Monday, August 22, 2011

aik.. semut jer..??

Pada suatu hari, di zaman kerajaan Nabi Sulaiman..Nabi Sulaiman a.s menitahkan seluruh rakyat jelatanya yang terdiri bukan saja manusia; bahkan jin dan haiwan juga membawa sedekah atau hadiah ke istana Nabi Sulaiman. Maka berbondong-bondonglah rakyat Nabi Sulaiman datang dengan membawa sedekah atau hadiah masing-masing.

Si Gajah membawa kerbau sebagai hadiah, si Kerbau membawa kambing sebagai hadiah, Si Kambing membawa ayam sebagai hadiah, Si Ayam membawa belalang sebagai hadiah, si Belalang membawa semut sebagai hadiah. Maka berbarislah haiwan-haiwan ini untuk mempersembahkan hadiah masing-masing. Kebetulan Si Gajah berbaris di sebelah Si Belalang. Menjelinglah Si Gajah akan hadiah Si Belalang, seraya berkata, "Hai Belalang..semut je kau bawa? Tengok aku ni haa...kerbau!!"

Berkecil hati lah Si Belalang dengan ayat Si Gajah tersebut.

Kebetulan terdengar oleh Nabi Sulaiman a.s akan sindiran Si Gajah terhadap Belalang, maka bersabda baginda, " Berilah sedekah/hadiah sesuai dengan kemampuanmu.."

Maksudnya, sesuai sangat lah.. Si Gajah yang berbadan sasa membawa kerbau sebagai hadiah dan sesuai lah Si Belalang membawa semut. Kalau Si gajah membawa semut, itu kedekut namanya dan kalau Si Belalang membawa kerbau,tentulah ada yang tidak kena di mana-mana. Tidak mungkin Si Belalang membawa kerbau, dengan saiznya yang amat-amat kecil itu!

olahan cerita saye amek dari sini, sebab saye tak pandai mengarang cerita :)

cerita di atas tu saye dengar masa menonton Al-Kuliyyah last week.
Topik untuk minggu lepas adalah "Bulan Ikhlas".
quite interesting.
i mean, the way Ustaz tu bercerita agak menarik, especially masa dia cakap pasal 'Ujub', 'Riak', dan lagi satu tak ingat. hehe.
saye ada tules dalam notepad, nanti kalau rajen saye post. *kalau rajin la...huhu*

nway,back to the Gajah & Belalang story;
Sama juga dengan kita yang manusia ni.
Bersedekah lah ikut kemampuan kita.

yang hidup sederhana, bersedekah lah ikut kemampuan dan kesederhanaan.
yang kaya pula, jangan la kedekut dan berkira sangat.
beli handbag harga beribu-ribu ringgit, baju beratus-ratus ringgit, make-up kereta beratus-ratus ringgit boleh, tapi bila sedekah.. RM1 jeeee??
tak seswaiiii tau.

Tapi,
urm..
tak kesah la kot berapa ringgit yang nak dibelanjakan untuk bersedekah, yang penting ikhlas, bukan untuk menunjuk-nunjuk.
bila dah menunjuk-nunjuk, itu dah jadi RIAK. dan RIAK itu adalah syirik kecil.
so, bila dah riak, tak pepasal hilang pula pahala kita..

Dannnn, banyak cara lagi kalau nak membantu orang yang susah. bersedekah tak semestinya dengan wang ringgit. boleh juga dengan tenaga, barang-barang.. etc.

senyum pun sedekah juga, kan?
^__^



sekian tazkirah harini. ok bye~

Salam Ramadhan :)



2 comments :

Lily Riani said...

well said and beautifully put and smartly related to :)

Gil Ra Im said...

thanks. cerita tu sangat comel. i pictured the gajah is just like Dumbo the Flying elephant..boleh tak. haha~ :)