Thursday, April 28, 2011








i lack the courage, because after all..




***



iklan kejap:





baca ni, terus teringat MY Husband - Kim Joo Woon.
penat dia zikir Kim-su-han-mu- etc etc etc aritu.




ana, sila jangan muntah. hahahah .


Wednesday, April 27, 2011

the missing puzzle..

believe it or not.. now WE're planning to go somewhere.
but it's for next year la. hihi.
another backpacking trip.
the route is in progress.
the basic idea is already there.


hellooooo.. dia ni tanak kawen ke..???
hmm.. honestly,

aku rase macam dah kena kawen je next year. haha~


Anyway,
hatiku masih tertinggal di Vietnam la..
there's something missing.. i feel incomplete.
selagi tak sampai ke Dalat, selagi tu aku rasa macam tak nak pergi tempat lain lagi.







so, how? anyone?
:(



patience is running thin

April.
i never knew i will be d*mn busy this month.
time flies.
too many things happen at once, i couldn't even blink my eyes.
cliche', i know.
but things just sort of happen.. you know?

i had fun in April. i got sad in April.

i had the time of my life traveling in Vietnam.
leaving everything behind. forget every unpleasant things behind.
and i had so much laughs, that i didn't want to leave Vietnam.
like, seriously. you can ask my friends how sad i was that day when we had to pack our things to catch our flight home.

balik Malaysia, demam.
demam rindu kot. haha.
so, several days have been wasted.

few days later, my sister got herself in an accident.
it was horrible. and she was admitted to the hospital.
Alhamdulillah, she's okay. just a minor injury.

and then, my eyes.. sakit pulak.
jadi vampire for a few days.
i still am having eyes sore. Doctor gave me 2 days of MC.
i was supposed to return to the clinic for another check up, but i'm lazy to do so.
i couldn't skip work again.
my workload, omaigucciii, sangat banyakkkk ok!
if i take another MC, man.. i think i'll have to move into the office. haha. not funny =p

another sad thing happened..
the most terrible news i heard so far,
a friend passed away..
it was so sad..
makes me thinks a lot about this life..

PMS.
that's another thing- comes every month without fail.
since everything is happening too fast at once, i kinda get mad easily these days.
someone pushed me to make a decision over something, and i was very very angry, so i yelled at her.
memang drama.
but then again, she's my sister. she should have seen it coming. =p

haaihh..
everyone's giving me headache. benci lah macam ni.

fine. not funny.
you just lose someone, and now you post this joke?
what's so wrong with you, TTJL..???
hiarkhhh~

please la.
i don't even have time for myself.
why do you have to push me?
i hate people who keep pushing other people to do things their way.
i hate people who can't respect other people especially in making a decision.
sabar, reti tak?

if you can't be patience..
then.. well.. you know what..?
that's your BIG MISTAKE.

Monday, April 25, 2011

Belasungkawa.. Wan

Wan KAB..
gelaran yang diberi kepada Khairul Izwan..

Seorang teman yang periang.. dan kelakar..

Wan adalah coursemate aku masa di universiti. tapi kalau nak tau, aku kenal dia bukannya di fakulti, tapi masa kitorang join program Kayak Kuala Kedah-Pulau Payar-Pulau Langkawi tahun 2003.

aku tak rapat dengan kawan sefakulti. tak tau la kenapa, aku tak boleh blah dengan coursemate sendiri. aku lebih suka berkawan dengan student engineering..which is why kawan2 aku kebanyakkannya adalah engineer. aku selalu rasa budak Sci Comp poyo... control lawa..bajet hensem. pendiam.. tak best.. blablabla.. aku pun tatau kenapa aku pikir camtu.hehe.

so bila aku tau Wan adalah student Sci Comp, aku agak terkejut jugak la.. sebab tak sangka ada coursemate aku yang aktif dan suka dengan outdoor activities. not a typical computer freak @ nerd.

