Thursday, January 30, 2014

Newborn Baby Checklist - Melayu Style ;)

Alhamdulillah..
It's been 30 weeks now, that i'm carrying this little miracle inside me =)

So sekarang ni sibuk prepare barang untuk mummy & baby.
Aritu pergi London tak beli apa sangat pun; ada la 3-4 helai je baju baby. 
Pastu beli Medela set kat sana. Benda-benda lain e.g: Botol, Warmer, Sterilizer bagai semua tak beli pun sebab.... BEG TAK MUAT! KLM bagi max 23kg, TAPI 1 beg sahaja ya. tak boleh combine 2,3 beg. pffttt! hangin tul. Barang baby yang best-best kat sana adalah sangat murah yer. Mommies out there, please take note. ;)

Anyway, here is my printable checklist. ada yang full version dan ada yang saya separate jadi dua : Mommy/Baby Hospital Checklist & Newborn Checklist. Kalau ada yang berminat nak pdf version, you can e-mail me: miss.ttjl@gmail.com :

Ni memula buat list pakai apps dalam phone jer:



Pastu buat printable version sebab much easier ;p


Mommy Baby Hospital Checklist


Newborn baby checklist - Full

Tuesday, January 28, 2014

So.. i was in UK & France for a week..

Satu percutian yang tak dirancang.
i was informed that i'll be going to UK in 2 weeks time and i wasn't sure what to do: nak pergi ke tak nak because i was going to be 28th weeks pregnant by the time i was supposed to fly.

will update more later on this trip, inshaa Allah =)



Tapi sila jangan berharap entry ni best sebab it's winter in Europe, the temperature kept dropping and this preggy lady sangattttt tak larat nak jalan. huhu~



Wednesday, January 15, 2014

emosi yang tak stabil + charger + monopod for smartphone

Sekarang ni memang seriously takde mood.
Semalam lagi la teruk.. asek menangis je.
Kalau lah orang tau the reason aku bad mood sampai menangis ni sebenarnya small matter je pun, that is:




....






....












.....








I. LOST. MY. CAMERA.CHARGER.

yer. sila la gelak.
tapi serious aku rasa down gila.
sebab aku ni jenis memang sangat-sangat menjaga barang.
i never lost any of my important things: handphone ke camera ke jam ke or whatever. memang tak pernah hilang.
Aku ni orangnya yang memang suka beli barang yang agak mahal TAPI akan guna untuk jangka masa yang saaaaaaaaaangat lama. Aku tak kesah spent money untuk barang yang aku rasa worth it untuk beli, sebab i know myself-- i know how to take good care of my personal belongings.



 teringinnya nak ada full set macam nih

Jadi--
Bila aku realized yang charger kamera aku hilang, terus aku jadi macam hilang arah sikit.
Sedih semacam. tak senang duduk. rasa frust sangat.
Dah la nak pakai kamera tu this week =(


Canon G12
3 Memory Card (1 original + 2 spare)
2 batteries  (1 original + 1 spare)
~ apa lah guna semua ni tanpa charger bateri. sobsob T___T



Hilang pun bukannya sebab aku sengaja hilangkan--
Aku beri kamera & charger tu kat adik aku suh jaga kat rumah.
Tapi yang selamatnya hanya lah kamera.. charger tak dapat dikesan.
Aku syak charger tu masih ada di rumah, tapi masalahnya, dah habis satu rumah aku geledah, still tak jumpa. Huwaaaaaaaaa~~~~


Hasben cakap takyah la risau pasal kamera tu, handphone kan ada. boleh amek gambar cantik-cantik jugak.
and i was like.. fuhhh.. rasa nak marah je bila dengar. dah la tengah bersedih, kan.. =(
cuba kalau kamera DSLR kesayangan dia yang hilang, hangin tak? Grrrrr.
Handphone & camera are two different things ok?
walaupun aku tau aku tak reti pun amek gamba (hahaha memang pun), tapi feelnya lain bila amek gamba pakai camera..

Hurm..
nak beli charger baru, tapi macam mahal je.
aku lebih rela beli monopod, berkorban amek gambar pakai henfon daripada beli charger baru. haha.




tapi masalahnye, sumer monopod kena pre-order.
takde satu pun yang jual ready-stock.
urghhh. stress mak!!!!




aritu aku ada mention pasal monopod ni dalam fesbuk, pastu ada kawan aku komen, bagitau yang Elfira Loy pun ada pakai benda ni. 
comel je dia amek gambar kan!



Kbai. sekian sesi luahan perasaan.

