Friday, August 12, 2011

Surviving Baju Raya Part 2 : Raya 2011


I was wearing a pleated skirt to office when i read this. Eh macam tak sangka pula boleh tersama taste. hehe. i have always love pleated skirt. it looks cute. i love the 'flowy feely'. somehow it makes me feel so feminine... 'cos i'm actually not ;p

mine looks like this:
image googled from here.

tapi of course la labuh, kan.. takkan nak pakai short skirt dengan tudung pulak. huhu~

anyway, i noticed my blog got so many traffic hits on my last year post;

wow.
i never thought that people will come to this blog for some baju raya inspiration as this is so not a fashion-blog-whatever.
macam kelako la pulok. haha.

But anyway, today i wanna talk about baju raya.. ye yeahhhh~! ^__^

FYI, i'm not a baju kurung person. kalau tak raya, maka takde lah baju kurung saye.
tapi this year, i have quite a lot of baju kurung - ni sumer kes bershopping masa kat Vietnam tempoh hari. But most of kain-kain yang dibeli, bukannya untuk dibuat baju raya.. tapi untuk ke office. Maklumlah.. asyikkkkk laaa pakai kemeja & blouse je kan. So i thought this year should be the year i become a 'baju kurung person ' .

Untuk hari raya ni, saye beli 6 pasang kain jubah Vietnam untuk adik-beradik perempuan + my mom. if u read here, u'd would know how i'm alway ALWAYS ALWAYSSSSS adore Abaya/Jubah. So insya Allah, this year berjubah la kami di Hari Raya.
oh yeahhh!
tapi tak tau la nak pakai hari raya yang ke berapa.. huhu~

taken from missabaya.com.

sekarang tengah mencari a matching shayla untuk jubah. susah la nak cari yang sesuai. Malam tadi ada terjumpa dekat Bazar Ramadhan kat Melaka ni, tapi plain sangat. Kalau tak jumpa juga yang cun, last resort: beli je shayla tu tapi ,matchkan dengan Dangling Brooch.


awesome! ^__^

I also have a kain chiffon. i asked the tailor to make a Baju Kurung Moden, lengan cuff, and with the kain to be a pleated one, tapi dia tak reti buat, so end up.. kain tu di buat jadi kain kipas belakang aje.. bo-ring. :(

semalam lepas balik dari Bazar Ramadhan, terblog-hop pula ke blog the famous Malaysian Fashion Designer: Rizalman Ibrahim, tengok-tengok,one of his Hari Raya Collection ada yang kain pleated juga.


waaaaa! cantikkkkkk!!
nasib la kain saye tu tak jadi pleated, kalau tak menangis rizalman tengok kain aku. kuakuakua. i'm just kidding, ok! hehe. of course la tak setanding beliau. mine just kain murah je..

and honestly, Rizalman is one of my most favorite fashion designer.
dah lama ok! dari zaman sebelum dia amek anak angkat, sampai la Umar tu dah besor.
i still remember watching Nona doing a cover about him adopting Umar..

What else eh..
hmm.. let's see...
ooh, i have one baju that looks sort of like this:
yang warna biru tu yek

also using a chiffon material. saye tak beli pun kain tu. it's actually a selendang yang dapat sekali dengan baju ini:
tapi selendang tu besarrrrr sangat, so i thought, hmm.. ni bolei buat baju ni. maka, apalagi, this year hantar kat tailor mintak buatkan baju.
the perks of being a kecik person. hihi~

Ada lagi, tapi yang lain semua baju biasa je:
kurung, kurung moden & kurung Pahang.
Nothing special nothing fancy.
in fact, kalau diikutkan, baju raya ada satu je, yang jubah tu je la. Baju-baju yang lain tu sepatutnya siap dah lama, like 2 or 3 months before Ramadhan untuk dibuat pakaian seharian & untuk wedding/special occasion, tapi tailor tu busy gilaaaaa, maka last 2 weeks baru baju-baju tu siap. *sigh*
so, dah alang-alang dah nak puasa, buat je la jadi baju raya terus. Terasa agak pelik juga la, sebab i normally don't have lots of Baju Raya. Tak penting pun. Selalunya pakai je apa yang ada. Kali ni, haaa amek kau.. raya sakan. kelassss kau, Jah! hahaha~

okay tu je.
Sekian. terima kasih :)



2 comments :

nn said...

banyaknya baju raya! jealous ok! hehe. this year buat tiga je. baju kurung biasa 1, kurung modern 1 and kebaya design ikut suka hati sendiri 1. tak tau lah macam mana kebaya tu nanti. i hope it will turn out well. last year buat satu kurung modern ala saloma. pakai pergi dinner je last-last sebab macam over nak buat raya. hehe

Gil Ra Im said...

@nn:
tak sengaja terbanyak baju raya. hehe. oh sangattt nak tengok ur baju kurung moden & kebaya-design-ikut-suka-hati-sendiri. mesti cun. btw..tu la, 1 thing yang malas nak design baju sendiri sebab takut terover. atau boleh pakai sekali, dua je sebab tak suka pakai baju yang sama banyak2 kali ;p (i am mengada like that. hihi) . paling selamat buat baju kurung moden..kan?sesuai utk any place, any time, any occasion *mcm iklan pulak. haha* :)