Sunday, February 26, 2012

hectic unplanned Saturday.


hari Sabtu bermula dengan agak sedih.
rumah takde letrik dari pukul 4 pagi, maka tak tido la saye dari kul 4 pagi tersebut sebab kepanasannnnn. sobsob.
agak hangin sebab dah janji nak keluar dengan 3 orang teman TK2 pada pukul 11 am.

so... sampai la pukul 9am takde karen, so i decided not to go coz.. err.. takleh nak iron baju.
takkan la nak keluar pegi 'embassy' dengan baju komot-komot kot? (ayat #bajetartis. hehe.)
but then at 10am, i changed my mind. pergi je la dengan baju & tudung tak gosok.
hantam saja lah labu..... tapi dah suruh Ana janji jangan ajak pergi Pavilion | KLCC| etc.
hehhehe poyo gila la pulak daku ini. hahahahah~

kul 11 sumthing, kami semua pun berjumpa di 'Embassy'.
tanya apa-apa yang patut.. amek apa-apa yang patut.
actually, kitorang nak amek free pass ke.. discount card ke apa ke,kan.. tapi nan adoooo.
T___T

so what we did was talked and discussed our itinerary..
lama jugak stay sana. study route, map, dan segala bagai.
seriously macam study group! bersungguh-sungguh pulak tu.
bak kata Muuzalll, "ni kalau bebetul study ni, bleh dapat 4.0 dah ni." lol.
(honestly, dulu time study pun tak bersemangat & rajin macam ni kot. kikiki)
sedar tak sedar, sampai pukul 2 lebih kitorang kat sana!

so, bila dah finalized segala bagai, kitorang pun balik... tapi sebelum tu had our lunch at Kampung Bharu.
yang kelaka tu, itu lah first time Shidot sampai kat Kg Baru, walhal dari dulu dok study kat UITM Shah Alam, dan kije kat KL.hahaha.
dasar budak baik yang pergi kije-balik kije saje memang camtu :)

masa nak abes makan tu, tetiba DN pulak tegur. ehhh. of all places in Malaysia, boleh terserempak kat sini pulak. she's one of our friend back then during uni days. tapi dah bertahun tak jumpa.
(tapi hari-hari pun jumpa dalam fesbuk. hehe).

lepas lunch, solat kat Masjid Kg Baru, lepas tu send Shidot kat keta dia. then, the rest of us yang lagi bertiga ni pegi amek bestfren Ana, iaitu Cikgu A yang mai all the way from Penang to attend her colleague's wedding. she's a mommy-to-be, so layan kan je laa mana dia nak pergi. but honestly, it was more like, bawak ke mana kitorang nak pergi.. iaitu tengok GhostRider 2 kat Pavilion. demmmm kan... punya la aku taknak pergi mana-mana mall sebab super-under-dressed, tapi last-last kalah jugak. hahahahahadoiii la macam-macam hal. takpe
takpe. layankan aje...







macam tak cayer je makcik ni Cekgu ajar bebudak SPM.. haha.

we had dinner at Asam Pedas Melaka, Kg Pandan. my favorite place! yeaayy! hehe.
at first it was only the four of us. lepas tu tetiba P.Lah pulak call nak melepak bersama since Anneh ada kat KL jugak..
so tunggu la P.Lah, Anneh & his brother sampai.
masa ni saye dah ngantuk tahap kalau letak kepala atas meja, memang konfem koma terus dah ni. tapi tapi tapi,
takpe la.. layankan aje.. bukan selalu dapat get together camni, kan..
lagipun P.Lah bawak album kawen dia.. so dapat la cover sket ngantuk tu.. not!

memandangkan saye pun dah ngantuk + penat gila, and muuzal pulak nak balik kampung, kitorang berempat ni pulang ke pangkal jalan dahulu.. meninggalkan the other 3 yang tunggu YB Aleh sampai. haha sorry la Aleh. kul 12am Cinderalla semua kena balik rumah, ok? :)




Friday, February 24, 2012

cover photos

eversince i've changed my facebook profile to timeline,
i've been so gatal tangan dok buat cover photos.
i thought of doing something much weirder and creative, but too bad, i don't have nice photos to begin with :(

anyway,

here are some of fb cover photos that caught my attention.



(ada baaaanyak lagi tapi korang cari sendiri la yer. hihi)
deeemmmm geniussssss..!
sangat super creative la dorang ni.
huhuhu.


and here are mine :)






Thursday, February 23, 2012

muslim woman & dignity


i just have NEED to share this!!!



auww.. ain't it cute?
^___^


"You only see what I CHOOSE to let you see, Is that not freedom?"
Oh yeah!! Super cool! Speak to my face! Look at my face not anywhere else... :) How can anyone say that is not dignity? MasyaAllah."

it's taken from Wardina's FB fan page.
originally from spreadsalam.com

Monday, February 20, 2012

Hilang fokus

over excited.
bahaya betul kalau over excited ni, takut kalau plan tak menjadi, maka akan meroyan la aku gamaknya. huhu~

sekarang hampir everyday cari info mengenai Tempat Kejadian No. 2, walhal yang nak perginya lamaaaaa lagi.
teruk betul. bukannya nak fokus untuk yang upcoming trip ni. ish.

anyway,
aku nak bagi nama untuk trip2 yang akan datang ni supaya aku tak confuse. hehe.

