Review : Terima Kasih Cinta The Musical

10:16 AM



ooh..
i don't know how to put this (TKC) into words...



i just loveeeeeee Terima Kasih Cinta!!!

thanks to my dear friend (do i have to mention his name here?) who is involved in TKC, i got myself a pair of discounted tix for Terima Kasih Cinta. ngeeeee~

aku selalu dapat tiket free (i love being a girl! xD) . but this time for TKC, kena bayar tapi sikit pun aku tak kesah sebab aku memang sangat nak tengok TKC eversince kawan aku dok promote teater ni last year. muahahhaha~

anyway,
sini aku nak review serba sedikit pasal teater muzikal Terima Kasih Cinta (TKC) nih.


  • honestly, aku tak put high expectation on this musical theater sebab based on review, aku dapati, tak banyak feedback yang positif. so masa aku bitau kawan aku yang aku nak tiket, aku redha je la.. huhu~
  • sesampai je aku di Istana Budaya, aku tengok tak banyak kereta. masa tu dah pukul 8 malam. normally, IB will be crowded with cars. so laaaaaaagi la aku rasa macam tak berapa best je nak tengok. alahai...

  • aku call kawan aku, mintak tiket. sembang-sembang kejap.. pastu dia bagi THE tix. terus aku macam "waaaaaa!!!! bestnyeeeeee! "(eh baru teringat aku x sempat cakap thanks kat dia. oops)
  • tapi kan.. seat aku masa tengok The West Side Story aritu lagi terbaik laaa.. memang bebetul kat tengah. dan dekat dengan Anuar Zain. sesuai la with the 500 bucks worth of tix. ;p kehkehkeh.

  • ok now let's start with Terima Kasih Cinta.


  • Ok. i have to tell you this. tujuan utama aku nak sangat tengok TKC ni adalah sebab nak tengok props. the 6 cubes. yer, aku nih seorang yang suka tengok props, lighting, lagu dan lepas tu baru aku tengok overall performance. weird? yes well, setiap orang ada taste tersendiri kan.. so the 6 cubes.. i think it was a BRILLIANT idea. gila creative sape yang came up dengan idea 6 cubes tu.

  • opening act, honestly.. aku tak impress sangat la. tatau la pasal apa.. pasal lagu kot.

  • TAPI kan, after that.. i like almost EVERYTHING about TKC!!!

  • setiap 5 cerita ada 5 warna berlainan:
    -Biru (Cikgu Elyas & Makcik Ruby)
    -Hijau (Arianna & Taufiq)
    -Oren (Haris, Airin, Arissa) -> aku sangat geram dengan kasut oren Haris. comelness! hehe.
    -Kuning (Dyan & Dhani)
    -Pink (Azura & Azlan)

  • i love the songs.. ada yang buat aku tersenyum... and sing-along too. like, lagu Dia (Sheila Majid - my old time favorite), Itu Kamu (Estranged) dan lain-lain lagu yang aku dah terlupa. huhu. maaf lah. sekarang dah pukul 2.30 pagi. aku takleh nak ingat lagu apa yang ada. ampunnnnn~




  • pelakon cilik yang comel, Melly buat aku rasa nak jadi anak Tony Eusoff.. boleh?hahaha. Melly sangat sweet and cute. pandai menari. alahai comel sangat.. tapi masa dia menangis tinggalkan papa dia, aku rasa nak menangis juga... :( auwww Melly..

  • i think, lakonan yang paling out standing adalah dari Family Orange. he. gila menyampah aku dengan Airin. memang menjadi betul Norish bawa watak Airin tu.

  • in my humble opinion, i personally think the second act is much much better than the first act. i like the opening of the Second Act. semua dancer pakai warna hitam. sangat dramatik okay.

  • i love the performance masa Cikgu Elyas confused. aku pulak yang rasa berdebar-debar. scene tu adalah antara yang terbaik dalam TKC.



  • note: gambar di atas dikidnap dari facebook KhairulHazwan.
  • another scene yang aku suka sangat sangat SANGAT - masa 3 cerita ber'dinner' dalam satu masa. (ayat apa aku pakai ni? haha) sweet.. pastu sediihhhhhh. wawawawa. cian haris.. btw, aku suka dress Norish & Deja Moss masa dinner tu. santekkkk!!!

  • Memorable quote, masa Dyan, Haris & Azlan di hospital. Azlan cakap something like.. "Dyan, kalau nak buah pinggang you balik.... you mintak kat Haris". haha. kelakar sengal sebab masa tu sepatutnya part sedih.. sebab Dyan nak donate buah pinggang dia untuk Dani.. :(

  • oh. and another dialogue yang buat aku tergelak, masa Azlan (Shajiry) call himself as 'Abang' instead of uncle to Arissa (Melly). kelakar sebab aku pun macam tu bila among my friends yang 90% dah ada anak. i asked their kids to call me KAKAK instead of Aunt. dasar tak sedar diri. hahaha.

