Sunday, October 30, 2011

Avillion Admiral Cove and The Awesome Weekend Getaway!


had an awesome short holiday with the girls (and the guys) at Port Dickson last weekend.
The initial plan is to attend one of our close friend's wedding, pastu alang-alang, mari lah kita bercuti sekali! (eventho KL-Seremban is obviously not 'that' far. hehe)

Mulanya aku hampir booking Glory Beach Resort - sebab kununnya nak la stay di hotel yang sama dengan family C. Bird & family Hoho. tapi sebab fully-booked, last-last aku decided to make a reservation @ Avillion Admiral Cove through Agoda.com . (aku punya la excited, sampai kan siap install application dalam phone. hihi)

It was the best decision i EVER MADE! hehe.




ini lobi. bukan dalam bilik kami :)

Superb hotel. affordable. good service. nice view!
\(^__^)/



Room Type:
Superior with Breakfast :)




2 single bed (i asked for twin bed)


ada sliding door. so kalau nak privacy, boleh tutup 'bilik' ni.
bilik bersepah sebab masa ni tengah berkemas sebab nak check out dah~


daybed
(which i volunteerkan my own sis to sleep on it. kuangkuangkuang).



ada LCD TV...



.. ada small dining table. ada sinki outside of bathroom .
pastu lagi, siap ada ironing board & iron. sukeeee!! :)

yang lain2 tu standard la kan..
ada kettle. gelas. fridge. cupboard.

the only downside:
bilik kami tak mengadap laut. otherwise, it would have been perfect! :)

oh, another thing,
towel dapat sangattt lambat. but then again, maybe sebab time kitorang pergi tu, there were several event going on. lagi satu yang aku tak suka, towel yang kitorang dapat tu tak berapa bersih :(

tapi apa pun,
saye. sangat. suke. Avillion!
^__^



private beach~




lepas kenduri semalam, terasa macam nak balik tidur ke Avillion semula. haha. seronokkk sangat dapat hangout with the girls. bercanda di pesisiran pantai, borak-borak, gelak-gelak dan bergossip. pengubat hati sebab tak dapat pergi kenduri di Pulau Langkawi next two weeks ;p hehe~















Hasil discussion di FB a few days before majlis. Penuh wall aku aritu. hehe~


Wednesday, October 26, 2011

sick cycle carousel





last but not least..



hahaha. tetiba tergelak bila baca ni.
Barney i miss you ;p


//all images via vi.sualize.us

Thursday, October 20, 2011

Where were you 10 years ago?

this thought hits me when my baby brother turned 10 years old on October 9th, 2011.
Sekejap je 10 tahun dah berlalu...


  • Sepuluh tahun lalu, aku baru je bergelar penuntut tahun pertama di universiti. proudly menyanyikan lagu Keunggulan Terbilang di DSI. Full of pride, bakal bergelar graduan alumni universiti yang sama dengan Ayah. ngeee~


  • Sepuluh tahun lalu, Haziq was not yet born. my mom was carrying him in her tummy :)
    Cuti semester satu, Haziq was born. and i was the one who took care of him. agak pelik sikit la... dah tua2 bangka, dapat adik kecik (-__-)" but i love him to bits. and the rest is history :)


  • 10 years ago, i was still a teenager. not yet 20. young and free. wheeeeeeee!! ^__^


  • 10 years ago, Abang was 6 years old. masih selebet. tak kiut ;p now he's 16. tinggi macam galah. dah jadi anak bujang. belajar di salah sebuah boarding school ternama. dah reti nak pakai hensem-hensem. dah reti nak wangi-wangi. dan ramai peminat dikalangan gadis-gadis. euuuwww.


  • 10 tahun lalu, Kakak berumur 5 tahun. my cute little baby sister. senyap dan berdiam diri walau dibuli oleh Abang. now she's 15. dah pandai pakai cantik-cantik. err in fact, dia yang ajar Kakak-kakak dia yang lain cemana pakai shawl ala Hana Tajima, boleh? kitorang sumer belajar daripada dia. ha ha. (-__-)" now Kakak baru habis PMR. tak tahu la cemana result dia nanti. harap2 cemerlang. aminn.




