Legacy..

11:29 PM

*Entry ni di draft pada 3hb Ramadhan 1432H*

Seperti tahun-tahun sebelum ni, perkara paling best di bulan Ramadhan (selain balik awal pukul 4 petang dan sekotak kurma free. hehe) , adalah menonton program tv yang sentiasa dinanti-nantikan : Jejak Rasul di TV3.

tahun ni, Jejak Rasul mengembara ke bumi Moscow dengan tema : Legasi Muhammad S.A.W di Eropah Timur.



i could feel the chill everytime i heard Zainal Arifin saying 'Legasi Muhammad S.A.W. '..
..and mix feeling surround me..
sedih..bangga..

bangga.. sebab umat Islam di Rusia mencecah hingga ke angka 23 juta yang terdiri daripada pelbagai kaum & etnik.
sedih dan terharu bila melihat bagaimana dorang solat berjemaah dalam keadaan sejuk beku.
sedih bila dapat tahu satu ketika dulu, mereka tak dibenarkan beragama.
bangga bila ada dikalangan mereka yang mempertahankan kedaulatan agama Islam.
kagum bila sejak tahun 1760-an (or is it 1770-ish), sudah wujudnya Majlis Agama Islam di Rusia.

kita kat Malaysia ni ada baaaaanyak masjid yang indah2 , tapi penuh ke masjid yang banyak tu?
sejauh mana kesedaran kita dalam menghayati & mempertahankan Islam?
kalau ditakdirkan suatu hari nanti, hak beragama kita is being denied (Nauzubillahiminzalik!), how far would we go to defend it?

risau.
berapa banyak kes buang bayi yang kita dengar setiap hari?
mat rempit?minah rempit? kes khalwat?
semuanya berpunca dari sebab yang sama:
Gejala Sosial. Pergaulan Bebas.
tu tak campur yang tak solat.. tak puasa..etc.

lupa diri. lupa agama.
yang tinggal, Islam hanya pada nama..........
agama yang diwarisi semata-mata...........






You Might Also Like

3 comments

Like us on Facebook

Flickr Images