Friday, March 11, 2011

Travel Tips: Makanan apa nak bawa ek?

okay. i know the title sounds so poyo but given to my horror experience in Bali, i think i should be prepared for the worst. Honestly, i'm not an adventurer when it comes to food. So far, yang tekak aku boleh terima cuma masakan Malaysia (malay, chinese & indian. aku belasah je selagi halal) & masakan Thailand. hehe. Masakan Minang memang out of list. The only Indonesian food yang aku boleh accept adalah Nasi Ayam Penyet. Yang lain memang sekian wassalam. sebab tu masa kat Bali, aku tak sabar nak balik Malaysia sebab lapar. hahaha. tahapehape. but seriously, i'm cranky when i'm starving. so yeah. makanan adalah wajib untuk aku.

Hmm.. sedangkan di Malaysia ni pun ku selalu risau pasal makanan-ni-halal-ke-tak-halal?, so apalagi kalau berada di negara yang bilangan Muslimnya adalah minoriti.. maka nak tak nak, kena la bawa makanan sendiri, ye tak..

what to bring eh? i have no idea nih. the only thing that comes to mind is Sambal Goreng Ikan Bilis.that's my fav. hehe. senang, sedap, ringan & boleh tahan lama.

yang lain? hurm.. makanan apa yang sesuai dibawa travel? we'll not stay in one place. we'll be moving from one place to another, so we need something more practical; light and easy to cook.

what i have in mind right now:

1) Travel Cooker - wajib sebab nak masak/panaskan.
2) Sambal ikan bilis -no 1 choice. hehe
3) Sardin - makanan penyelamat. ngahaha.
4) Roti - ni pun makanan penyelamat aku. aku boleh hidup tanpa nasi kalau ada roti.
5) Suh Hoon - boleh buat sup makan dengan sambal.
6) Tepung Segera - untuk buat cekodok/lempeng.
7) Maggi - last resort sebab aku tak suka makan maggi.

*additional
8) Serunding - thanks Ana!
9) Tuna Mayonnaise
10) Mushroom Soup
11) Brahim's - thanks Fika!

so far, tu je yang aku boleh fikirkan sekarang ni. kalau sesapa ada suggestion lain, jangan segan2 tinggalkan komen yer. :)



// time time macam ni, barulah terfikir untungnya la kalau dapat makanan ration tentera... best sebab ration tu dah siap masak dan dipaketkan, so tinggal nak panaskan je bila nak makan.. masa pergi Sabah dulu, kitorang dapat ration. best weh. cakap je nak apa, sambal? masakan daging? ayam? acar? pelbagai jenis bubur? semua adaaaaa~!thanks to our Palapes friends yang bersusah payah tolong dapatkan ration tu :)

5 comments :

~~~ana121~~~ said...

huhu..sgt2 lah setuju... family ana pun jenis siap2 bawa bekalan makanan dr m'sia kalau nk gi travel oversea ni..

serunding daging/ayam pun ok gak kak weeda, makan dgn nasi kosong panas2 pun best..

btw, tmpt yg kak weeda nk gi tu ok la kalau nk cari masakan halal, at least ada la kedai masakan m'sia kat sana, tp kitaorg pun mkn nasi sekali sehari jer, sbb jauh jugak tmpt mkn dr hotel..(sbb masa tu focus kat shopping, mkn dh jatuh tmpt kedua.. haha..)

{ w33da } said...

serunding ek? ok. noted. :)

mkn sekali sehari je? pehhhh. cemana nak ada energy shopping klu sekali je mkn? haha~

Fieka Man said...

Haa, one more thing... Tau x Brahim's yang dalam paket2 yang rendam dalam air panas je tue? Or in case tak jumpa Brahims, any brand pon okay...

Whenever I travel, memang this is in a high priority list... well, besides the sambal bilis tue laa...

Hope this helps... =D

{ w33da } said...

ada eh yg paket rendam je? that's great! lg senang kan..tayah pening2 nak kena masak2 bagai. thanks dear! :)

Noormelah Shamsul Anuar said...

Good info..tgh mencari2 apa yg nak di bawa pergi travel lepas raya ni..
www.noormelah.com