Thursday, June 30, 2011

Wednesday, June 29, 2011

Cinta Sempurna





Note:
Harini keep playing lagu Cinta Sempurna (Yuna) dengan Karma (Faizal Tahir) :)

Tuesday, June 28, 2011

loneliness kills..?


imej dari iluvislam.com
i was a mess yesterday.
pertama kali berhadapan dengan situasi semalam, benar-benar mencabar kredibiliti aku.
walaupun tahu bukan salah aku, tapi entah - rasa tak best.
ye la. kalau kita benar hebat, orang takkan question atau challenge kita balik, betul tak..?

apapun,
aku memang sangat sedih semalam.
the thing is,
aku bukan sedih pasal apa yang terjadi semalam.
aku sebenarnya sedih sebab tak tahu nak cerita pada siapa .
atau dengan ayat yang lebih mengada-ngada: aku tak tahu nak mengadu kat sape (selain kawan-kawan kat sini).
masa tu baru realize; oh dear God, how alone i was. how pathetic my life is.

so i spend the night reading this one book (which i'd rather not say the title) and found this ayat:

daripada Abu Yahya bin Shuhaib Bin Sinan, Rasulullah S.A.W bersabda:

Sungguh menyenangkan urusan orang mukmin. Segalanya serba baik untuknya. Sifat begitu tidak dimilikisesiapa kecuali orang mukmin. Apabila memperoleh kesenangan, dia bersyukur. Apabila kesengsaraan, dia bersabar. Setiap perkara yang dihadapinya sentiasa mendatangkan kebaikan baginya.

tiba-tiba terasa deja-vu.
a few days earlier i came across almost the same ayat in La Tahzan. ayat lain sikit, tapi maknanya sama je.

and actually, buku yang aku currently reading ni banyak juga amek quote daripada La Tahzan yang mana secara tak langsung menceduk ayat2 dari Al- Quran sendiri.

perasaan?
entah.
mungkin sedih? mungkin sayu? aku pun tak sure.
rasa terpujuk..?
definitely.
terus hilang rasa misery.

loneliness kills, you know?
but i guess, as long as we do not forget how lucky we are, born as a Muslim.. we'll never feel alone.
we'll be grateful.

.SYUKUR.

Monday, June 27, 2011

Exogenesis Symphony

aku sekarang ni dalam keadaan mood yang sangat tak baik.
i know i shoudn't take it personally- it's part of the job.
tapi bila orang lain yang kena tempiasnya, mula la aku rasa tak senang hati.

nasib baik aku bawa ipod harini.
layan muse lagi baik.
huh.

currently i'm listening to Exogenesis Symphony Part 2 by Muse :)

Everytime aku dengar lagu-lagu by Muse ke.. Maksim ke.. atau sape2 je la kan, mula la pasang angan-angan nak tukar profession - nak jadi pemuzik jugak. sape follow blog ni memang sedia maklum la kot betapa aku highly into music; especially orchestra sebab aku seorang peminat symphoni.  aku suka dengar melodi sesebuah lagu..tak peduli sangat dengan lirik. janji lagu tu sedap dengar, layankan je. he. sampai kan dulu dok gila ulang-ulang tengok movie August Rush sebab kagum dengan budak tu, dan kagum dengan lagu-lagu dalam movie tu. haha.

the reason aku suka tengok teater pun actually sebab aku suka live music. oh well, i always love performing art. kalau la Muse perform Exogenesis Symphony siap dengan ada dancer yang buat lyrical dance, fuhh.. memang terbaikkk!

phew. lega. dah tak stress dah.
see.. aku ni kalau cakap pasal muzik, terus happy :)

Sunday, June 26, 2011

ke hujung dunia..

yeah right. 
hujung dunia la sangat. walhal kat Klang je pun. haha. don't blame me, ok? it's just that, my cuzzie used to call Klang as 'penghujung dunia' - sampai aku pun terikut-ikut sebut klang-penghujung-dunia. hehe.

i have never been to Klang before. 

ehh..  wait. Meru is in Klang, isn't it?
ok. ok. so i've been to Klang once. 
it was last year, attending Marni's wedding reception.


and yesterday.. was my second time to Klang, for the same reason: attending a wedding reception.
asek aku je kenduri kawen orang, bila la orang nak datang kenduri kawen aku pulak nih. tskk. loser.