Friday, January 10, 2014

BACKPACKING SOUTH KOREA DAY 2 : JEJU ISLAND DAY 1

NOTE:
* I'll try to write as short as possible.
* Day 2 to Day 5 in South Korea: We were in Jeju Island for 4D3N (7-10th October).


*****


Day 2 in South Korea, we flew to Jeju Island via Eastar Jet.
Pagi-pagi buta lagi aku dah bangun - as early as 3am because.. errr i dozed off as soon as i get into our room the night before. jadi pagi-pagi kena bangun untuk mandi, solat & berkemas since the other 2 ladies dah setel packing malam sebelum tu. padan muka aku kan. huhuhu.

Anyway, we have arranged with Namsan GuestHouse to send us to Gimpo Airport. Gerak dari Namsan dalam pukul 4.30pagi camtu.




Sampai Gimpo Airport, keadaan masih gelap. ada la a few staff baru sampai, buka lampu kat airport tu. Since it was still early, kitorang take turn untuk solat. Tak sure kat sana ada prayer room ke tak, kitorang just solat kat waiting area je. selamberrrr. sibbaik tak kena halau ke apa. hehe.


Sementara menunggu.

1) Rasanya hampir kesemua barangan elektronik di Korea ni pakai jenama Samsung. sana sini sinun, Samsung di merata tempat. Bagus juga the way diorang publisitikan jenama negara sendiri.
2) Itu adalah cawan kertas. jimat kos. environmental friendly :)
3) Takde apa. just direction dalam airport.



Flight jam 6.35am. Di jangka tiba ke Jeju Island jam 7.40am.
Ada shuttle bus pick up passenger untuk ke kapal terbang. Masa nih Mzl tertinggal. dia naik shuttle bus yang kemudian. Cuak jugak masa ni, takut kalau-kalau dia tertinggal flight, tak ke naya. Almaklum lah, he'll be our driver in Jeju Island. ;)


Ok. dah sampai Jeju Island. Macam-macam gaya. I thought above couple are celebrities, but they are not. punya la poyo haku ingat bintang k-pop ke apa..T____T

A LITTLE SUMMARY OF DAY 1 IN JEJU ISLAND:

1) Pick up our Rental Car (Our BEST decision EVER!!! hihi. You NEED a car in Jeju! Jeju sangat besar ye, sangat buang masa sekiranya naik bas @ teksi. kalau takleh nak drive, sila consider untuk hire tour guide je ok? )
2) Check in YEHA Guest House (5-10 minutes drive from airport)
3) Singgah Glass Museum (tak masuk pun. cekidaut dari luar je. haha)
4) Teddy Bear Museum
5) Ripley's Believe It or Not (ni pun dok luar je)
6) Mysterious Road
7) Dongmun Market Place - shopping barang basah untuk masak (sotong, bawang, kentang, tepung, pisang, etc)
8) Dinner!








1. Rental Car in Jeju Island.

We rent a car provided by Gachitour, which is located within the airport area. We got quite affordable price (102,600KRW for 3 days!) since we made the booking during MATTA FAIR. ;)

The rental process was easy: just select whatever car of your choice from the website, you'll get a confirmation e-mail, pay through Paypal and finally: pick up your car at the airport. senang je kan kan kan? ^^,


 Driver: Mzl
Co-Driver + GPS Bergerak: Ana

Jeju Booklet tu dapat masa kat KTO (KL) rasanya.
it's really important as it has information of all places in Jeju with Phone Number of each place.
kenapa penting??
sebab.. kalau nak senang, just masukkan phone number tempat yang kita nak pergi tu dalam GPS, pastu terusss je GPS bagi direction. ko takyah nak pening-pening kepala nak faham tulisan Korea ;p


Me & She duduk belakang #likeabawse. siap tertido-tido lagi. hahaha.


2: Check In YEHA Guesthouse




YEHA ni memang sangat famous dikalangan backpackers, especially Muslim. Sebabnya, diorang ada asingkan cooking utensils untuk Muslim. Siap lock lagi kat cabinet tu! best kan? Tapi kitorang still guna sabun Taharah untuk basuh pinggan mangkuk cawan sudu garpu semua sebab tak tahu sabun diorang tu guna dari bahan apa..

Sepanjang kat Jeju Island, memang sangat puas hati denganYEHA Guesthouse. Sangat bersih. facility semua provided (Computer, Free Wi-Fi, ada laundry, etc). pastu siap ada makanan free (beras, air kotak, etc). Kitorang buat macam rumah sendiri je, main masak-masak kat situ. Ramai juga yang menegur apa yang kitorang masak, padahal cincai je. haha. 


