Perbezaan di antara Pixajoy & Photobook Malaysia

7:45 PM


actually i am worried sick right now. my hubs is stuck in banjir at Kemaman. =(
let's all pray together for the safety of people affected by this flood . Kuantan paralysed habes.
yang mana boleh menyumbang, cuba lah cari mana2 volunteer untuk sama2 bantu. otherwise, your doa pun dah good enough, inshaa Allah.

Ok now. i hafto keep my mind off this thing (maybe i'll blog about it in a different entry..).

I'd like to tell you the difference between Pixajoy's photobook and Photobook Malaysia.

My very first photobook album was from Pixajoy. i made it for my Korea trip last year. You can see it here. it was a Ruff n Tuff Debossed Hardcover, Medium size.

While my wedding album, as you can see it in the previous post, i made it using Photobook Malaysia.

Dari segi material, memang ada beza.


Leather & Imagewrap Hardcover


top: Ruff n Tuff Debossed Hardcover, Medium Size (pixajoy)
bottom: Imagewrap Hardcover, Large Size (photobook)


ok. dari segi paper quality.

Pixajoy - yang atas ni using Art Paper with Gloss Lamination (kalau tak silap). kertas dia lebih kurang macam gambar yang kita selalu cuci kat kedai tu. 


Ada certain album Pixajoy yang kita boleh upgrade dari segi content materialnya: Textured Paper Linen. tak tau la cemana, tapi mungkin sama macam Photobook's Matte Textured kot..

Photobook - like i mentioned before.. photobook ada 4 types of paper. so korang boleh pilih mana yang berkenan di hati. like myself, i chose Matte Textured & Photo Lustre. i also like Superfine Eggshell, tapi belum buat lagi lah. ini based apa yang aku tengok & rasa masa kat office Photobook Malaysia. Premium Silk- err tak ingat material dia cemana. ngeee. 

korang boleh check details kat sini.

Between Matte Textured & Photo Lustre- i prefer Matte Textured sebab classy & elegant :)

Tu je la kot yang boleh dibezakan.
dari segi software, lebih kurang sama je. dedua senang guna.

IMHO, i prefer Photobook Malaysia untuk buat exclusive album. Tapi kalau travel album ke, journal ke, i prefer Pixajoy. Currently i'm collecting materials for my pregnancy journal (hihi), but i'm not sure whether to use Pixajoy or Photobook. aritu kan Groupon ada free Square Photobook, dah selamat pun aku rembat. bak kata hasben aku: " amek je. free. kita tak rugi pun.". Err. seriously, hasben aku yang gila photobook skang nih. nanti aku la yang jadi mangsa jadi designer. T_____T

Now we already have 4 vouchers (Photobook Malaysia)
1- Large Landscape.
1- Medium Landscape.
1- Medium Potrait
1- Square Photobook.

Plannya, yang medium tu sumer untuk buat copy wedding album for our parent's house.
ye la kan, cian umah mak ayah kita takde album kawen kita. kekadang sedara sepupu sepapat datang sebab nak tengok wedding album kita, so kalau ada copy senang sket =)

Kalau korang ada komen atau info lain mengenai Photobook, boleh la share kat sini yer.
TQ 
=)


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images