Travel Tips: Makanan apa nak bawa ek?

11:38 PM

okay. i know the title sounds so poyo but given to my horror experience in Bali, i think i should be prepared for the worst. Honestly, i'm not an adventurer when it comes to food. So far, yang tekak aku boleh terima cuma masakan Malaysia (malay, chinese & indian. aku belasah je selagi halal) & masakan Thailand. hehe. Masakan Minang memang out of list. The only Indonesian food yang aku boleh accept adalah Nasi Ayam Penyet. Yang lain memang sekian wassalam. sebab tu masa kat Bali, aku tak sabar nak balik Malaysia sebab lapar. hahaha. tahapehape. but seriously, i'm cranky when i'm starving. so yeah. makanan adalah wajib untuk aku.

Hmm.. sedangkan di Malaysia ni pun ku selalu risau pasal makanan-ni-halal-ke-tak-halal?, so apalagi kalau berada di negara yang bilangan Muslimnya adalah minoriti.. maka nak tak nak, kena la bawa makanan sendiri, ye tak..

what to bring eh? i have no idea nih. the only thing that comes to mind is Sambal Goreng Ikan Bilis.that's my fav. hehe. senang, sedap, ringan & boleh tahan lama.

yang lain? hurm.. makanan apa yang sesuai dibawa travel? we'll not stay in one place. we'll be moving from one place to another, so we need something more practical; light and easy to cook.

what i have in mind right now:

1) Travel Cooker - wajib sebab nak masak/panaskan.
2) Sambal ikan bilis -no 1 choice. hehe
3) Sardin - makanan penyelamat. ngahaha.
4) Roti - ni pun makanan penyelamat aku. aku boleh hidup tanpa nasi kalau ada roti.
5) Suh Hoon - boleh buat sup makan dengan sambal.
6) Tepung Segera - untuk buat cekodok/lempeng.
7) Maggi - last resort sebab aku tak suka makan maggi.

*additional
8) Serunding - thanks Ana!
9) Tuna Mayonnaise
10) Mushroom Soup
11) Brahim's - thanks Fika!

so far, tu je yang aku boleh fikirkan sekarang ni. kalau sesapa ada suggestion lain, jangan segan2 tinggalkan komen yer. :)



// time time macam ni, barulah terfikir untungnya la kalau dapat makanan ration tentera... best sebab ration tu dah siap masak dan dipaketkan, so tinggal nak panaskan je bila nak makan.. masa pergi Sabah dulu, kitorang dapat ration. best weh. cakap je nak apa, sambal? masakan daging? ayam? acar? pelbagai jenis bubur? semua adaaaaa~!thanks to our Palapes friends yang bersusah payah tolong dapatkan ration tu :)

You Might Also Like

5 comments

Like us on Facebook

Flickr Images