Dan macam-macam jadi in the last 10 years. but that will be in the next entry :)




// return ticket to Terengganu = RM200. mak datok mahalnye! tapi sebab macam dah malas nak pikir2 lagi, beli je la.. lagipun, it's way cheaper than MAS. didn't check Firefly, though. macam tak konfiden je nak naik katebang tu... masih teringat pengalaman Mrs Eeza dulu.. iskh. T__T

//nampak gaya, plan bercuti sambil berkenduri kawen di Langkawi tak dapat di execute. aku dah takde cuti. huhu. flight pulak mahal! flight to Penang pulak sold out. haiih.. sabar je la.. *sobs* road trip? err.. tak koser nak membuang masa di highway.. lain la kalau cuti panjang, nak jugak ber road trip. KL-Penang-Langkawi-KL ;p

sila jangan teruskan pembacaan anda kalau..

.. kalau anda bukan Twilight Fan; who is also known as Twilighter or you can also be known as Twihard if you like.. oh i'm absolutely, definitely NOT a TWIHARD yer.. :D







teeeetttt!
cer teka ni scene yang mana? muahaha ;p

my expectation of this movie..?

erm.. entah la ek..
kenapa make-up muka R.Patzz tu nampak cam pelik je.. i almost thought that Edward's character was carried by someone else.. bukan almost lagi dah. aku siap imdb-ed sebab nak confirmkan betul ke tak itu adalah R.Patzz. haha.

bila tengok trailer, terasa macam tak sanggup je nak pergi tengok Breaking Dawn Part 1 ni.
apsal macam ala2 censored, ea? nak tengok pun rasa malu.. (-__-#)
tapi aku rasa, lagi 8 juta kali malu tengok trailer filem Klip 3gp kotttt.
Aku mati-mati ingat filem tu (3GP) filem seram.
T__T

TAPI,
at the same time tak sabar juga nak tengok Breaking Dawn sebab nak tengok wedding day Bella- Edward. oh yeah! oh yeah! *joget kucing*

btw,
aku actually tak berapa suka bila orang kata aku ni so-called-Twilighter sebab hellooooooo!
Bukannya Twilight semata-mata.
In fact, one of my favorite movie is Van Helsing yer, harap maklum.
that was long before i knew about Twilight.
AND yes, i do hate it when people condemning Twilight.
tahapehapeentah.
it's just a movie la weii. setiap orang ada minat masing-masing kan, so please learn to respect other people point of view also, okeh?
Lagipun, aku suka baca Twilight Series sebab kelakar, especially part Jacob.
ngeeeee~ :)

okbai~

Tuesday, October 18, 2011

Monday, October 17, 2011

Beautiful Colorful


sangat retro kan?
i loikeeee!
^__^

Sunday, October 16, 2011

The Big Bad Serigala Sale 2011!


yer, saya jugak adalah salah seorang yang terjebak di sale 'Serigala Besar Jahat (Big Bad Wolf)'.

went there on Friday, right after office hour.
Oleh kerana kata Acha, berdua lebih baik, maka ai pergi ke MAEPS bersama dengan CZ :)

haaihh...
kenapa la my baby brother Haziq tu adalah adik lelaki bongsu yang dah besar..
kan ke best kalau dia seorang kanak-kanak perempuan comel yang baru berusia 6 tahun..
boleh la saye belikan buku-buku comel ni untuk dia.

huahuahua tahapehape je perangai ;p



Chick Lit!
Sila jadi gila sekarang!
har har.




OOHHH EMMM GEEEE!

