oh. i only love the ost.
first time dengar masa tengok citer nih, terus tersengih..
dan dalam hati berkata;
"mentang-mentang la citer pasal Owl, dier amek Owl City nyer lagu buat jadi OST ek..."



by the way,
it's never occured to me that i''ll be watching this movie.
sekali hamekkkk.. tengok in 3D
(yeah i like 3D movie because it's awesome :p )
BUT for this movie,
watching it in 3D is totally not worth it~!
(for me laaa.. tatau la opinion orang lain macam mana. huhu)
effect dia tak best dan tak mengancam macam How To Train Your Dragon or Despicable Me.
last time i complained about the 3D in The Last Air Bender (TLAB)
(eh saye ada review ke citer tu? lupa la. huhu.),
but now i take it back.
this movie (in 3D) is much worst than TLAB.


the storyline?
movie pasal the battle of the burung-burung hantu..
like, hello...?
burung-burung pun ada war juga kah..? haha.

quite boring.
ada la a few funny lines,
tapi sikit sangat.
and a bit lame, i think.
filem animasi yang serius macam ni is definitely a no no to me.
TT____TT

**
ada 2 ekor owl yang jahat (and stupid), remind me of 2 idiots in Pirates of The Carribean. tak ingat apa nama lanun 2 ekor tu. jahat tapi lurus dan sengal.
the 2 owls siap cakap slang british. sama sebijik la dengan lanun tu.
part 2 owls tu je la yang kelakar sket..


hurm..
i have no idea why i agreed to see this anyway.




oh right.
now i remember....







...sebab orang lain yang bayar. haha.
if it was me, obviously i'll pick another movie.
kalau kartun, i'd like to watch something yang cute and funny,
like Sammy's Adventure ke..
and hey.. Magika!
tak baca review lagi. best ke, tak ek?
macam interesting je.
kalau weekend nih bawa si kecik-si kecik tu tengok movie nih okay juga kot..
(tapi Abang kena tinggal kat rumah la as he's still in the middle of PMR. huhu~)

if it's about serious business, i'd like to see Wall Street ke..
(nak tengok sebab ada si Shia LaBeouf tu je. hihi)..

for easy and light movie,
maybe i'll opt for Eat, Pray, Love ->
but maybe i'll pass this one. tunggu kuar kat torrent saje lah kot ;p

cerita lain?
macam takde citer best je...

****

on a different note,
i went to MPH today, just to kill the time.
alamak..
macam banyaaaaak je buku best-best.
iskh.

next book in my wish list:





ps:
pada sesape yang masih ada hutang birthday present,
sila jangan buat-buat tak nampak wishlist dalam entry ini yer.
you know you love me,
xoxo
;)
ngeeee~


to Maritza Ferer,
sorry eh tadi tak dapat hang out.
tomorrow, perhaps?
lunch on me, ok?