Sunday, June 12, 2011

Backpacking Vietnam : The Last Day in Ho Chi Minh City

13 April 2011
Vietnam : Day 10
Ho Chi Minh City ( Saigon)


today is the last day we'll be in Saigon .. :(
so instead of going shopping, we spend the day to see 2 of the most significant place of Saigon:
1. Cu Chi Tunnel.
2. Water Puppet Show

So, first thing first,
let's go to Cu Chi Tunnel, y'all!

the red shirt man was our tour guide.

the trip to Cu Chi tunnel from District 1 took about 1 hour~

pagi-pagi lagi dah ramai orang..

please read the rules before you go inside.


registration~

let's go!

whoaaaa...
is this the tunnel?






nope. that wasn't the tunnel. not even close. he.





before the guide took us to get around Cu Chi tunnel,
we have to learn the history of Cu Chi tunnel first.
it was sad..



jangan terkejut yer.
that small hole is one of the 'door' to go inside the tunnel.

this guy showed us how to go inside the hole.

inchek Mozal mengvoulenteer diri beliau untuk berlatih  jadi vietkong. hehe~

one of the traps.
horror gila.
sape kena memang mati terseksa. huhu~






yeah. we went inside the tunnel.
panas dan mengerikan.
ramai gila kot yang mati dalam ni masa perang US-Vietnam dulu..


sebelum tour tamat, kami dihidangkan dengan ubi rebus + teh.
nyummm~

tour tamat dalam tengah hari camtu,pastu kitorang pun  naik bas balik semula ke HCM City.
on our way to the hotel, the bus stopped at one of the lacquerware factory.
lacquerware kat sini quite expensive. tapi ye la, it's to help the unfortunate people.
yg kerja kat situ terdiri daripada handicap people, mangsa perang.
(btw, kalau pergi Vietnam, jangan lupa beli lacquerware yer.. murah + cantik)




as soon as the tour finished,
me, Mozal & Faz raced to the Water Puppet Opera House to buy tickets for the next show.
phew! memang penat gila masa nih.
dah la panas.
rasa macam bulan puasa pun ada. huhu~


pastu, sempat pulak singgah Ben Thanh Market for last minute shopping.
not me, yer.
i was there to help saje :)
tapi ai tak terer tawar menawar, so macam biasa la, inchek Mozal jadi penyelamat kami. hehe.

petang tu kitorang rushed to the theater house to see Water Puppet.




it was amazing!
if you happen to be in Vietnam, make sure you come and watch the Water Puppet Show!

mana taknya..
puppet-puppet ni boleh menari.. berenang.. smoking siap keluar asap lagi! ( ha ha), etc.
kitorang memang terpegun dan kept thinking of how on earth they did that?


the  man behind the puppet. ada 5 orang kot kalau tak silap :)








masa untuk packing. ini baru beg untuk 2 orang.
kalau korang tengok beg untuk 6 orang, mesti terkejut.
ni semua gara-gara bershopping di Hanoi, Sapa, Hoi An dan juga Ho Chi Minh.
memang gila! hahahaa~

berlagak tunjuk duet balance.
masa ni ada lagi duet USD & VND.
simpan buat makan nasi lemak dalam Air Asia. haha~



Good Bye Ho Chi Minh. You'll be missed!

read previous journey here.
read the whole journey here.

2 comments :

en_me said...

sonoknyerr uoolss.. ehehe, maner souvenir me.. uhuhu

Gil Ra Im said...

chop. nak souvenir drpd Bali dulu.. bolei? hehe