kisah aku #1

4:50 AM

disclaimer: Sorry Cuk, pinjam title ko. hehe.

Tadi dalam berita, ada berita ngeri lagi. pasal bayi ditikam dan dibunuh.
Aku rasa ramai dah kot blog pasal ni. aku je yang malas nak komen. sakit hati dengan si celaka yang tau buat tapi tak tahu bertanggungjawab. oops. sorry. tak boleh cakap celaka sebenarnya. aku manusia tak layak mengcelakakan manusia lain. eh tapi, manusia ke yang suka-suka hati membunuh insan lain tu? hurm....

anyway.
so i was browsing to the world wide web.. jalan-jalan cari info untuk dishare dalam fesbuk. i was looking for 'Zaman Jahiliah', terjumpa pula blog 'mindapemudaislam'. (aku tak letak link sebab aku tamau ada trace sebab aku sangat segan blog nih ada banyak benda mengarut. huhu~)

baca punya baca... jumpa satu tajuk yang best : Wanita Yang Selalu Berbicara Dengan Al-Quran. Rasa macam nak nangis! huhu. bestnya la.. hafal satu Quran.. jawab soalan dengan ayat-ayat Quran.. hebat betul.. aku hafal apa..? hafal lagu. tsk! T___T

And then, there's another post before that, pasal Wali. terus teringat pasal last week. My colleagues and I borak-borak and somehow aku tersentuh pasal 'wali'. (yer, kadang-kadang kitorang suka share pasal hal-hal agama. apa.. pelik? nape? sebab aku banyak citer pasal entertainment eh? yeah yeah. my bad. hehe) tapi rerupanya kawan-kawan aku tu tatau pun pasal wali. so lepastu aku pulak yang macam segan sebab dorang nih cam baik-baik, alim pakai stokin semua.. so bila dorang tatau, i was like, eh ke aku yang silap info? T___T

Flashback to urm.. 15 years ago?

i was 13. duduk asrama (hostel).
Ayah visited me that weekend cos it was my birthday.
before balik, Ayah handed me a 'birthday present'.
oh itu la hadiah yang pertama dan terakhir, ok.
(maksud aku, pertama & terakhir bila dah masuk alam remaja laa. ngeh)

So lepas Ayah balik, aku pun dengan kadar segera cepat-cepat balik dorm, excited sebab tak sabor nak tengok hadiah apakah itu..











Rupa-rupanya Ayah belikan 'Diari Muslimah'.


it was like the best birthday gift EVER!
sebabnya..
Diari tu tebal..
sort of a planner..
pastu setiap hari ada Hadis Nabi.
which means, ada 365 hadis Nabi yang boleh dibaca setiap hari.

Dalam tu ada soal-jawab agama juga, terutamanya berkisar hal-hal wanita.
Selain tu, ada baaaaaaaanyak cerita berkaitan agama dalam diari tu.
Di antaranya.. Kisah Wali-Wali (yang dekat Tanah Melayu).
so dari situ la aku tau pasal Wali ni..
tapi jangan tanya aku la, pasal aku pun ingat-ingat lupa nama & kisah dorang. huhu~



I grew up reading fairytales. Ayah aku yang belikan Diari Muslimah tu, was the one yang belikan segala mak nenek buku-buku Cinderella, Red Riding Hood, Peter Pan, etc masa aku kecik-kecik dulu. And my mom.. well.. she taught me all those kids rhymes... dan juga yang belikan buku Kelab Disney Malaysia tetiap bulan (eh ke dua bukan sekali ek? tak ingat) aku rasa, itu juga one of the reason kenapa minda aku kadang-kadang agak ke'Barat'an sket. oh yeah, that and the fact that dulu aku tadika omputih. hehe.

Btw, masa birthday kesayangan aku last 2 years, aku ingat nak belikan dia Diari Muslimah yang macam tu juga, tapi tak jumpa yang berkenan. So, kalau sesapa yang tau kat mana boleh cari Diari Muslimah yang comel & banyak info, tolong share ye.. tengkiu darls! :)

You Might Also Like

2 comments

Like us on Facebook

Flickr Images