KISAHKU #2 : IN REMINISCENCE OF ATOK (and NENEK)

8:22 PM

My Grandpa died at the age of 89 years old.
Is it too soon? i don't know. i have no idea.
i never ask my mom when were my grandparents from my mom's side passed away.
i was not yet born when they were gone.

So the only Grandparents they i've ever known is only from my dad's side. My Atok & Nenek.
Nenek passed away when i was studying in UTM and thus, that left Atok alone living with my Aunt, Mak Dek. Family Mak Dek la yang jaga Atok since she lives in Atok's house. Tapi from time to time Ayah akan bawa & jaga Atok kat rumah kitorang jugak for a few weeks.

* tears *

** Flashback to 20++ years ago **

Dulu masa aku kecik2, family kitorang tinggal di Kuantan sebab during that time, both of my parents working as government servant kat sana. We lived there for 12 years. Bila ada cuti panjang @ cuti perayaan, i.e: Hari Raya baru lah kitorang balik Melaka. Kalau cuti pendek (i.e: Raya Haji), kitorang akan ke Terengganu to visit my Aunt (mom's eldest sister) yang menetap kat sana lepas kawen dengan orang Ganu. and FYI, i was born in Terengganu. hehe.

Anyway, disebabkan family kitorang yang tinggal paling jauh (sebab adik beradik Ayah yang lain semua tinggal di Melaka/KL), kitorang la yang selalu dapat 'special treatment'. ;D Rumah Atok ada 1 bilik je, so kalau family kitorang balik, kitorang la yang dapat bilik tu. Tapi rumah Atok quite big, ada tingkat atas, ada tingkat bawah. pastu ada banyak 'hall'. so bila 3,4 family balik kampung, semua tidur berlambak kat hall, except my family la. hehe.

Antara yang paling best bila balik Raya adalah bila sehari sebelum raya, Nenek & the Makciks akan sibuk prepare makanan untuk Raya. Normally akan siap petang sebab malam tu orang-orang kampung akan datang bertakbir kat rumah. Biasa la kan, masa tu kan kecik lagi, so bila dengar orang takbir, otomatik otak aku translate; "Yes, esok Raya!!". Haha.

by the way, lepas bersara, Atok & Nenek buka kedai makan. So, sehari dua sebelum raya Atok akan bawak balik baaaaaanyak air botol (minuman bikarbonat) dari kedai dia. Kitorang yang cucu-cucu yang muka tatau malu ni selalu jugak mintak Atok buka kan air botol.. tapi bukannya sebab nak minum sangat air tu. tapi sebab nak penutup botol nak buat main. hehe. aku pun tak ingat apa nama game tu, tapi adik2 aku yang kecik2 ni panggil game tu: Main Ceper. err.. apa-apa je lah =p



image via google.

Atok aku ni kelakar orangnya. Dia suka mengusik. Asal aku balik Melaka je, mesti dia buat-buat tanya "Mung nak makang ikang dalang pinggang?" (Kamu nak makan ikan dalam pinggan?). i was like.. apakah? Tok, saye duduk di Kuantan, bukannya Terengganu. adeiiii~

Pastu kan, bila aku balik Kuantan pulak, nanti babysitter merangkap Mak Angkat aku pulak cakap "Ehh orang Melakau ulau melingkau atas pagau dah balik!" again, apakah..?? layankan je laa.. T_____T

Dulu sebelum pindah Melaka memang best. ye la kan, masa tu kecik lagi. Kampung pun meriah sebab banyak rumah dan ramai orang. Dan semua orang kenal each other. oh ye, both of my parents adalah sekampung ye, harap maklum. haha. Tu yang bertambah best tu sebab normally Hari Raya pertama tu kitorang tawaf satu kampung :)

pls excuse my handpainted gambar. huduhs. was done using Note Everything Apps.

Have I told you that the kampung is in Melaka town? So, takde la besar mana pun kampung tu. Dan paling sedih, in mid 90's some of the tanah perlu dijualkan sebab ada developer nak buat hotel kat situ, including my mom's house/land. rumah Mama tu dah la besar, terletak betul-betul kat tepi jalan besar. confirm2 la kena jual. (it's either sold or confiscated) :(

And ever since that, most of neighbours moved to other places. bertambah kecik la kampung tu.. dan dah tak best. Nasib baik masa tak best tu, kitorang pun dah pindah ke Melaka. Yang kesian, Adik2 aku yang 3 orang yang kecik2 tu memang tak berkesempatan merasa pengalaman 'hohoho balik kampung', tidur rumah Atok ramai-ramai.. dan diorang pun tak berkesempatan tengok rumah Atok/Nenek from mom's side.. :(

Now that Atok's, too, gone forever, mesti rasa lain bila sekali-sekala singgah kat kampung......... dan raya tahun depan definitely will be different... sekarang bila sedekah doa, Al-Fatihah dan Yaasin dah bertambah satu lagi nama.. and another grave to be visited...

Al-Fatihah kepada semua yang telah pergi..
May you rest in peace..

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images