loneliness kills..?

11:30 PM


imej dari iluvislam.com
i was a mess yesterday.
pertama kali berhadapan dengan situasi semalam, benar-benar mencabar kredibiliti aku.
walaupun tahu bukan salah aku, tapi entah - rasa tak best.
ye la. kalau kita benar hebat, orang takkan question atau challenge kita balik, betul tak..?

apapun,
aku memang sangat sedih semalam.
the thing is,
aku bukan sedih pasal apa yang terjadi semalam.
aku sebenarnya sedih sebab tak tahu nak cerita pada siapa .
atau dengan ayat yang lebih mengada-ngada: aku tak tahu nak mengadu kat sape (selain kawan-kawan kat sini).
masa tu baru realize; oh dear God, how alone i was. how pathetic my life is.

so i spend the night reading this one book (which i'd rather not say the title) and found this ayat:

daripada Abu Yahya bin Shuhaib Bin Sinan, Rasulullah S.A.W bersabda:

Sungguh menyenangkan urusan orang mukmin. Segalanya serba baik untuknya. Sifat begitu tidak dimilikisesiapa kecuali orang mukmin. Apabila memperoleh kesenangan, dia bersyukur. Apabila kesengsaraan, dia bersabar. Setiap perkara yang dihadapinya sentiasa mendatangkan kebaikan baginya.

tiba-tiba terasa deja-vu.
a few days earlier i came across almost the same ayat in La Tahzan. ayat lain sikit, tapi maknanya sama je.

and actually, buku yang aku currently reading ni banyak juga amek quote daripada La Tahzan yang mana secara tak langsung menceduk ayat2 dari Al- Quran sendiri.

perasaan?
entah.
mungkin sedih? mungkin sayu? aku pun tak sure.
rasa terpujuk..?
definitely.
terus hilang rasa misery.

loneliness kills, you know?
but i guess, as long as we do not forget how lucky we are, born as a Muslim.. we'll never feel alone.
we'll be grateful.

.SYUKUR.

You Might Also Like

3 comments

Like us on Facebook

Flickr Images