English Classic!
geram geram geram!

tapi ai tak beli pun sebab dolu-dolu dah baca kan..
tapi agak tempted jugak nak beli untuk collection. tapi tak terbeli sebab by the time nak return balik pegi amek buku2 ni, BBW dah nak tutup (-__-)"



i know someone yang merupakan peminat Jeffrey Archer. Beliau asek dipuji-puji je si pakcik Archer ni, so i decided to buy one for meself. saje nak acu cuba try test best ke tidak. ngee. And yeah, Nora Robert.. ni pun sama. baru first time nak try baca. she's a well known author, tapi maybe sebab faktor usia beliau membuatkan ai tak pernah minat nak baca kot. Tapi lepas baca buku-buku Sidney Sheldon, ai dah tamau jadi manusia sceptical lagi.

tak kenal, maka tak cinta. betul? ;)

Baaaaanyak sangat buku, tapi tak terbeli sebab mabuk dalam lautan buku (over excited. haha) atau bak kata Ana, OVERDOSE. Rasa nak menangis bila tengok banyak sangat buku harga RM8. hahahaha. Selain novel, ai plan nak beli buku-buku Self Improvement, Deco, Travel & Cooking, tapi haram satu pun tak terbeli. Reason being, most of the books yang tinggal dah out-dated. *sigh* novel masih banyak yang best-best, tapi entah..mungkin sebab frust tak jumpa complete Twilight Series ( yang ada cuma New Moon), maka terus mood jadi kureng sket. *nangis*


Note untuk diri sendiri:

1. lain kali pergi awal-awal - on the first day or at least, the first 3 days. amek cuti if possible! haha. amek kau. book addict la katakan ;)

2. bawak telekung siap-siap & masuk dalam bag. jangan tinggalkan dalam keta. oh by the way; surau jauhhhh! menci betul.


To BBW:

you guys have done a real great job! everything is organized and totally under control. except for teeny tiny little details:

1. please la wahai BBW, next time buat surau dekat or at least, tolong buat DIRECTION SURAU kat dalam BBW tu supaya kami, muslim customer tak berpinar mencari surau :(

2. I think it's better if BBW is held somewhere in KL, like in PWTC..or KLCC.. Easy access. convenient for both yang ada transport & pengguna public transport (except for the parking space la. huhu) dan yang penting, senang nak lari ke sana waktu office hour.. hehe.


Sekian~

Berikanku hanya satu lagu..

i'm in love with someone named Bo..
not Boo. but Bo.
or the real name is Amir Iqram.

yerp. you read it right.

oh hey,
aku cuma jatuh cinta dengan suara dan lagu saja.
bukan orangnya.
hehehehe.


aku tau pasal Bo ni agak lambat juga sebenarnya. i think it was last year.. kenal dia melalui lagu Malam Ini.
tapi sampai situ je la. aku pun tak tau kenapa aku tak search further pasal lagu2 dia.. aku syak, pasal broadband yang sebenarnya 'beruk'band tu la kot. slow gila... last-last aku give up menggoogle . (-__-)"


Dah dengar ke belum lagunya yang bertajuk 'Lagu'?
comel kan?
whoever yang jadi muse dia untuk lagu tu must be a very lucky girl.
sweet sangat!
dah la yang buat lagu tu laaagi 8 juta kali comel, bila Bo gelak dalam lagu tu.
alahai.. gugur jantung.. ;p

btw, is this him?

ok fine. maybe it was him, or maybe it wasn't him.
ye la kan, asal nampak rambut gebang kenteng macam tu, lajuuu je nak kata itu adalah Bo, padahal macam ramai je kot yang buat rambut afro tu. he.


actually aku tak ingat pun pasal ni;
tapi kawan aku cakap, bila tengok video klip tu,
teringat pula masa aku bawa dia & Nuar jalan-jalan kat Melaka / Jonker Walk.
err.. aku lupa nak update pasal holiday tu. it was in May.
masa tu aku ada hal peribadi yang perlu diselesaikan.
i was a mess, waktu tu. pastu ada pulak orang jauh gegatal suh aku bawak pegi jalan-jalan.
hampagas tul (-__-)
tapi sebab aku ni kannnn kawan yang comel (motifff?? haha) dan baik hati, so layan kan je la walaupun masa tu hati sedang lara ;p


owh, video klip tu juga buat aku teringat sessi main Ukulele during Ukulele Malaya Picnic Session. hehe.