anyway,
kami telah mengalami kesesatan yang terlampau masa di Klang. gilo. sampai rumah pengantin pukul 4 walhal dari KL. sengal tak?
agak frust sebab tak sempat jumpa kawan-kawan masa undergraduate, e.g: Mummy Eeza and Echa.
oh esp. Echa. windu sangatttt kat Echa. da lama tak jumpa dia.. :( 

takpe la. takde rezeki kan.
ok lah. i won't talk much. 
let the pictures do the talking, yeah? :)


Dy & Az.
our friend is the Bride, Dy. 
Dy pakai fav calor daku.. turqoise.. 
wawawawapadanmukasapesuhlambatkawen. =p

the ladies 

 one of my fav candid picture =)

 cer teka baby nih boboi ke gugurl..? 

 fish eye~


 gossip girls xoxo :D



Tuesday, June 21, 2011

Wordless Wednesday: You're My Sunshine

kenapa la macam sedap sangat nih..

like, seriously..
now i'm craving for this!


i gaven't gone swimming for a while now.
bila nak swim je, hujan. bila hujan je, nak swim. apakah?
swimming pool kat rumah takde roof, so apekes la nak pegi swimming time hujan kan.. *alasan*

so.. 
the only thing left that i am so rajin adalah doing sit-up twice a day, everyday.

akan tetapi.
kalau dah hari-hari mentekedaghah:
breakfast:  nasi lemak/nasi goreng/nasi himpit + milo ais.
lunch: nasi / kek secret recipe / mocha espresso / milo ais

pastu sekarang ni craving for ice cream pulak..

hmm.
memang confirm la tak fit.
tsk.

haiih.
how laaa to get rid of these fat..........

T__T

Monday, June 20, 2011

i wonder..


via tumblr.

Sunday, June 19, 2011

why i love SMARTPHONE


*click at the picture to view larger image*












//you can read more at theoatmeal.
//i got it from here.

Thursday, June 16, 2011

Coret-Coret

Makkah~
i've been working along with expatriate colleagues for 3 years now.
but today is the first time i got to work with a Mat Saleh.
gila annoying, i tell u!
anyway, i won't tell you further about my work.
i just wanna share something that came up when i was discussing about my project with the Mat Saleh.
just so you know, i made a google map function in his website.
he kinda like it. and he said that google map is very good, you can bla bla bla..
*ape entah dia mengarut.aku pun tak ingat. haha.  ye la kan, sah-sah la aku tahu &  pernah guna google map, kalau tak, buat apa lah aku buat function tu dalam website dia..? gila punya orang :-/ *

and suddenly he asked me,
"have you seen Mecca from Google Map..?"
i was like.. "huh?"
and he continued;
" i think you are a pretty good Muslim. You should see it in Satelite View. you can also get direction from your house to Mecca."
and again, i was like.. "Err.."
ye la kan, obviously kalau nak pergi Mekah, akan naik katebang, so apekejadahnya nak find direction from my house..? T__T
and then i asked him;
"why did you search for Mecca?"

he didn't answer.
hmm.

******


Hada Labo

i wanna tell you about Hada Labo that i've been using for 2 weeks now.
but i think it'll be in the next entry kot. he.
tungguuuuuuuu~

Tuesday, June 14, 2011

Terhina selamanya kerana sombong


Orang yang sombong adalah orang yang di beri penghidupan tapi tidak mahu sujud pada yang menjadikan kehidupan itu iaitu Allah Rabbul Alaamin, Tuhan sekelian alam. Maka bertasbihlah segala apa yang ada di bumi dan langit pada TuhanNya kecuali jin dan manusia yang sombong diri.


Al-Imam Abdullah bin Alwi Al-Haddad mengatakan bahawa sifat sombong itu senantiasa terpendam di dalam hati, tetapi ia memiliki tanda-tanda yang dapat dikenali oleh orang, di antara tanda- tandanya iaitu :

1. Merasa bangga melihat dirinya maju ( berjaya ) lebih dari orang lain.
2. Suka menonjolkan diri terhadap orang lain.
3. Bila menghadiri majlis, minta dikedepankan.
4. Jika berjalan, bersikap angkuh.
5. Membantah bila ditegur orang lain, meskipun ia salah.
6. Tidak mengindahkan nasihat.
7. Suka menindas orang yang miskin dan lemah.
8. Selalu menganggap dirinya benar dan tidak pernah salah.
9. Suka memuji-muji diri sendiri.