Now, let's take a tour around Jeju Island!

1. Glass Museum. 
stop over kejap je. tak masuk pun sebab macam tak menarik..



siap ada kupon! kitorang amek, tapi tak guna pun. hewhew.


2. Teddy Bear Museum






3. Ripley's Believe It or Not Museum.
located right in front of Teddy Bear Museum.
ni pun kitorang tak masuk. lepak kat luar je. hihi~




Dua orang amoi tu mintak tolong kitorang bawakkan diorang experience jalan Mysterious Road tu.
Diorang datang naik bas. So, Mzl la yang jadi Pak Supir tolong drive kan dorang. kalau tak, memang tak merasa la.. 
Tapi boleh je lihat keunikan jalan tu dengan menggunakan botol air. tapi tak feel la kan.. sebab kalau naik kereta, memang boleh tengok enjin dimatikan, tapi kereta tetap bergerak menaiki bukit. interesting kan? =)




Fresh Seafood y'all!!!
sotong, ikan tengah berenang-renang lagi masa nih! 


Ahjumma yang sporting.
sempat lagi senyum kat camera sambil mengisar cili :)


Our dinner for that night.
kenyang perut suka hati. 
Alhamdulillah.. =)


Thursday, January 9, 2014

membesar bagai juara~

Ahhaaa..
post berturut-turut mengenai pregnancy. please excuse me.
patutnya start tules pasal our little ones ni dah lama, tapi as i mentioned before, i had a very severe pregnancy sickness - takleh nak bangun, asek wekwek je kije. huhuhu.

Andddd, if you read here, i'm making a pregnancy journal. First pregnancy, memang terlebih excited kot ek? ;p

But to my defense, making a pregnancy journal is a good thing: so that one day we can look back and smile. we (mothers) will never know what will happen next- sama ada we survive the labor, atau tak. scary, isn't it? Plus, there's something about what my gynae said 2 days ago makes me wants to share more. (katanya 80% tak survive in a long haul flight. huwaaaa!! tatottttt makkk! but i think i'm okay je, as long as i follow her advice.. i need to walk in the plane every 2 hours. haish. )

Anyway,
here are some photos of us : my baby, hubs (ada terselit di situ. hihi), and I.
i have few ideas untuk maternity photos, tapi tu tungguuuu portraiture nun di 'sana' nanti. inshaa Allah. hopefully my baby & i survive the journey - nanti boleh la buat maternity portraiture in winter ;p hihi~


Wednesday, January 8, 2014

Wide Awake..

It feels like only yesterday i found out that i'm pregnant but the truth is, am gonna be 28th weeks pregnant by next week. I have been carrying this little miracle inside me for 27th weeks now--rasa macam tak percaya pun ada. Sometimes when i talk to my baby, tears just come running down.  But of course, tears of joy.. tears of syukur. i'm happy n grateful to Allah. And eversince i'm pregnant, i go gaga over every babies i've met! Semua baby buat aku rasa nak kidnap sebab comel2 sangat!  Tu belum part follow ig orang yang ada cute babies. Overrrr sangatttt Kak Ton ni kannn! Lol.

Anyway,
I went to see my gynae yesterday for monthly check up.. without my husband. He's away now for a job training somewhere overseas - so i went there (private hospital) with my baby sister. Alhamdulillah.. so far so good. Our little ones are growing healthily. Tak dapat buat 4d semalam sebab baby's playing hide n seek dgn mommy. Last time we went for a check up, relax je dia tayang muka. (Bole tak kitorang tak print 4d gambar baby sebab macam terpegun first time tengok baby?? Haha) Gender baby? Well.. kitorang dah tau whether it's a he or a she eversince i was 4 months pregnant, me think. But husband and i been keeping it a secret from everyone sebab Doctor cakap "kalau nak confirm, kena tunggu baby keluar dulu la.." - and that was when i asked her confirm betul ke gender baby tu. -___-"

Baby..
I can't wait to see you.. but everyday i hope and pray to Allah that you'll come out just as expected delivery date. Jangan keluar awal sangat yer, Sayang.. be strong. Both of us have to be strong. We're gonna see Ayah next week-- we'll be in a long-haul flight,  so please please please stay with me.. be healthy n strong... ok baby? mommy loves you very very much. <3 Gosh.. i never knew that i can love someone i never met this much.

Ok now. Let's get some sleep.

Much much love,
-Mommy-