Thursday, December 1, 2011

The Wedding Prep.

ok. ok. i know. it's not my wedding.
but still, this is our first family event (Big Day), so just lemme write this for the sake of memories, okay? :)

i went back home on Tuesday.
most of the furniture had been rearranged by then.
dah kemas. dah clear. phew. senang hati aku bila umah dah kemas, thanks to Mak Ngah & Pak Ngah who came all the way from Terengganu since Sunday (or was it Monday? alamak lupa.he) and also big thanks to Pak Mbi who came everyday, even until the wedding day is over.
kalau takde dorang ni, tak tahu la macam mana kitorang nak berkemas. dengan living room..family hall.. dining room.. kitchen.. memang aku lega habes bila aku terlepas dari kemas semua itteww. kehkeh.

and then, my babysitter aka Mak Angkat came from Kuantan with her daughter, Kak De on Wednesday. Angah's bestie also arrived from Terengganu that day. so our house kinda full & kecoh with those people. tapi seronok! :)





Anyway, i volunteered to make a Photobooth for Angah. at first, she resisted it. i mean, we've never seen anyone in M'ka yang buat guestbook or photobooth, so Angah macam segan. But i assured her, there's nothing to worry about.

lagipun, aku nak buat yang simple je. sort of macam ni:




AKAN TETAPI, misi mencari barang2 adalah fail!
the reason? i dunno where to find those things in ,M'ka.
HAHAHAHA.
kalau kat KL, aku tau la. ini la jadinya bila balik kampung je, memang tak keluar-keluar dari rumah. ngeeee~

Actually, tak susah pun. tapi sebab the main prop: Guestbook tak jumpa, tu yang terus aku rasa down tu. The closest thing that i could find is this book:


Jumpa di Popular JJ Aeon.

Ribbon tu beli kat S&J. My goodness! ribbon2 kat S&J seriously cantik-cantik and cute-cute! eee geram rasa macam nak beli semua design!
tali (wire? ) untuk buat gantung gambar-gambar pun banyak yang nice.

// teringat zaman creative buat Dedication Day masa high school dulu. i was in charge (i was the club Treasurer, btw) for that Dedication Day and kitorang dapat manyak untong woo! hehe.


but really, what i had in mind (for the guestbook) is actually, something like this:


simple. nice. sweet. timeless.


pastu cari frame kat kedai RM5 located somewhere in JJ Aeon jugak. i bought a large frame that can fill 6 pictures. it cost me RM12 only! dah la lawa kottt. suka.suka.suka. :)

Sampai rumah, jadi super busy with all the preps, tak sempat nak deco Photobooth..
T__T

Last-last buat guestbook table je.
tu pun buat pagi Sabtu, on the reception day. (my sister nikah on Friday morning).

Hasilnya..




err..
tunggu gambar dari the Official Photog la eh?
sebab i didn't take any picture of the table.
i was busy. like, really crazy busy.
Even sampai harini pun penat tu tak hilang lagi okay.. huhu~

Angah is a cikgu. tengok la apa anak2 murid dia tules tu,
rumus Math!
hahahahah xD


Another thing,
i was also in charged with the whole adik-beradik's outfit. from the kain, the design and also the shawl & inner. oh, i don't really like the shawl, but that's the only color & material that suits with the baju. hantam saja la labu...



Apapun, syukur Alhamdulillah..semuanya dah selesai. penat, tapi happy sangat. i have Adik Ipar now. Finally there's a Big Brah in the family ;p

oh ye, speaking of the Big Brah..
I am glad Angah choose him to take care of her for the rest of her life.
he's really a great & responsible guy.
seorang yang boleh diharap.
believe it or not, he's the one yang repair & buat wiring kat rumah kitorang.
dan paling tak leh blah, beliau jugak la yang tolong catkan bilik pengantin walaupun tak siap sebab cat dah habes. hahahaha. (that's my room, btw T__T )

Time Kaseh yer, Big Brah.. sebab sudi take Angah as your wife.
please take a good care of her.
or else...........
*insert gambar orang sedang mengasah parang ;p *















// i wonder whether my future husband will be as good , or much better than Big Brah. hurmm..

//YA ALLAH, kurniakan lelaki yang baik untukku agar aku boleh menjadi hambaMu yang terbaik~

2 comments :

Lily Riani said...

congrates to your sis. ayu dan comei gambar tuh ehheheh.... do update and post on the event itself. i suka tgk kenduri. meriah!

Gil Ra Im said...

thanks Lil :) tatau la bila i akan update psl the wedding itself. paaaaaanjang kot.. insya ALLAH, i'll do it later, k :)

i pun suka kenduri. tapi suka attend je la. (baru sekarang i tau betapa penatnya buat kenduri kawen. hehehe )