Death is the destination we all share. No one has ever escaped it.

7:54 PM


i noticed that after my Grandpa passed away, there's quite a lot of 'continuity' after that. 2 days after my late Grandpa's gone, one of my colleague's MIL passed away. the next day, another colleague's Grandmother's gone too. earlier this week, one of the staff's MIL/FIL (tak sure yang mana) pun meninggal jugak. and then there's another sad thing happened, one of the Co's staff lose her 3 days-young baby. comes yesterday, the world's lose the most creative genius pulak..

we are all gonna die someday.
sometime. somewhere.
kaya banyak harta bijak pandai macam mana pun,
nobody can ever escape it.
beg LV kau. kereta mewah 5 series kau. iPad kau. banglo swimming pool, dan segala harta duniawi yang kau (dan aku) bangga-banggakan tu semua tak boleh bawak ke 'sana'.
baju-baju mahal tu semua akan diganti dengan kain kapan berwarna putih sahaja.
semoga segala amal ibadah kita akan diterimaNya..
dan semoga pemergian kita akan diiringi doa yang tak putus-putus.
amin~


Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:

"Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu
sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."

(Hadith Sahih - Riwayat Imam Ahmad)

You Might Also Like

3 comments

Like us on Facebook

Flickr Images