Friday, January 10, 2014

BACKPACKING SOUTH KOREA DAY 2 : JEJU ISLAND DAY 1

NOTE:
* I'll try to write as short as possible.
* Day 2 to Day 5 in South Korea: We were in Jeju Island for 4D3N (7-10th October).


*****


Day 2 in South Korea, we flew to Jeju Island via Eastar Jet.
Pagi-pagi buta lagi aku dah bangun - as early as 3am because.. errr i dozed off as soon as i get into our room the night before. jadi pagi-pagi kena bangun untuk mandi, solat & berkemas since the other 2 ladies dah setel packing malam sebelum tu. padan muka aku kan. huhuhu.

Anyway, we have arranged with Namsan GuestHouse to send us to Gimpo Airport. Gerak dari Namsan dalam pukul 4.30pagi camtu.




Sampai Gimpo Airport, keadaan masih gelap. ada la a few staff baru sampai, buka lampu kat airport tu. Since it was still early, kitorang take turn untuk solat. Tak sure kat sana ada prayer room ke tak, kitorang just solat kat waiting area je. selamberrrr. sibbaik tak kena halau ke apa. hehe.


Sementara menunggu.

1) Rasanya hampir kesemua barangan elektronik di Korea ni pakai jenama Samsung. sana sini sinun, Samsung di merata tempat. Bagus juga the way diorang publisitikan jenama negara sendiri.
2) Itu adalah cawan kertas. jimat kos. environmental friendly :)
3) Takde apa. just direction dalam airport.



Flight jam 6.35am. Di jangka tiba ke Jeju Island jam 7.40am.
Ada shuttle bus pick up passenger untuk ke kapal terbang. Masa nih Mzl tertinggal. dia naik shuttle bus yang kemudian. Cuak jugak masa ni, takut kalau-kalau dia tertinggal flight, tak ke naya. Almaklum lah, he'll be our driver in Jeju Island. ;)


Ok. dah sampai Jeju Island. Macam-macam gaya. I thought above couple are celebrities, but they are not. punya la poyo haku ingat bintang k-pop ke apa..T____T

A LITTLE SUMMARY OF DAY 1 IN JEJU ISLAND:

1) Pick up our Rental Car (Our BEST decision EVER!!! hihi. You NEED a car in Jeju! Jeju sangat besar ye, sangat buang masa sekiranya naik bas @ teksi. kalau takleh nak drive, sila consider untuk hire tour guide je ok? )
2) Check in YEHA Guest House (5-10 minutes drive from airport)
3) Singgah Glass Museum (tak masuk pun. cekidaut dari luar je. haha)
4) Teddy Bear Museum
5) Ripley's Believe It or Not (ni pun dok luar je)
6) Mysterious Road
7) Dongmun Market Place - shopping barang basah untuk masak (sotong, bawang, kentang, tepung, pisang, etc)
8) Dinner!








1. Rental Car in Jeju Island.

We rent a car provided by Gachitour, which is located within the airport area. We got quite affordable price (102,600KRW for 3 days!) since we made the booking during MATTA FAIR. ;)

The rental process was easy: just select whatever car of your choice from the website, you'll get a confirmation e-mail, pay through Paypal and finally: pick up your car at the airport. senang je kan kan kan? ^^,


 Driver: Mzl
Co-Driver + GPS Bergerak: Ana

Jeju Booklet tu dapat masa kat KTO (KL) rasanya.
it's really important as it has information of all places in Jeju with Phone Number of each place.
kenapa penting??
sebab.. kalau nak senang, just masukkan phone number tempat yang kita nak pergi tu dalam GPS, pastu terusss je GPS bagi direction. ko takyah nak pening-pening kepala nak faham tulisan Korea ;p


Me & She duduk belakang #likeabawse. siap tertido-tido lagi. hahaha.


2: Check In YEHA Guesthouse




YEHA ni memang sangat famous dikalangan backpackers, especially Muslim. Sebabnya, diorang ada asingkan cooking utensils untuk Muslim. Siap lock lagi kat cabinet tu! best kan? Tapi kitorang still guna sabun Taharah untuk basuh pinggan mangkuk cawan sudu garpu semua sebab tak tahu sabun diorang tu guna dari bahan apa..

Sepanjang kat Jeju Island, memang sangat puas hati denganYEHA Guesthouse. Sangat bersih. facility semua provided (Computer, Free Wi-Fi, ada laundry, etc). pastu siap ada makanan free (beras, air kotak, etc). Kitorang buat macam rumah sendiri je, main masak-masak kat situ. Ramai juga yang menegur apa yang kitorang masak, padahal cincai je. haha. 


Now, let's take a tour around Jeju Island!

1. Glass Museum. 
stop over kejap je. tak masuk pun sebab macam tak menarik..



siap ada kupon! kitorang amek, tapi tak guna pun. hewhew.


2. Teddy Bear Museum






3. Ripley's Believe It or Not Museum.
located right in front of Teddy Bear Museum.
ni pun kitorang tak masuk. lepak kat luar je. hihi~




Dua orang amoi tu mintak tolong kitorang bawakkan diorang experience jalan Mysterious Road tu.
Diorang datang naik bas. So, Mzl la yang jadi Pak Supir tolong drive kan dorang. kalau tak, memang tak merasa la.. 
Tapi boleh je lihat keunikan jalan tu dengan menggunakan botol air. tapi tak feel la kan.. sebab kalau naik kereta, memang boleh tengok enjin dimatikan, tapi kereta tetap bergerak menaiki bukit. interesting kan? =)




Fresh Seafood y'all!!!
sotong, ikan tengah berenang-renang lagi masa nih! 


Ahjumma yang sporting.
sempat lagi senyum kat camera sambil mengisar cili :)


Our dinner for that night.
kenyang perut suka hati. 
Alhamdulillah.. =)


2 comments :

Unknown said...

Kite boleh drive sendiri eah dekat sana?

Unknown said...

Kite boleh drive sendiri eah dekat sana?