Pada aku, Wan adalah seorang adik. walaupun dia hanya muda setahun daripada aku, sebaya dengan CB (CB=Cheating Bastard= ex-BF. haha) In fact, aku sendiri pernah cakap dengan Wan, "kau nih Wan, perangai sebijik macam adik aku yang bongsu tauuu. kau jadi adik aku je la ehh.."(masa tu Haziq baru 2 tahun) Mungkin sebab dalam adik-beradik, Wan seorang je lelaki, so memang jadi kesayangan adik beradik dia yang lain. so bila dengan aku, somehow otomatik aku rasa macam aku nih kakak dia, maybe sebab aku sendiri ada 6 orang adik..

masa kitorang dekat Langkawi, dia rapat dengan CB. diorang ada team, namanya => Team Orang Kacak. cehh. poyo. haha. tapi sesapa yang kenal Wan, memang tau dia memang suka kata diri dia kacak. .dan comel =p aku pulak selalu kata diorang nih perasan je lebih. hehe.

oh by the way, kayak aku & Wan adalah kayak yang pertama sampai ke Langkawi. Wan double dengan Yan. aku double dengan err... sapetah. tak ingat. hehe. keji siot lupa nama partner sendiri. disebabkan kitorang sampai awal, cameraman suruh kitorang masuk laut balik dan buat lakonan semula.. so kitorang berempat pun berlakon laaaa bersusah payah berkayak ke daratan.. haha. tahapehapetah.

aku nih jenis suka bergambar..maklum lah, first time sampai Langkawi. habis semua sudut nak amek gambar. dan disebabkan kesukaan aku bergambar nih, orang lain semua pun sama terjangkit jadi camera freak jugak. yang aku hangin tu, kat mana aku amek gambar, mesti ada Team Orang Kacak menyibuk. yang sorang tu, obviously la masa tu aku suka kannnnn.. yang si Wan nih pulak, bebetul buat aku geram. tapi sebab dia selalu buat muka comel and like i said, he was just like my little brother, maka aku abaikan je la.. redha je la gambar ada muka dorang..

kesimpulannya, dari Langkawi la aku kenal dengan Wan..
Wan budak Scout. aku SRM. Scoutdengan SRM ni macam adik beradik. so, sangatlah selalu join program bersama. tapi kalau tader program pun, kitorang selalu je hangout sama-sama ramai-ramai.

Danga Bay la.. Stulang la.. Anjung Warisan la.. makan bubur dekat manatah (tak ingat nama tempat tu. tapi femes dengan bubur. aku tak makan bubur, btw) Masa tu, kawan aku, A minat Wan (tapi Wan tak layan pun). aku lak, admire kawan Wan. hehehe. gataiii. kawan Wan tu, sebaya dengan aku. ;) tapi kesian kat aku, pasal kawan Wan tu jarang join kitorang. aku rasa, ada sekali je kot kitorang (kawan Wan) hangout sama-sama.. masa tu kitorang keluar lewat sangat sampai dah tak boleh masuk kampus. pastu terpaksa merempat kat ProJet (masa tu McD 24 hours takde lagi kat belakang kampus) sampai kul 5 pagi. mengong tul. punah la harapan aku sebab mamat yang aku admire tu budak baik. macam alim-alim sket.. tapi kelakar sengal. sebab tu aku admire dia. tapi minat senyap-senyap je. orang lain tatau pun (kecuali CP & Y). hehe

aku dengan Wan kamceng masa dekat Universiti je.. i mean, time ada program @ event je. bila memasing dah grad, dah keje..kitorang tak contact pun. setakat hi hi bye bye dalam friendster (then) and facebook je la. jumpa pun, kalau ada reunion. last jumpa masa kitorang piknik dekat Sungai Gabai. sebelum tu, masa kat Pulau Tioman.

masa dia kawen, aku nak pegi reception sebelah wife dia (Sarah), tapi clash pulak dengan kenduri kazen aku (eh, ke kenduri kawan aku kat melaka..?ntah. tak ingat. tapi memang clash dengan wedding lain) so, tak dapat la aku attend kenduri kawen dia. nak pegi sebelah family dia? hello.. Baling jauh kotttt~

Wan.. aku mintak maaf sangat sebab tak sempat pergi kenduri kahwin kau..
Kau dan Sarah sama cantik, sama padan. like a match made from heaven..