  1. The Beach (Sun, Sand & Sea yawww! hehe)
  2. Err.. yang ni susah sket nak bagi nama apa without sounding too obvious. hurm. So, for the time being, i'm gonna call it as TK2 (Tempat Kejadian no. 2. - > hahahaha memang tak kreatif langsung! ;p)

apapun, satu hape pun aku tak prepare lagi, especially untuk The Beach. Passport expired bulan 7 ni. tak sangka dah 5 tahun dah usia passport tu. tapi hampeh je, bukan guna sangat pun. membazir je. *sigh*. takpe lah. pasnih nak renew amek yang minimum je kot.. ke caner? adeihh. *garu kepala*

Wednesday, February 15, 2012

Air Asia Big Sale 2012


Sungguh la kesian kepada kawan-kawan yang lambat booking untuk Big Sale ni. the real SALE was only during midnite on the February 15th aje. memang murah gila-gila. syukur sempat beli, BIG THANKS to Cik yang Rajin Stay Up Buat Thesis Sambil Browsing AA. (she called me at 2:30 in the morning! ) Ana, it was very intense kan? adrenaline pumping macam masuk Amazing Race! hahahaha! nasib baik rezeki berpihak kepada kami sebab lepas tu harga makin naik dan naik..dan terus naik.. only within an hour time! last night, one of my friend bought the return tickets, same travel time with us BUT it cost her double from what we paid; which is HIGHER than normal price (yerp, i've been surveying the tix eversince early January this year, harap maklong ;p) .
memang macam siot la kan AA nih.
kesian kawan aku tu.. yang lagi tiga orang tu pun taktau apeciter... T__T


anyway, good luck to those yang masih gigih mencari tiket, ya!
:)


credit above image to google.

tak tahu la dapat pergi ke tak ke pulau ni sebab jauh rasanya.
apa pun, harap-harap ada la rezeki untuk jejakkan kaki ke sini.
AMINNNNN~
^____^

Tuesday, February 14, 2012

Weekend Busybee I : Wedding

Malam Berinai (Jumaat)






Reception( Sabtu)












Weekend Busybee II : Tanjung Malim


Melaka to Tanjung Malim in 2 hours - dirempit oleh non-other: Mi Dad. hahaha.
So kesian, the not-so-newlywed Angah & Big Brah has to be separated for a year and a half as Angah has been accepted to be UPSI student.
She already has a degree and on her way to finish her Master (tinggal lagi satu sem je lagi!) and now masuk UPSI pulak.
memang full la CV dia nanti. haha xD.

yer, adik-adik saye sangat rajennnnn belajar, tak macam Alongnya nih haaa
(T____T)
but in my defense, i'm Along kann.. kena la berkorban utk adik-adik ;p

Tanjung Malim was super-hot i tell you!
But anyway,
kitorang pergi UPSI kejap je.
tunggu Angah register, hantar barang-barang kat bilik yang agak kotor & takde air tu, pastu makan, and then chow.

Kolej Za'aba~

sempat la ada drama air mata kejap.
kesian pulak tengok dia. kena berjauhan dengan husband. dulu time bujang2 lain la, kan. setakat jauh dengan family, apa ada hal.
tapi sekarang status dah lain, tanggungjawab pun dah lain. aku taktau la macam mana dia nak cope with her studies; Master & Diploma and at the same time, being a wife.. huhuhu~

i hope everything will be okay.
maybe things will be difficult at first, but insya Allah, it will slowly falls into place.

Lagipun daripada apa yang aku tengok aritu,
ada orang laaaagi susah.. kena berjauhan dengan anak-anak yang masih kecil.
ada tu laaagi la pulak, tengah pregnant & terpaksa naik bas hantar diri sendiri sebab husband jauh.
macam mana la kan, dorang adapt dengan keadaan tu.
haiih.

Ya ALLAH,
Kau ringankan lah beban mereka.
kuatkan & cekalkan hati mereka.
Semoga mereka beroleh pahala diatas ilmu yang bakal mereka perolehi & dan yang akan digunakan untuk mendidik anak bangsa.
AMIN..

Thursday, February 9, 2012

Tak sakit, maka tak cinta?


Apa yang terjadi this past few days, benar-benar telah membuka mata aku.
bukan lah selama ni tak percaya. aku percaya. tapi cuma tak sangka terjadi pada diri sendiri.
terkejut. sedih. takut. segala rasa bercampur baur.

dan rasa sakit tu.. hanya ALLAH je yang tau macam mana pedih peritnya.
tak terkata. in fact, by the time i'm writing this, i could still feel the pain. the excruciating pain. kalau tak disebabkan malu dengan orang keliling, memang aku dah menjerit macam onggiler dah masa tu kot. tapi sebab nak maintain cool punya pasal, ketap gigi je la..
hish. dalam pada waktu cemas camtu pun, aku boleh try to keep my cool. hahaha.



Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir"
Al- Baqarah, ayat 286.
source: surah.my
.

apapun,
thanks to orang yang membawa aku ke klinik tersebut.
kalau nak harap aku sendiri yang pergi atas inisiatif sendiri, memang jangan harap la kan.
aku ni kadang-kadang can be so mengada-ngada - nak kena ada orang push, baru la nak gerak. huhu~
and btw, treatment tak settle lagi. masih perlu follow up.








time-time camni baru la terasa how i really need my mom & dad.
sebab kalau tak, jadi la macam kes semalam :
"ni abang ke?" "bukan. ""oh, suami?" "err bukan" -
eeeee sumpah segan gilaaaaaaaaaa. rasa nak menyorok bawah meja. huwaaaaa~

Monday, February 6, 2012

i have a Kimono!. yeaayy me!!!


omg, i sound so freaking jakun! hahaha!
but seriously, who wouldn't excited over a real KIMONO?!


thanks to Z, who was so kind to buy me that :)

siap ada instruction on how to wear kimono & obi :)

it was unexpected. really.

Z was going to Japan, so i just jokingly said that i wanted a kimono as a souvenir.
so far, mana-mana kawan aku yang pergi Jepun, akan bagi keychain je la as souvenir.
they said that Kimono is expensive, which is why i never thought that i will EVER get a kimono as a gift.
lagipun, aku pun faham keadaan as a traveler/tourist. leceh kot kalau nak belikan orang benda-benda yang besar-besar dan mahal. leceh in terms of money, and also space untuk luggage.
which is why aku selalu diam je kalau nak gi memana. kikikiki ;p

days go by. Z returned back to M'sia.
he said he wanted to give me his souvenir from Japan.
and i was so like;
'err ok. will meet you later. i'm busy with stuff.. yada yada yada'

so, lama jugak la aku biarkan je.
siap cakap dengan dia;
"nanti jumpa time lepas aku balik dari Ehemm je la. kita exchange gift. eley, lagipun keychain je kan.."
siot kan ayat daku tersebut?!! huhuhu~

anyway today,
i went out with my sister, layan citer Chronicle.
pastu somehow Z was free, so he said he wanted to drop by nak bagi souvenir tu.
alang2-alang dedua ada kat Melaka kan, so okay je la.
lagipun my sis pun ada, kalau tak (if i were alone), memang haram la sampai bila pun aku takkan gi ambik souvenir tu. hihihi~

so, we (my Sis and I) met him after Chronicle.

my jaw dropped when i see the plastic bag.
literally okay!
macam tak percaya.
i was so terkejut and happy both at the same time.
ye la, mana taknya, i swear i thought he's going to gimme a kimono-shape keychain!
lol~!

i wanted to pay, actually.
tapi sebab dia cakap don't worry, it's affordable and within budget, aku sengih je la.
ngeeeee~

dude,
thanks a lot!!!!!
best gilaaaa kot dapat Kimono.
now i want to be a costume collector pulak.
sekarang baru ada dua: Ao Dai and Kimono.
wheeee~


that's my sister.
memula aku try. pastu dia pulak.
actually tak susah pun pakai kimono ni, tapi sebab kitorang over-excited, so tak tengok tutorial sampai habis. kitorang main belasah je pakai kimono tu. dah la salah pakai.
kuangkuangkuang~

anyway,
here is a tutorial on how to wear a kimono & obi.
makesure to watch both videos, okay?





my obi is more like below video (quite difficult to tie. tapi cantikkkk!! hehe):



Saturday, February 4, 2012

The Last Messenger: Prophet Muhammad (SAW/PBUH)

The Last Messenger was born on the 12 of Rabi'ul Awwal, in the year of Elephant.
He was given the name : Muhammad, which means The Praised One by his grandfather (Abdul Muttalib)
This year, the birth date of our Great Prophet Muhammad(pbuh) falls on 5th of February, 2012.

*refresh Things to know about our beloved Prophet here*

Let's say our selawat together..
not only for today, but do it as our daily routine..
:)







Arabic
"Tala'a al-Badru 'Alayna

Tala'al-Badru 'alayna,
min thaniyyatil-Wada'
wajaba al-shukru 'alayna,
ma da'a lillahi da'

Ayyuha al-mab'uthu fina
ji'ta bi-al-amri al-muta'
Ji'ta sharrafta al-Madinah
marhaban ya khayra da'

Tala'al-Badru 'alayna,
min thaniyyatil-Wada'
wajaba al-shukru 'alayna,
ma da'a lillahi da'


****

English
the moon has shown his light to us

the moon has shown his light to us
after the farewall
thanking is our duty now
so whoever can pray to god ,pray

oh our messenger among us
you came with an order from god
you came and brought honor to the city(madina munawara in saudi arabia)
you're welcome oh the best preacher

the moon has shown his light to us
after the farewall
thanking is our duty now
so whoever can pray to god ,pray


lyric from here