Tuesday, June 28, 2011

loneliness kills..?


imej dari iluvislam.com
i was a mess yesterday.
pertama kali berhadapan dengan situasi semalam, benar-benar mencabar kredibiliti aku.
walaupun tahu bukan salah aku, tapi entah - rasa tak best.
ye la. kalau kita benar hebat, orang takkan question atau challenge kita balik, betul tak..?

apapun,
aku memang sangat sedih semalam.
the thing is,
aku bukan sedih pasal apa yang terjadi semalam.
aku sebenarnya sedih sebab tak tahu nak cerita pada siapa .
atau dengan ayat yang lebih mengada-ngada: aku tak tahu nak mengadu kat sape (selain kawan-kawan kat sini).
masa tu baru realize; oh dear God, how alone i was. how pathetic my life is.

so i spend the night reading this one book (which i'd rather not say the title) and found this ayat:

daripada Abu Yahya bin Shuhaib Bin Sinan, Rasulullah S.A.W bersabda:

Sungguh menyenangkan urusan orang mukmin. Segalanya serba baik untuknya. Sifat begitu tidak dimilikisesiapa kecuali orang mukmin. Apabila memperoleh kesenangan, dia bersyukur. Apabila kesengsaraan, dia bersabar. Setiap perkara yang dihadapinya sentiasa mendatangkan kebaikan baginya.

tiba-tiba terasa deja-vu.
a few days earlier i came across almost the same ayat in La Tahzan. ayat lain sikit, tapi maknanya sama je.

and actually, buku yang aku currently reading ni banyak juga amek quote daripada La Tahzan yang mana secara tak langsung menceduk ayat2 dari Al- Quran sendiri.

perasaan?
entah.
mungkin sedih? mungkin sayu? aku pun tak sure.
rasa terpujuk..?
definitely.
terus hilang rasa misery.

loneliness kills, you know?
but i guess, as long as we do not forget how lucky we are, born as a Muslim.. we'll never feel alone.
we'll be grateful.

.SYUKUR.

3 comments :

~~~ana121~~~ said...

same here... lately, life was so miserable ... xde mood 4 everything, tapi bila dipikir2kan balik, betapa beruntungnya hidup ana ni sebenarnya, barulah sedar idup ni kadang2 x selalu smooth jer, ada jugak kilat, petir,blackout semer..huhu.. sebab tu selalu jer dpt pujuk hati sendiri.. :):)

coz' by the end we know, every cloud has a silver lining.... :):)

Gil Ra Im said...

aik ana.. baru balik cuti2 Perth, miserable pulak.. rindu kat koala dgn kangaroo ek? hehe.

haha. blackout. betul lah.tu semua asam garam hidup. kalau tak rasa semua tu, x complete la hidup kita.syukur lah kita dapat rasa apa yg org lain tak rasa @ cuba elak: tawar, pahit, payau.. :)

~~~ana121~~~ said...

huhuhu...lepas balik jumpa kanggaru la ni bnyk blackout..uhuk uhuk..tu yg smpi blog pun x update2.. takpelah.. nanti bila dh ada mood balik baru smbng..

pelik kan mcm mana just a few words from people can affect us;emotionally and pyschically... :'(