Monday, November 1, 2010

banyak tengok tv = banyak pandai nya..

This morning while having breakfast:

Mrs A , Mrs S and I were talking..
oh btw, today is Mrs S first day of coming to office after 2 ++ months 'holiday'
(confinement period sebnanya. hehe)
so we were talking about all sorts of topic.. just to catch up la kununnya.
and suddenly here comes the topic which, as usual,
WILL come up everytime mommies-get-together :
BF (Br**stfeeding).
haku cukup menyampah tul la kalau kuar topik nih pasal haku kena dok senyap-senyap sambil sekali-sekala menyampuk;
"ooohh", "ehh?""ye ke..", "Eeeuuuww".. "etc, etc, etc".
yeah. that's what i normally do bila dengan si ibu-ibu sekalian. huhu. mencik tau.

so anyway,
Mrs A asked Mrs S whether she's fully BF her baby or not?
and Mrs S said, she's not fully BF her baby..
and pastu ada laaa pulak bitau pasal something something..
so when i heard that, i quickly said;
"'eh you know what, the other day House cakap, in 6 months, baby kena BF kalau tak nanti daya imun dia lemah"

Mrs A blur and asked ; "House? sape tu?"
Mrs S: "Doctor feveret dia la.. citer tv .. House MD."

hahaha.

*btw saya belasah je pasal baby tu. tak ingat sangat. tapi ada la dalam 1 episod ni House ada cakap pasal baby kena BF in 6 months after being born sebab kena amek antibody of the ibu. eh ye ke..? macam salah info je nih? entah . korang pi la gugel. ai dah lupa la. hehehe *


*********

Malam, just now:

i was watching Flash Forward.
suddenly one of the ermm.. i dunno.. the police?fbi? sorry la tak tau. tapi there's this woman told the other err police? whatever. that she found a warfarin.
and the subtitle translate that the warfarin is a 'racun tikus'.
and i was like.. haa.. racun tikus???

cos i remember watching one of the episode in House MD, the one yang Cameron and ahemm.. Chase screwed up in giving their patient medication. sorang kena bagi Warfarin. sorang lagi kena bagi Heparin. tak ingat la pulak sape yang salah. cuma ingat nama Warfarin & Heparin sebab macam nama game.. haha.

so anyway, bila dalam Flash Forward kata Warfarin is racun tikus tak ke haku terkejut? maka.. untuk kepastian saya pun bertanya lah kepada Pakcik Gugel...

Warfarin
(also known under the brand names Coumadin, Jantoven, Marevan, Lawarin, and Waran) is an anticoagulant. It was initially marketed as a pesticide against rats and mice and is still popular for this purpose, although more potent poisons such as brodifacoum have since been developed. A few years after its introduction, warfarin was found to be effective and relatively safe for preventing thrombosis and embolism (abnormal formation and migration of blood clots) in many disorders. It was approved for use as a medication in the early 1950s and has remained popular ever since; warfarin is the most widely prescribed anticoagulant drug in North America.

source: Wikipedia. You can also read further here.


Heparin

Heparin (from Ancient Greek ηπαρ (hepar), liver), also known as unfractionated heparin, a highly-sulfated glycosaminoglycan, is widely used as an injectable anticoagulant, and has the highest negative charge density of any known biological molecule.[1] It can also be used to form an inner anticoagulant surface on various experimental and medical devices such as test tubes and renal dialysis machines. Pharmaceutical-grade heparin is derived from mucosal tissues of slaughtered meat animals such as porcine (pig) intestine or bovine (cow) lung.

source: Wikipedia.


ps:
the bold font- hmmm... pasnih kalau masuk hospital kena rajin-rajin tanya doktor ubat tu halal ke tidak la ek?

pps:
saye tak layan Flash Forward.
tadi kebetulan je bukak tv tengah ada FF.
so layan la kejap.


see...?
banyak info yang berguna kalau banyak tengok tv nih.
saye dah lama dah tau.
sebab tu saye suka tengok tv.
haha.
the unreasonable reason eh?
walhal sah-sah dari kecik dulu memang tv junkie.
dah lah info pun ingat-ingat lupa..
hehehe.
;p

btw
dalam banyak-banyak series yang saye selalu recommend pada Mrs S,
House MD je yang Mrs S tak minat.
sebab katanya, dia tak suka watak 'a jerk doctor'.
eleh.. walhal yang sebenarnya,
dia tak suka sebab House MD adalah favorite series one of our ex-colleague yang kitorang super-duper menyampah gila.
Mrs S anti gila dengan House MD disebabkan mamat tu.

adoi la.
macam-macam hal.
mamat tu pun dah berkurun lamanya resign.
and fyi,
ada 2 season of House MD yang saye copy daripada mamat tu.
so nak menyampah sangat pun tak boleh la kan?
huahuahua.


urm..
ape la Mrs S nih..
cian House. dia tak bersalah tauuuu.
he's a genius okeh..





note:
i rerun house season 1 last weekend. apesal ntah.
walhal ada je movie lain nak tengok. ngee.



4 comments :

nn said...

aaa. nak copy *hikhik cam boleh je kan*

suka sangat tengok cerita kat hospital pasal dulu ingat nak jadi doktor. tak tau pulak takut darah. now study law -_-

tapi suka tengok Greys. aaa. memang banyak pun belajar from Greys ni :)

Md. Naswardi said...

http://www.eruptingmind.com/what-are-subliminal-messages/

{ w33da } said...

nn:
nak ke? cehceh. tanya mcm rumah sebelah2 je kan? haha. erm,tu la.. dulu2 suka tgk ER.. kecik2 suka tgk Doogie Howser. tapi bila besar, tak jugak jd doktor. hahaha.

study law pun best ape. byk citer psl law.. mcm Ally McBeal..and bnyk lagi (dah lupa). hehe

naswardi: errr..

Md. Naswardi said...

apa yg errr?? ;p