Thursday, April 21, 2011

Backpacking Vietnam : Sapa (II)

6 April 2011
(my dad's birthday!)

Day 3 in Vietnam, 2nd day in Sapa.

our room.
pagi-pagi dah packing siap-siap, just in case terlambat balik masa trekking nanti.
kita makannnnnn dulu..

..to regain energy because today we're gonna have another trekking trip :)


getting ready~



9 am: and the journey continue..









kat sini banyak bangunan cantik-cantik ala Colmar Tropicale
sebab Sapa ni dulunya jajahan Perancis.
so kalau nak perasan berada di France dengan kadar murah, sila la datang sini.
(tapi takde Eifel Tower la yer..hehe)





nasib baik la ai tak ikut advice hotel's staff.
they said we can put on our own shoes for this trekking.
but i insisted on using yesterday's PCK boots; senyap-senyap. hehe.

model signboard ;p
btw, this is the road to Cat Cat Village.



haa.. kat kampung ni, Oink Oink ni ada merata-rata.
macam haiwan peliharaan anjing @ kucing je kat Mesia.
so sila beware yer.
kang tak pasal-pasal kena samak.
huhu~




*credit pix to Mozal*
he's using my camera, btw. (motif bagitau guna kamera sendri?? haha)





terjadinya peristiwa ngeri di mana haku ter-dropkan camera Cik Vietnam berbaju merah.
biyane.. i'm sorry.. :(






i love this picture!
walaupun gelap, tapi okay la..
penat ai posing-posing kat situ tauuu~







ok dah. jom balik.



we were EXTREMELY EXHAUSTED masa ni.
hampir-hampir je nak naik motor sewa.
nasib baik kuat semangat. hehehe.



left: our hotel
right: bookstore in front of our hotel



dah penat, maka harus la meng-spakan diri pulak kan.
Zila and I went for a H'mong's traditional massage.
Mozal opt for foot massage.
best ke tak best massage nih?

hurm..
compared to Bali, i like this one more.
eventhough ada aksi2 yang memusykilkan diriku ini. haha.



Lao Cai Train Station

it's time to go back to Hanoi for our next destination.





good nite! sleep tight! ;)



7 comments :

nn said...

bestnyaaaaaaaaaa. teringin nak pergi bag packing macam ni. selalu orang pergi vacation kat tempat mewah-mewah kan. this is something different and my lecturer pun ada galakkan pergi tempat-tempat yang bukan untuk shopping semata-mata. kita kena tengok orang lain hidup macam mana. kalau setakat pergi bandar-bandar lebih kurang sama je semua tempat :)

~~~ana121~~~ said...

sempat lg k.weeda berblogging time rehat hari jumaat, hehe.,.. ana suker part naik train tu, almaklumlah dkt ganu pun xde train..kalau ada pun train bijih timah yg dh x bergerak dkt muzium... hahaha.... :):)

fara-D said...

Before komen, nak nangis dulu *nangis*

U make me want to go vietnam tooooo! And inspired to start backpacking too! (Dah lama ngidam nak backpacking. Now that time dah fleksibel, I can do that toooo! And thanks to u too, sbb dah bakar balik semangat yeeeehu!)

And now I know why u loved the trip so much... :)

{ w33da } said...

nn: mmg bestttttt! hehe. dulu pun lecturer ai selalu sangatttt pesan suh pegi jalan2 tgk dunia. lain tempat, lain org, lain budaya. (seronok dgr dia citer psl masa dia jenjalan masa study oversea. ) :)

ana:
mesti la sempat.pagi2 kul 5 edit gmbr. time lunch terus upload. hahaha.

la.. ye ke ganu tader train? akak baru tau. tak senonoh betul. hahahahahaha

train vietnam selesa sangat, tp kalau dpt cabin sumer prempuan muslim laa sbb boleh bukak tudung. kak faz share dgn mozal. kesian dia. hahahahha *jahat tak gelakkan org lain?hihi*

{ w33da } said...

fara:
ala.. jgn la nanges. your time will come, insya Allah.

seriously, i mmg fall in love dengan Vietnam. tourist-friendly. you've gotta come here too!*saje bakar, hehe*

~~~ana121~~~ said...

haha... kesian dkt kak faz, tp nmpk train dia memang best..siap ada tv lcd tu.. :):)

{ w33da } said...

a'a..sian gak dia. 2 kali naik tren, dedua kali jd roomate mozal. kuakuakua~ ala..tv tu hiasan je. kitorg tak bukak pun tv tu. bukannya faham pun. hehe