  • i have love-hate relationship with lagu Cinta. aku sangat suka lagu tu. but at the same time, aku juga tak suka sebab lagu tu bring a lot of sad memories.. agak berderau jugak la darah ni bila dengar. huhu. nasib baik hati aku nih dah terlebih keras dari batu, so aku takde la menangis. sayu je sikit-sikit =p

  • Banyak lagi sebenarnya aku nak puji (dan komen), tapi aku lupa. maybe one day i should bring a pen and a notebook to jot down my thoughts. maklum la, memory aku macam dory the blue reef fish. haha.

  • and ps: sape tau nama mamat dancer yang rambut maggi ala Corbin Bleu (Chad of High School Musical)? familiar betul la mamat nih..


  • now, komen-komen yang tak berapa best:
  • aku rasa, dorang (TKC Team) kena play around more with lighting la. contohnya macam masa part lagu Anding (tak ingat lagu apa), lagu tu sangat lah catchy. best. except i feel disturbed with the lampu-lampu yang tak berapa nak ada. masa Anding dah sampai ke tingkat atas, baru la dorang light up kan semua lampu2 cube. masa tu baru rasa happening. but i prefer lampu2 yang berwarna-warni kot. efek dia lain sikit... tu opinion aku je la kan.. aku bukan tau sangat pasal lighting2 nih. hehehehe~

  • masa Dani baca surat Dyan, aku rasa lagi best kalau dorang buat yang macam dalam Cinta the Movie.. scene flashback younger Dyan & Dani kat bawah katil. mau sedu sedan aku nanges kot kalau ada scene tu.. sobsob..

  • Honestly, aku tak rasa ada chemistry di antara Nadia Aqilah and Vince. Nadia was okay. Vince je yang aku kureng sikit. oh Vince, how come you can be that big?? fine. big is not the issue. but the way he carried that nerd character.. macam tak kena.

  • fyi, sorry to say.. aku daripada movie CINTA lagi tak berkenan dengan kisah Ariana & Taufiq. unmarried couple living together.. hurm. tapi untuk teater nih, aku bagi kredit for acting wise. which is why i think Nadia Aqilah is a good actress.


Apapun, overall, aku sangat sangat berpuas hati dengan Terima Kasih Cinta. of course, they can improve a lot better than this. but for now, i still think the cast and the crew; they are all AMAZING. Siapa yang tak pergi menonton lagi, please go and watch! :)

and to Publicity Team, please do something, ANYTHING- to promote this theatre. PLEASE.

Terima Kasih Cinta is staged at Panggung Sari, Istana Budaya
from 19 February to 6 March 2011
Click here for ticketing Info




Side Note:
okay. you NEED to know this.

FYI, aku tak suka bergambar dengan artis. sebab aku rasa macam poyo. dorang bukan ingat aku pun kalau amek gambar dengan dorang kan.. lagipun, hellooooo ni KL kot.. dah selalu sangat terserempak dengan dorang.. makan sebelah-sebelah.. naik eskalator sesama.. beli makanan kat bazar ramadhan pun sebelah-sebelah. haha. aku pernah satu lif dengan Tony Eusoff tapi sepatah haram pun aku tak tegur, siap buat-buat tak kenal lagi walhal dalam hati gembira bukan main. hahahahahah.

tapi kan kan kan... arini aku excited nak bergambar dengan Tony Eusoff dan Melly yang comel. hehe. ngengada kan..?;p whatever.

apa pun, sesungguhnya aku gumbira sebab Diddy kata aku cute. ngeengeengeee (cute tang mana tatau la. you are such a sweet talker la, Diddy. takper takper. i loikeeee! huahuahua) pastu kan.. entah sape2 tah cakap muka aku dengan Melly ada iras masa aku bergambar dengan Melly. miahahahha. (motif mention kat blog?ha ha) kesian Melly. ada ke muka comel dia disamakan dengan aku nih.. sowi Melly comei. dorang mata rabun tuh. maklum la kan, malam... :) ~


aku nak jot down something kat sini,tapi tadi ada ramai sangat orang..
i want to write this:
".. CINTA..
Bukankah hidup kita akhirnya harus bahagia..."

Antara barisan pelakon yang sempat aku amek gambar:


NK

Faradhiya


Shajiry -
suara anda memang beshhhh~!


ini adalah bukan pelakon.

*gambar dengan Diddy, Melly & Tony Eusoff hanyalah untuk tatapan aku saje. hihi*

sekian.

You Might Also Like

7 comments

Like us on Facebook

Flickr Images