anyway,
here is lirik Lagu.
enjoy~ :)


Lirik LAGU - Bo Amir Iqram

Hariku
Harus dipenuhi dengan kehadiranmu sayangku
Fikiranku
Hanya dipenuhi dengan senyumanmu

Alangkah indah
Jika dirimu sentiasa
Di sisiku sayangku
Berikanku hanya satu
Hanya satu
Lagu

Hariku
Harus dipenuhi dengan kemanjaanmu cintaku
Fikiranku
Hanya dipenuhi dengan suaramu divaku

i want you to fight for me.

it never occured to me that i'll be seeing Real Steel in the cinema. i'm not a fan of sci-fi movie anyway. robot?alien? naah,i'll pass. EXCEPT for Transformers and Wall-E je la yer. hehe.

looking from the trailer shown in the telly laaaagi la buat aku sumpah taknak tengok movie ni. ye la, mana taknya..movie pasal robot dan gusti. iskh. cam bangang je.hahaha.

but then today Ana dragged me to see Real Steel after we watched Three Musketeers. being sceptical, i said to her that i'll probably gonna sleep in the cinema for the entire movie. boy,was I wrong!


mula-mula memang agak bosan. opening movie adalah lagu country. duhhhh. but then, it started to get my attention once Charlie (jackman) shows his robot to 3 little girls. hmmm. interesting. pastu panjang la citer dia (korang tengok sendiri), tapi dipendekkan, charlie yang selama ni bujang dikhabarkan berita yang dia diberi hak penjagaan anaknya yang berumur 11 tahun selepas ex gf dia meninggal dunia. he never see his kid,so he never bother to accept the custody.. tapi last- last dia jaga anak dia buat sementara waktu di atas sebab yang korang kena tengok sendiri. hehe. tak best la kalau citer. tak saspen ;p

the reason i blog about this is because the robot (Atom), not only it can kick-a**, it can dance to hip hop too, yawww! i loikeeee! the last time i heard so many Eminem's numbers was.. hmm.. in 8 Mile kot. that was like almost 10 years ago kot :p ok la. ok la. x sampai la 10 tahun,but still..

anyway, Real Steel is a fun to watch! serious buat rasa nak ada robot yang cool macam Atom tu sendiri. kinda comel macam Bumble Bee in the first Transformers =)
bila Max and Atom dance together to the hip hop, i found myself hayun kepala jugak. kuangkuangkuang.

apapun, citer ni memang best! it's about father-son relationship. and for guys, korang konfem la suka citer lawan-lawan,kan? this is totally for u. and for girls, well.. it's quite sweet (and cute too, perhaps?).

if i can enjoy this movie, so do you =)

Saturday, October 8, 2011

Resepi Pancake yang paling simple dalam dunia :)

Di hari Ahad yang mendamaikan ni, adalah amat best untuk breakfast bersama family. So harini ai buat pancake paling simple dalam dunia. Not my own recipe la yek. Aritu tertengok dalam MHI masa tengah bersiap nak ke office :)

Bahan-bahan:
1. 1 paket Tepung Cucur Lemak Manis Adabi


2. 2 sudu kecil Baking Powder
3. 1 cawan air
4. gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Gaul je semua bahan-bahan di atas.
2. pastu gorengkan atas non-sticky pan.
3. siap!



terbalikkan pancake bila dah 'berbuih'.

and then,

tada!
SIAP!



see? senang je kan? :)
1 paket ni boleh dapat dalam 10 keping pancake.


and btw,
Happy 10th years old dear baby brother!!
:)
semoga menjadi anak yang soleh, taat perintah Allah, tak nakal dan mendengar kata.

