Friday, December 10, 2010

entry yang macam rojak

#1: Last Sunday

i switched on the tv3 quite late (thanks to this book), that i almost missed the TV3's Spice Route Adabi programme. bukan hampir, tapi memang program tu dah nak habis dah pun- the chef was almost finished preparing his food. what i managed to catch is the dish is kind of Daging Masak Kicap/Lada Hitam.. only that, he added Sup Bunjut Adabi.. and later after that, he added Perencah Nasi Goreng, so i thought it was some what interesting because i could never think that kind of recipe (sup bunjut + perencah nasi goreng). so i made a mental note: next week i'm gonna try to cook this! :)

#2: Thursday

Today's Pasar Malam is my most anticipated activity this week.. can u believe it? hehe. percaya lah! first, because i need to shop for groceries sebab yang ada dah nak habis. paling tak suka bila semua benda habis at the same time: bawang, cili, sayur, garam, etc. tapi memang sangat suka pergi beli sayur sebab rase sejuk mata memandang.. boleh? haha. so, pasar malam hari Khamis adalah sungguh menggembirakan hati. hehe.

second, because i need to buy some meat untuk resepi di atas. tak berminat beli dekat segala supermarket yang ada sebab entah.. macam agak was-was. huhu. so pada hari Khamis itu, there i was.. standing in front of the stall... wanting to but some meat.. but then i remembered...

....



.....



......



i NEVER BUY ANY MEAT in my entire life! (okay, except minced meat- itu memang selalu beli yang Ramly Burger sebab buat spagetti). pastu macam nak tanya kat pakcik yang jual tu, tapi lepastu tak jadi sebab segan sebab sangatttt lah ramai manusia yang beratur nak beli daging di stall tersebut. haiih.. T__T

yer. saye tak pernah beli daging. selalu beli seafood je. like- ikan, sotong,kerang.. beli ikan pun yang dah siap di siang sebab fyi, saye reti masak, tapi saye tak reti siang ikan.. or daging.. or ayam.. heheheheheheheheeheh. terkantoi sudah =p kalau kat kampung, normally Ayah dah siap-siap siang ikan, daging, etc lepas balik pasar. sebab tu la saye tak pandai-pandai. haha. alasan tak boleh blah. walhal selalu je disuruh belajar cemana nak siang ikan. heck, Ayah even told me that human is by nature memang reti siang ikan. like, it is some sort of skill yang automatically embedded (macam programming la jugak nih.) in every human being. (adekah saye alien???) but you know.. being me.. semua benda nak euuww. bersihkan ikan, atau ayam, atau potong daging tu boleh la. tapi kalau suruh siang, yang kena keluarkan isi perut tu semua, haa.. memang fail. apesal entah. i just can't stand the smell. sukati la nak kata mengada-ngada ke ape ke.. ada saye kesah? hoho. hellooo, brader pasar malam tak kesah pun kalau suh siangkan ikan, okeh.. kehkehkeh~~ yang penting saye reti masak.. dan reti MAKAN <-surviving skill yang paling penting.. hahaha.


#3: Friday

Disebabkan misi membeli daging telah fail, maka lepas balik kerja tadi singgah Giant dan beli sotong. haiih. kecewa. tapi takper. i'll be back. sebab tadi dah tanya Mrs A cemana nak beli daging. haha. nak beli daging pun tak reti. ape kah?? heh! (^__^#)v

#4 : Movie Review?

dah lama tak review movie kan? sebab dah lama tak tengok movie. tapi last Wednesday tengok The Next 3 Days. the most recent movie before that, i went to watch Buried. and that was .. more than a month ago kot.. *sigh* urm.. nak tengok Rapunzel! nak tengok Rapunzel! nak tengok Rapunzel! Huarghhhh~!


#5: Vera Wang

my Vera Wang dah out of stock. sedih gila tatau nak cakap cemana. esok (atau lusa) nak pergi mengirai duet yang tak berapa ada nih dan beli handbag baru. mungkin kena berpuasa dan makan angin keluar asap until the next gaji. huhu. boss! cepat laaaaaaaaaaa bagi increment!! cepat laaa bagi bonusssss~!

#6: Holiday~

eh jap. bagi bonus lambat sket pun takpe lah... so that i can use it for next year trip. ngehngengeh. oh yes, i'm planning for next year trip. plan semua dah ada, actually. it's gonna be a longgggggg holiday, insya Allah. cuma.. so far yang confirm nak pergi ada 4 orang je including meself.. :(

tatau nak RACUN sape lagi dah. heck, even i can't guarentee myself boleh pergi ke tak sebab....... haku kena take over kerja orang bersalin yang cuti 3 bulan! tak sukeeee! tak sukeeee! tak sukeeee~ memanjanggggg je haku kena take over kerja kauuu! kau sedappppp-sedapppppp je cuti. tiap-tiap tahunnnnnnn menyusahkan hidup haku. kali nih i don't care. apa nak jadi, jadi lah. my patience is running thin, kau tau tak? just because i'm not married, doesn't mean i can be your scapegoat, u demmit!

ehh..sorry.. emo pulak tetiba..
i have nothing against prenant woman, mind you.
i'm just mad at that particular person tu je. huhu. bengangggg wehh.. dah nak masuk tahun ke-3 kot..

hurm.. i shouldn't be talking and thinking about work, la kan... buat stress je.. satgi nak bukak lonelyplanet and start daydreaming.. hehehehhe.. see, now i'm grinning like an idiot just thinking about that trip ( despite of tak sure boleh pergi ke tak. ah, nevermind.) ngeeee~ :D

ok sekian sahaja ringkasan minggu nih.

tata~

2 comments :

nn said...

tak reti siang ikan jugak!! hehe.

btw, ingatkan ada resepi tu kat sini. memang tengah cari resipi blackpepper. tapi malas nak google :P

{ w33da } said...

yes! ada geng! hehe. [tp ramai je yg tatau, including my married friends. so takde la segan sgt. :) ]

tak susah pun buat blackpepper. cari perencah sudah. skang kan zaman instant. hehe~