********************************************************

Aritu, masa kat Vietnam.. first day kat Hanoi, Mozal bagitau yang Wan di diagnose Lung Cancer, stage IV. aku terkejut sangat masa tu. he's too young.. anak dia pun kecik lagi.. baru setahun. masa tu aku fikir, maybe doktor silap kot. atau maybe dorang (kawan2) ni salah dengar info kot. aku positif, yang kawan2 salah bagi info. so aku pun tralalallala berbahagia berjalan ke sana ke sini, tak ingat pun ada kawan tengah sakit. what a bad person i am. huhu~

arini.. 25 April 2011,
aku dapat MC 2 hari sebab sakit mata.. and headache (due to the eye sore).
masa sampai rumah tengah hari tadi,
L called, ajak pegi tengk Wan.
aku kata, aku nak pegi tengok esok je la.. sebab aku sakit mata. harap-harap, esok sakit mata nih surut, boleh la aku tengok Wan.
pastu L kata, Wan dekat ICU, dah kritikal.
so apa lagi, without further thinking, aku terus pakai balik baju pegi ofis tadi, tunggu L datang amek kat rumah.

kitorang sampai HUKM kul 2 petang.
sampai kat ICU, aku nampak 2,3 orang budak2 Kelana yang aku kenal.
semua muka sedih.. dan aku start rasa nervous.. tak sedap hati..

Aku tak pernah jumpa wife Wan (Sarah) lagi, so aku cakap dengan L, kalau nampak Sarah, bagitau..
by the time i said that, a woman in a black jubah came to us, and hugged L.
rupa2nya itu lah Sarah.
L kata, she's almost can't recognized Sarah sebab Sarah dah kurus sangat.. dah cengkung sangat..

terus aku rasa sebak..
Sarah tinggalkan kitorang, dan amek anak dia. i heard she said to her daughter "nak jumpa Babah tak..?"
huwaa.. sikit lagi aku nak nanges..
kesiannya Sarah.. kesiannya baby dia..
she's so young.. they both are too young for this..
:(


aku dengan L dapat masuk ICU jam 2.30pm.
Wan dah tak boleh bagi apa2 respon lagi dah.
masa tu, family dia ada dikeliling katil Wan, masing2 bacakan Yaasin dan dua kalimah shahadah untuk Wan..
aku tengok Sarah.. nampak dia agak kuat dalam sedih.
dah kering agaknya air mata dia..
atau mungkin cuma menyembunyikan keperitan di hati demi anak diorang yang masih kecil.
sedangkan aku yang cuma kawan ni pun dah rasa sedih, aku tak dapat nak bayangkan apa yang Sarah rasa.
pastinya lagi perit..pastinya lagi pedih..
Ya ALLAH, berilah kekuatan kepada Maisarah..

aku frust.. sebab aku tak bolei bacakan Yaasin.. :(
aku cuma boleh sedekah doa dari dalam hati je..
dan aku sedih..
sebab tak boleh mintak maaf, kalau ada apa2 salah dan silap kat Wan.. mana tau kot2 ada terngumpat ke .. termakan terminum ke.. aku nak mintak dihalalkan..

kul 3 petang, L and I keluar dari hospital.
kul 4 lebih, aku dapat sms.. Wan dah meninggal dunia.

innalillahiwainnailaihirojiun..
dariNya kita datang, kepadaNya kita kembali.

sesungguhnya, ajal datang, tak kira tua atau muda.
seperti yang termaktub dalam Luh Mohfuz,
bila sampai masa kita,akan pergi jua.

