Thursday, May 5, 2011

Backpacking Vietnam: Hanoi / Old Quarter





9 April 2011
Vietnam : Day 6
Hanoi (Old Quarter Hoan Kiem Lake)








Saturday morning in Old Quarter..











Hoan Kiem Lake :












































Clockwise:


1. One Pillar Pagoda

2. Flag Tower

( Imperial Citadel of Thang Long in Hanoi was named a UNESCO World Heritage Site )
3. Ho Chi Minh Mouseluem






get back to Old Quarter.

depart for Da Nang by sleeper bus at 1800 hours.

kena buka kasut/selipar bila masuk bas ni.

the bus driver will hand you a plastic bag to put your shoes in it.



macam PATI je kan... kan..kan..

haha.

kesian kitorang dapat seat belakang sekali.

tapi nasib baik semua dapat satu row.

ye la kan, buatnya kalau ada orang lain cemana..?

eurghhh~

x__x




the 18 hours bus ride:-

semua pengsan!

hahaha~



6 comments :

budak said...

hai!!

saye ade bace post 'lama2' awak psal sipada and mabul.
BEST GILEEEE!!!
*btw, sorry kalau salah tpt. supposedly kne nie tpt komen psal vietnam, tp x pe la.

papepon,
saya nak tanya,
saye dah beli teket flight bulan julai. dan saya yakin mase tuh tgh peak season. sure byk tourist.
sye pergi 3h 3m. sorang2 je. sbb kwan sume x nak pegi. so kirenya sye backpacking sorang2.

ok, then, saye xde tpt tinggal lagi. sye ada tnye kat spheredivers, dan harge die ok la. sbb sye pon sorang je. klu ramai2, maybe lg murah kot.
cume sye nak sgtx100 pegi sipadan! bukan nak snorker ke, diving ke. dpt jalan2 amek2 gambar pon kire ok.
so, kalau guna billabong tuh agak2 nye brape ye?
and kalau boleh awak pegi backpacking kat sne 4h 3m, brape ekh sume2??

nnt sye kasi email saye.
so sng sket nk tnye mcm2.
ok tuh je.

mekaseh!!

salam.

cheers,
syukryazmi

p/s: nice blog!

Gil Ra Im said...

hi syuk.

bestnya baca komen ni. buat rasa excited nak ke sipadan lagi pulak. hehe.

anyway,
kalau tanya pasal harga, mcm susah sket nak cakap sbb awak pegi sorang2 kan.. susah sket kot nak haggle harga. better kalau awak tanya kat Billabong terus. bagitau bila nak pergi, sebab nanti dia boleh arrangekan awak follow diver yg nak ke Sipadan.

and pls pls pls confirmkan awal2 dan kena selalu follow up sebab susah nak dapat permit ke sana.

papepun, awak boleh refer kat sini:
http://thetraveljunkielady.blogspot.com/2010/03/sipadan-mabul-quick-tips-on-choosing.html

emel:
miss.ttjl@gmail.com

:)

budak said...

hai!

saya lagi.
:)

baru je berbalas email dgn pihak billabong.
dan sedihnya, permit nak msuk sipadan dah full bulan julai nie.
sedih.

tp nak buat mcm mana.
takde rezeki.
nmpaknya rayau2 pulau mabul la kot.
maybe buat DSD dgn snorkel.

and, saya maybe ikot under spheredivers kot.
*merajuk dgn billabong sbb xdpt pergi sipadan. T_T

ok, klu ade papelagi, nnt saya email.
sbb byk nak tnye lagi.
cume tak tekeluar je kat kepala otak nie.
heh.

thanks.

Gil Ra Im said...

ala... kesiannya..
takpe la. takde rezeki. or perhaps, kena la pegi sipadan next time lepas dah terer dive.hehe.

tak rugi pun kalau tak pegi Sipadan sbb Sipadan tu diver's heaven. kalau ada license, best la kalau dapat dive. tp kalau tak reti dive, kind of rugi gi sana sbb laut sipadan tu sangat dalam. tempat utk snorkeling kecik je..

nway, kalau ada pape nak tanya lagi, emel je, k :)

fara-D said...

seronoknyaaaaaaaaa!!
to be able to see the culture, the architecture the urban fabric etc. oh dearrr *drooling* hehehehe.

Gil Ra Im said...

Memang seronok. sampai kan 10 hari pun tak cukup2 jugak. nak pegi sana lagi!! hehe