Wednesday, November 10, 2010

EPO consumption can make you fat..?

i've posted an entry on how i hate my bestfriend before this.
we've been together for so longggggg,
she's been keeping me off from doing my things just so i can be with her 24 hours.
i've missed to do so many things because of her (sorry Ana pasal last 2 weeks.. ), that now i think it's time to say goodbye.


so i decided to take my doctor's advice: to take Evening Primrose Oil (EPO) as the cure to my monthly pain.


Benefits of EPO

Evening Primrose Oil has been widely used for health and beauty. It's suitable for men and women of all ages. Some of its uses include:

• Regulate irregular period
• Relieve PMS (irritability, breast tenderness, bloating, abdominal cramps, water retention)
• Reduce menopausal symptoms (hot flushes, mood swings, vaginal dryness, sleeping problems)
• Relieve eczema (reduces scaliness, redness, dryness and roughness)
• Improve cracked heels
• Reduce dry skin, fine lines & wrinkles
• Repair dry, damaged hair and eliminates dandruff
• Strengthen brittle, flaking nails
• Alleviate stiffness and joint pains

source


from what i read in forums, the EPO will not give immediate effect towards the user, it maybe will show the progress in 3 months or so. maka.. haaa, hamek ko, i bought 3 bottles of 1000mg EPO! hee.





9 November 2010 -
marked the day i started to take the pills.
i don't know if i managed to swallow this thing religiously, daily.
besar gila kot gel nih!



see,
saiz nya lebih daripada separuh of my jari kelingking okeh!
scary.
T__T
but i'm not a kid.
i know i can beat this.
makan, jangan tak makan.
;p

10 November 2010 - second day.

Effect No. 1:
berasa sangat lapar pada setiap masa (i'm starving while i'm typing this!!).
oh gosh! i hope this is not the side effect of EPO.
i.just.couldn't.stop.eating!
asek nak mengunyah je keje.. even perut dah full, tapi masih rasa nak menguyah.
apakah???
huwaaaa.. saya tamau gemokkkkkkk!!!!!
T___T

Effect No.2:
i keep 'visiting' the Ladies for like, every 10-15 minutes to pee.
oww man, i hate this.so frickin' hate this!
but then again, i think the pill is starting to work- cleaning whatever unnecessary items from my body. (cuba bersangka baik, kesan menonton House MD. hehehe)
so, fine.
i guess i just hafto deal with this.
but i hope this is not permanent.

Effect No. 3:
i also read from one of the forums, jerawat naik lepas makan EPO (eh, bukan ke patutnya reduce acne problem ke?) .
and guess what?
iyerrrr.. pada malam ini, sebiji jerawat telah menunjukkan diri beliau di atas muka saya!
so denggggg~!!
don't hate me for saying this, but i have an acne-free skin.
i don't have any skin problem..
jerawat adalah sangattttt malu nak keluar kat muka.
kalau ada pun, time red-flag. tu pun sehari, dua je.
dan the jerawat bukannya setiap bulan wajib keluar.
sometimes, 2-3 bulan sekali baru la 'si mentol' tu keluar dengan jayanya (dan besar serta bersinar-sinar) ;p
tapi arini keluar pulak. hukk..
and i already had my menses last week. hmmph.

*updated*

Effect No. 4

i get headache once in awhile.tak kritikal. tapi bad e'nuff that it makes me feel like i'm fainting.like, suddenly rasa blackout-tapi masih sedar and kena cepat-cepat duduk and rest.lepastu okay balik.
hmm..teruk jugak proses detox saya nih.mesti sebab ada banyak benda pelik-pelik dalam badan kot. tskk.

kesimpulannya,
i hope this side effect won't take too long.
biasa la kan, bila baru start ambil apa-apa supplement pun,
memang akan ada a few side effect before betul-betul boleh serasi dengan badan kita.
err.. right?

the most important thing,
i don't want to deal with that monthly pain lagi.
i can't take it anymore.
so i guess, we'll see the progress of EPO in the next 2-3 months la yer.
insyaAllah.. harap-harap dah tak macam dulu lagi..
aminnnnnn~

//There are lots of other benefit for EPO..you can google 'em out. u'd be surprised and perhaps, will blame yourself for not knowing about EPO earlier.

//i took EPO few years back, my mom bought it to me. tapi tak makan sebab pill tu besar dan nampak mengerikan. hehe. but fret not, now i'm so back! :)

12 comments :

miszcoolrelax said...

how much? but i dun have any prob with my pms..

Mrs. Eeza Herman said...

beb, ko jgn sembarangan...
nanti kang ko makan konon nak jaga kesihatan, takut lps kawin jd lain lak..
tunggu kawen dulu, ko da pregnant, baru la ko nak mkn ubat apa2 pun xpe...

{ w33da } said...

epie: tader problem? aik, ep tader period pain ke?klu tader, tayah ar mkn. tapi ekceli, doktor pun rekemen suh mkn EPO.

eeza: insyaAllah tader pape kot. aku try 3 bulan je. kalau x sesuai dgn aku, aku benti la mkn. don't worry k :)


aku tatahan la period pain. perut mcm disagat-sagat tauuuu~ :(

en_me said...

bosarnyerr pill.. ihiks


thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg ittewww..

Md. Naswardi said...

aduh pening tgk bunga bulat2 tuh..

miszcoolrelax said...

aah.. ep xde period pain. ^^ tp org cakap kalau kena period pain, bila nak bersalin nanti dah senang. ;D haha!!~ tah..

aah la.. bunga2 tu da macam bunga banyak2 bergerak yang untuk test mata and minda tu. @__@

Mrs. Eeza Herman said...

kalo ko xtahan sgt ngn period pain, better ko cari ubat tradisional..
jgn mkn ubat oversea nie sembarangan tanpa ko tau apa kesan nanti..
lagipun, kalo org period pain teruk, nanti problem bila nak pregnant..

~~anatano~~ said...

dulu pun ada teman nad gi jusco jj tuk beli benda ni... memang akan jd lebih berselera lepas tu.. tp rasanya tu jer kot side effect ubat ni.. nad pun dh nk masuk anak no. dua...haha...

ps: no hal psl last two weeks tu kak weeda,nanti bila2 ana dtng ana inform awal2 k.. hehe.. :)

{ w33da } said...

en_me: besar gila kot.. huhu.

no hal lah. saye mmg suka tgk blog yg ada gambar best2 & cantik2 :)

wadi: pening?? tayah la tengok. kuakuakua ;D

{ w33da } said...

miszcoolrelax (eleh, amek nama emel along yg dulu tu, cehh ;p): ye ke? org ckp, klu period pain, lps kawen dah okay. tapi x ckp la pulak pasal senang bersalin.


ee.. ni ape ckp psl bersalin2 nih. euuww ;p

eeza: dont worry. highly recommended by doctor. dah terbukti keberkesanannya. insyaAllah tader pape :)

ana:nad pun amek eh? anak dah 2.. lagi bersemangat k.w33da makan ubat nih. ngehngehngeh.

ok.next time bitau awal2 tau. ada jodoh, bolei la kita jumpa & hang out, k. :)

Md. Naswardi said...

aduh... pening lg... pain in da eyes...

{ w33da } said...

ni la namanya Royal Pain. hahahah