ALLAH lebih sayangkan Wan, lebih dari family dia..lebih dari rakan-rakan yang lain.
Wan tak pernah ada salah dengan aku,
jadi aku harap antara dia dengan aku = kosong.
semoga dilapangkan jalan Wan..
Semoga Wan tenang dan aman di sana.
Ya ALLAH,
limpahkan lah rahmatMu ke atas roh Khairul Izwan Mohd Hazam..

untuk Sarah dan family,
semoga Sarah dan family kuat hadapi dugaan yang amat hebat ini..
ALLAH loves him more.
i believe he's a good husband to you.. and a good father to your daughter..
insyaALLAH, semoga dia ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.

Al-Fatihah.



Trip to Pulau Perhentian, 2007

ps:
i'll put Allahyarham's picture in here, someday.
laptop aku crash, so tak dapat la nak letak gambar kat sini..



:: entry ditulis pada 25 April 2011 ::
:: edited on 26April 2011 ::

Sunday, April 24, 2011

Secret Garden


i have just finished watching one of the most popular Korean Drama Series :
Secret Garden last night.

sukaaaaaa sangattttt drama nih!!
kelakar + comel.
mana tak kelakarnya, soul seorang lelaki, termasuk kat dalam badan seorang perempuan, and vice versa.
bak kata ana, citer khurafat nih. hahaha.
macam ala movie Boys and Girls, tapi lagi kelakar & comel.

^_-^

my favorite character, would be Oska.



sumpah lawak gila watak dia nih!! penyanyi yang super sengal. hehe.

Gil Ra Im:

comel kan?

she's so adorable~!
makes me wanna cut my hair short too.
the last time i cut my hair was in 2008.memang dah sangat2 panjang sekarang nih.

hmm.. it remind me when i was in form 3. my math teacher called me 'amoi' after he saw my IC. my hair was exactly like Gil Ra Im. mata pun sepet. tu yang jadi 'amoi' tu. haha. i think that was the last time i had that kind of hairdo. macam tomboy je.

tapi lepas tengok Gil Ra Im, rasa macam nak potong pendek pulak. hehe.
mana tau kot2 Kim Joo Won sangkut ke. haha. mengong ;p.

Kim Joo Won:


i like him a lotttttt!
i fall in love with him again..and again..and again.. and againnnnn..
sweet gila mamat ni dalam cerita nih.
very persistent. i loike. heh.

paling suka bila dia start imagine Ra Im ada dengan dia.. berjalan sama-sama.. baca buku sama-sama.. pastu in order to distract, he'll chant this:

"kim su-han-mu guh-bu-ki-wa du-ru-mi sam-chun-kab-ja-dong-bang-sak chi-chi-ka-po sa-li-sa-li saen-ta wuh-li-wuh-li sae-bu-li-kang mu-du-sael-la gu-ruum-ee huh-li-kae-een dam-byuh-lak suh-sang-won go-yang-ee ba-duk-ee-nun dol-dol-ee "

source

comelness!

scene paling hot dalam Secret Garden:


by the way,
for those who didn't know (like me),
this drama is a big hit in Korea.
sampaikan artis/group sumer obsess & tiru (parody) cerita ni.
you can read more here.




pssstt,
haku pun obsess juga.
masa nampak Gil Ra Im pakai baju stripes nih, terus tag Epie & Ana.
kunun2 sama la.. bajet taste Joo Won la kunun.
kahkah.
macam budak 15 tawun je perangai ;p



ps:
by the way, since when drama Korea banyak smooching scene eh?
i haven't seen latest K-Drama for quite sometime, so i'm a bit terkezut jugak la with this Secret Garden drama.
yer la.. macam dah tader kesopanan dan kesusilaan lagi dah.
but still, i love this drama sebab kelakar. hehe.