AMINNNNNN~



//pagi ni breakfast pancake & triffle. nyummmmm~

Thursday, October 6, 2011

Death is the destination we all share. No one has ever escaped it.


i noticed that after my Grandpa passed away, there's quite a lot of 'continuity' after that. 2 days after my late Grandpa's gone, one of my colleague's MIL passed away. the next day, another colleague's Grandmother's gone too. earlier this week, one of the staff's MIL/FIL (tak sure yang mana) pun meninggal jugak. and then there's another sad thing happened, one of the Co's staff lose her 3 days-young baby. comes yesterday, the world's lose the most creative genius pulak..

we are all gonna die someday.
sometime. somewhere.
kaya banyak harta bijak pandai macam mana pun,
nobody can ever escape it.
beg LV kau. kereta mewah 5 series kau. iPad kau. banglo swimming pool, dan segala harta duniawi yang kau (dan aku) bangga-banggakan tu semua tak boleh bawak ke 'sana'.
baju-baju mahal tu semua akan diganti dengan kain kapan berwarna putih sahaja.
semoga segala amal ibadah kita akan diterimaNya..
dan semoga pemergian kita akan diiringi doa yang tak putus-putus.
amin~


Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:

"Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu
sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."

(Hadith Sahih - Riwayat Imam Ahmad)

Wednesday, October 5, 2011

Abraham Lincoln was a vampire hunter???

Semalam balik lambat, pergi MPH kejap (kejap mendanya kalau dah masuk bookstore tu, kan? hehe) sebab nak beli novel. Yer, walaupun bulei je baca thru handphone, tapi adalah sangat tak feel membaca menerusi screen. tak best. ;p

so anyway, i found two interesting books:



ok.
actually ada a few other books yang aku interested nak beli,
tapi these two yang stand out among others.
laaaaaaaama sangat aku consider nak beli yang mana satu. hehehe.
Ye la, dua-dua interesting kot.

First Choice: Delirium.

Synopsis:

There was a time when love was the most important thing in the world. People would go to the end of the earth to find it. They would tell lies for it. Even kill for it. Then, at last, they found the cure. Now, everything is different. Scientists are able to eradicate love, and the government demands that all citizens receive the cure upon turning eighteen. Lena Haloway has always looked forward to the day when she'll be cured. A life without love is a life without pain: safe, measured, predictable, and happy. But then, with only ninety-five days left until her treatment, Lena does the unthinkable.


AAAhhhhh rasa macam bestttt je buku ni. iskh. Apa lagi, terus la amek.
BUT then somehow masa nak ke kaunter untuk bayar Delirium, mata ni TERnampak pulak perkataan VAMPIRE. pastu baru aku terperasan Abraham Lincoln. Siapa yang tak kenal dengan Abraham Lincoln? He was one of US's president. The 16th, to be exact. Pastu somehow aku rasa curious. both of the words 'Abraham Lincoln' & 'Vampire' - doesn't make any sense to me, so aku pun amek la buku tu dan belek-belek, nak tengok best ke tak best citer nih:

Second Choice:
Abraham Lincoln, Vampire Hunter.



Yang membuat aku rasa menarik, tertarik, kau memang da bomb, adalah bila baca ayat ni:


"The funniest, most action-packed, and weirdly well-researched account of the Civil War you'll probably read in a long time.."
- Vanity Fair-

Interesting eh?
terus teringat series The Vampire Diaries. hihi.

So, without any doubt,
Last-last aku picked Abraham Lincoln Vampire Hunter nih..
sebab aku minat baca both pasal Myth (Vampire) & World History.
^__^


So far so good. baru baca a few pages.
Nanti kalau dah habis baca dan *ehem* cam biasa la kan, kalau rajin, i'll review this book later, okeh?
:)



note:
harini the world is shocked with the Steve Job's passed away news.
wow. it';s totally caught me by surprised.
i mean, tau la dia tengah sakit kan, tapi tak expect he'll be gone this soon...
Steve Jobs, may you RIP.