Banyak akhlak dan sifat-sifat yang tercela yang seharusnya kita hindarkan dari hati. Diantara penyakit-penyakit hati yang berbahaya ialah sifat sombong.

Sifat ini adalah sifat yang dimiliki oleh syaitan yang terkutuk
Sebagaimana firman Allah dalam Surah Al-Baqarah Ayat 34 :


copy dari sini.


terpanggil untuk post entry ni sebab teringat sesi berdialog dengan Mrs S pasal syaitan terhina selamanya sebab sombong. pastu bila terjumpa artikel ni dalam iluvislam, terasa macam "ouch!" ; dengan kata lainnya, banyak betul sifat dalam diri yang kena diperbaiki. tsk.

Wordless Wednesday : Green

Sunday, June 12, 2011

Backpacking Vietnam : The Last Day in Ho Chi Minh City

13 April 2011
Vietnam : Day 10
Ho Chi Minh City ( Saigon)


today is the last day we'll be in Saigon .. :(
so instead of going shopping, we spend the day to see 2 of the most significant place of Saigon:
1. Cu Chi Tunnel.
2. Water Puppet Show

So, first thing first,
let's go to Cu Chi Tunnel, y'all!

the red shirt man was our tour guide.

the trip to Cu Chi tunnel from District 1 took about 1 hour~

pagi-pagi lagi dah ramai orang..

please read the rules before you go inside.


registration~

let's go!

whoaaaa...
is this the tunnel?






nope. that wasn't the tunnel. not even close. he.





before the guide took us to get around Cu Chi tunnel,
we have to learn the history of Cu Chi tunnel first.
it was sad..



jangan terkejut yer.
that small hole is one of the 'door' to go inside the tunnel.

this guy showed us how to go inside the hole.

inchek Mozal mengvoulenteer diri beliau untuk berlatih  jadi vietkong. hehe~

one of the traps.
horror gila.
sape kena memang mati terseksa. huhu~






yeah. we went inside the tunnel.
panas dan mengerikan.
ramai gila kot yang mati dalam ni masa perang US-Vietnam dulu..


sebelum tour tamat, kami dihidangkan dengan ubi rebus + teh.
nyummm~

tour tamat dalam tengah hari camtu,pastu kitorang pun  naik bas balik semula ke HCM City.
on our way to the hotel, the bus stopped at one of the lacquerware factory.
lacquerware kat sini quite expensive. tapi ye la, it's to help the unfortunate people.
yg kerja kat situ terdiri daripada handicap people, mangsa perang.
(btw, kalau pergi Vietnam, jangan lupa beli lacquerware yer.. murah + cantik)




as soon as the tour finished,
me, Mozal & Faz raced to the Water Puppet Opera House to buy tickets for the next show.
phew! memang penat gila masa nih.
dah la panas.
rasa macam bulan puasa pun ada. huhu~


pastu, sempat pulak singgah Ben Thanh Market for last minute shopping.
not me, yer.
i was there to help saje :)
tapi ai tak terer tawar menawar, so macam biasa la, inchek Mozal jadi penyelamat kami. hehe.

petang tu kitorang rushed to the theater house to see Water Puppet.




it was amazing!
if you happen to be in Vietnam, make sure you come and watch the Water Puppet Show!

mana taknya..
puppet-puppet ni boleh menari.. berenang.. smoking siap keluar asap lagi! ( ha ha), etc.
kitorang memang terpegun dan kept thinking of how on earth they did that?


the  man behind the puppet. ada 5 orang kot kalau tak silap :)








masa untuk packing. ini baru beg untuk 2 orang.
kalau korang tengok beg untuk 6 orang, mesti terkejut.
ni semua gara-gara bershopping di Hanoi, Sapa, Hoi An dan juga Ho Chi Minh.
memang gila! hahahaa~

berlagak tunjuk duet balance.
masa ni ada lagi duet USD & VND.
simpan buat makan nasi lemak dalam Air Asia. haha~



Good Bye Ho Chi Minh. You'll be missed!

read previous journey here.
read the whole journey here.