Saturday, April 23, 2011

Backpacking Vietnam : Ha Long Bay

7 April 2011

we reached Hanoi at 5.00 in the morning.
with still in a sleeping mode, we took a van (taxi) to our hostel for our next trip.

the hostel provided us with breakfast.


err.. ini bukannya breakfast kitorang.
ini muka orang yang mata duitan.
ye laa.. sekali sekala dapat pegang duit juta-juta, macam ni la jadinya.
hahaha.

our trip to HaLong Bay start at 8.00 am, and it will be a 4 hours (mini) bus-ride.
there were some other tourist from different hostel as well.

on the way to Ha Long Bay,
our tour guide kill the time by giving tips and telling us about Vietnam -
e.g: how to cross the road (it was crazy! haha) and several other things as well.
and he also told us about Ha Long Bay.

Ha Long Bay - literally means "descending dragon(s)".
and FYI, Ha Long Bay is include in UNESCO World Heritage Site.

Local Myth:

Long ago when their forefathers were fighting foreign invaders from the north, the gods from heaven sent a family of dragons to help defend their land. This family of dragons descended upon what is now Ha Long bay and began spitting out jewels and jade. Upon hitting the sea, these jewels turned into the various islands and islets dotting the seascape and formed a formidable fortress against the invaders. The locals were able to keep their land safe and formed what is now the country of Vietnam. The Dragon family fell so much in love with this area for its calm water and for the reverence of the people of Vietnam that they decided to remain on earth. Mother dragon lies on what is now Ha Long and where her children lie is Bai Tu Long. The dragon tails formed the area of Bach Long Vi known for the miles of white sandy beaches of Tra Co peninsula.

source

We had a 20 minutes break on our way to Ha Long Bay.
the bus stopped at a handicraft centre.


we didn't buy anything here.
the only thing we did was cam-whoring as usual.
hehe.




continue our journey 20 minutes later.
on the way to the jetty, we saw this:


iskh. ada lori terbalik. huhu.
scary.

ok dah sampai Jetty at 12.30pm.




.. to be continued..

Thursday, April 21, 2011

Backpacking Vietnam : Sapa (II)

6 April 2011
(my dad's birthday!)

Day 3 in Vietnam, 2nd day in Sapa.

our room.
pagi-pagi dah packing siap-siap, just in case terlambat balik masa trekking nanti.
kita makannnnnn dulu..

..to regain energy because today we're gonna have another trekking trip :)


getting ready~



9 am: and the journey continue..









kat sini banyak bangunan cantik-cantik ala Colmar Tropicale
sebab Sapa ni dulunya jajahan Perancis.
so kalau nak perasan berada di France dengan kadar murah, sila la datang sini.
(tapi takde Eifel Tower la yer..hehe)





nasib baik la ai tak ikut advice hotel's staff.
they said we can put on our own shoes for this trekking.
but i insisted on using yesterday's PCK boots; senyap-senyap. hehe.

model signboard ;p
btw, this is the road to Cat Cat Village.



haa.. kat kampung ni, Oink Oink ni ada merata-rata.
macam haiwan peliharaan anjing @ kucing je kat Mesia.
so sila beware yer.
kang tak pasal-pasal kena samak.
huhu~




*credit pix to Mozal*
he's using my camera, btw. (motif bagitau guna kamera sendri?? haha)





terjadinya peristiwa ngeri di mana haku ter-dropkan camera Cik Vietnam berbaju merah.
biyane.. i'm sorry.. :(






i love this picture!
walaupun gelap, tapi okay la..
penat ai posing-posing kat situ tauuu~







ok dah. jom balik.



we were EXTREMELY EXHAUSTED masa ni.
hampir-hampir je nak naik motor sewa.
nasib baik kuat semangat. hehehe.



left: our hotel
right: bookstore in front of our hotel



dah penat, maka harus la meng-spakan diri pulak kan.
Zila and I went for a H'mong's traditional massage.
Mozal opt for foot massage.
best ke tak best massage nih?

hurm..
compared to Bali, i like this one more.
eventhough ada aksi2 yang memusykilkan diriku ini. haha.



Lao Cai Train Station

it's time to go back to Hanoi for our next destination.





good nite! sleep tight! ;)